keskiviikko 7. toukokuuta 2025

Orvokkeja äidille - ja vähän suolaistakin

 

Valkovuokko on perinteinen äitienpäiväkukka ja ne kukkivat tänä vuonna ennätysaikaisin, ainakin täällä eteläisessä Suomessa. Tällä kertaa valkovuokot saavat jäädä metsään ja pöydässä on syötäviä orvokkeja. Äitienpäiväkakku, tai oikeammin kääretorttu, on valmistettu pähkinämarenkitaikinasta ja täytetty raparperilla. Kaupoissa on jo myynnissä raparperia, mutta yhtä hyvin tähän voi käyttää viimevuotisia, jos sellaisia sattuu löytymään pakasteesta.

 

Jotta äidin aamiainen ei olisi pelkkää makeaa, tässä valmistetaan myös pieniä suolaisia suupaloja perunasta, briestä ja punasipulihillosta. Ja ettei koko äitienpäiväaamu menisi keittiössä, suuri osa näistä alkuvalmisteluista tehdään jo edellisenä päivänä: raparperihillo, punasipulihillo, kääretorttu sekä perunoiden esikeittäminen.

 


 

Raparperihillo

 

300 g             raparperikuutioita
1 dl                vettä
180 g             hillosokeria
¼ tl               hienoa merisuolaa
 

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Keitä hilloa 10-12 minuuttia kunnes se sakeutuu. Hillosokeri vaatii aina vähintään kymmenen minuutin keittoajan, jotta sokerin sisältämä pektiini alkaa toimia. Jäähdytä hillo ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten jääkaapissa loput.
 
 

 


 

Punasipulihillo

 

4                    isoa punasipulia
2 rkl              sokeria
3 rkl              voita
4-5 rkl           hyvää balsamiviinietikkaa
2 rkl              juoksevaa hunajaa
hienoa merisuolaa
mustapippuria
5 oksaa          tuoretta timjamia
 

 
Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Sulata paistinpannulla voi ja sokeri ja karamellisoi siinä sipulit pehmeiksi. Lisää balsamiviinietikka ja hunaja sekä mausteet ja hauduta hilloke kypsäksi. Poista timjaminoksat ennen hillon tölkittämistä.
 


Kaikki hillo ei kulu tähän reseptiin, mutta punasipulihilloa voi käyttää muutenkin. Se sopii erinomaisesti vaikkapa hampurilaisen väliin.

 

 

 


 

Raparperilla täytetty pähkinämarenkikääretorttu

 

taikina
5                    munanvalkuaista (koko L)
0,5 tl             valkoviinietikkaa
2,5 dl             hienoa sokeria
1 dl                mantelijauhetta
1 dl                hasselpähkinärouhetta
1 dl                perunajauhoa

täyte

raparperihilloa
2 dl                maitoa
200 g             creme fraichea
1 dl                vaniljakreemijauhetta
0,5 tl              hienoa merisuolaa

lisäksi

syötäviä kukkia

 

Laita uuni lämpiämään 165 asteeseen (ei kiertoilmaa).

Mittaa isoon kulhoon valkuaiset sekä viinietikka ja vatkaa pehmeäksi vaahdoksi, minkä jälkeen jatka vatkaamista lisäten sokeria vähän kerrallaan kunnes koko sokerimäärä on käytetty. Vatkaa edelleen kunnes vaahto sakeutuu niin paljon että vatkainta nostettaessa vaahto muodostaa terävän huipun. Kääntele sitten mantelijauhe, hasselpähkinärouhe sekä perunajauho valkuaisvaahdon joukkoon, mutta älä enää vatkaa.

 


Siirrä taikina isoon pursotuspussiin ja pursota uunipellille leivinpaperille yhdensuuntaisia n 30 cm pituisia ja sormenpaksuisia tankoja vieri viereen. 

 

 

Paista pohjaa uunin alatasolla 25 minuutin ajan. Siirrä paistettu pohja paistopapereineen työtasolle, aseta toinen leivinpaperi pohjan päälle ja keikauta pohja ylösalaisin. Kuori paistopaperi pois ja anna pohjan jäähtyä kokonaan.

 


Levitä ohut kerros kylmää raparperihilloa jäähtyneen pohjan päälle. Valmista sitten kreemitäyte. Mittaa kerma, creme fraiche. suola (syystä että kreemijauhe on melko makeaa) sekä vaniljakreemijauhe kulhoon ja vatkaa kunnes seos on sakeutunut. Lisää kreemitäytteen joukkoon vielä 3-4 rkl raparperihilloa ja sekoita. Levitä hillon päälle raparperi-kreemitäytettä noin sentin kerros. Kulhoon jäävä kreemi voidaan käyttää viimeistelyyn.

 


Kääri torttu napakaksi rullaksi leivinpaperin avulla siten, että pitkittäisraidat ovat kääretortun pituussuunnassa. Yritä pitää rulla mahdollisimman pyöreänä. Laita torttu jääkaappiin tekeytymään muutaman tunnin ajaksi.

 


Tarjoiltaessa ota torttu jääkaapista, poista leivinpaperi ja siisti päät. Ohenna kreemiä hiukan lisäämällä sen joukkoon hiukan maitoa. Sekoita kunnes seos on pursotettavissa. Pursota sitten kääretortun päälle muutamia ruusukkeita ja viimeistele syötävillä kukilla.

 

 

 


 

Peruna-brie-suupalat

 

24 kpl            pieniä varhaisperunoita
hienoa merisuolaa
ruokaöljyä
punasipulihilloa
150 g             pala brie juustoa
mustapippuria myllystä
tuoretta timjamia
 

 

Pese perunat huolella juuresharjan avulla ja keitä perunat kypsiksi miedosti suolatussa vedessä. Valuta perunat ja laita ne heti kylmään veteen jäähtymään. Valuta ja kuivaa jäähtyneet perunat. Perunat voi keittää jo edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa.
 


Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.

Voitele minimuffinivuoan kolot huolella ruokaöljyllä. Painele perunat muffinivuoan koloihin ja tee keskelle pieni kuoppa puolipyöreän 1 tl maustemitan avulla. Voitele perunoiden pinta ruokaöljyllä ja ripottele päälle hiukan suolaa. Paista perunoita uunin keskitasolla 220 asteessa noin 25-30 minuuttia kunnes pinta alkaa tuntua hiukan rapealta.

 


Ota muffinivuoka ulos uunista ja nosta jokaisen perunan päälle hiukan punasipulihilloa sekä nokare brie’tä. Laita vuoka takaisin uuniin ja paista vielä noin 5 minuuttia kunnes brie on hiukan sulanut.

 

 

Viimeistele pienellä rouhaisulla mustapippuria sekä tuoreilla timjaminlehdillä.

 


 

Ei kommentteja: