sunnuntai 1. kesäkuuta 2025

Raparperipäivällinen - koko menu raparperista

 

Raparperisalsa, raparperimajoneesi, raparperisorbetti,… Vaikka raparperia on yleensä pidetty pääasiassa jälkiruokiin ja leivontaan sopivana, tästä ihanasta alkukesän kasvista on niin makeaan kuin suolaiseenkin ruokaan.

Kymmenkunta vuotta sitten Suomessa keksittiin raparpekoni, pekoniin kääritty raparperi, joka grillattiin kypsäksi. Kehitimme siitä täydellisen tasapainoisen version, joka kypsennetään ihan vaan tavallisella paistinpannulla. Lopputulos on kokeilemisen arvoinen.

Pääruokana raparperia käytetään kalan lisukkeina. Rasvainen makrilli tykkää happamista kavereista joten raparperista valmistetaan majoneesia, raparperi-ananassalsaa sekä herkullista paistosta sipulin kera. Annos nautitaan tortillaan käärittynä.

Jälkiruokana on helppo raparperisorbetti, joka onnistuu myös ilman jäätelökonetta.

 

 

Raparpekoni ”Rhubacon”

 

raparperia
sokeria
pekoniviipaleita
 


 

Levitä pekoniviipaleet leikkuulaudalle ja ripottele niiden päälle ohut kerros sokeria. Nimenomaan pekonille, ei raparperille, sillä sokeri tarttuu paremmin pekoniin. Sokeria on oltava riittävästi jotta sen maku nousee esiin, ja jolloin se toimii eräänlaisena siltana rasvaisen pekonin ja happaman raparperin välillä.
 


Aseta sopivan mittaiseksi (noin 10 cm) leikattu raparperinvarsi sokeroidun pekoniviipaleeen toiseen päähän hiukan vinottain ja rullaa se pekonin sisään. Tee näitä niin monta kuin tarvitaan ja aseta ne kypsymään aluksi melko haalealle pannulle (tai grilliin) jotta pekonin rasva alkaa irrota. Nosta lämpötilaa ja kypsennä raparpekonit kauniin ruskeiksi ja rapsakoiksi. Kun pekoni on valmista, raparperi pekonin sisällä on juuri sopivan pehmeää, mutta ei vielä mössöä.

 

 

 


 

Makrillia ja raparperia tortillassa

(neljälle)

 

8                    isoa tortillaa
2                    avokadoa
kaali/punakaaliraastetta
tuoretta korianteria
6                    makrillifileetä (3 kalaa)
haudutettua sipulia ja raparperia
raparperisalsaa
raparperimajoneesia
 

 

Raparperi-ananassalsa

 

2                    tukevaa raparperinvartta
1                    pikkutölkki ananaspaloja ananasliemessä
1                    mieto punainen chili
2                    kevätsipulia varsineen
1                    pieni sipuli 

2 tl                juoksevaa hunajaa

2 tl                valkoviinietikkaa
1 rkl              rypsiöljyä
0,5 tl             suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta korianteria

 

Kuori raparperinvarret ja leikkaa ne noin sentin kuutioiksi. Laita raparperit kattilaan ja kaada ananasmehu niiden päälle. Kuumenna kunnes mehu kiehuu, sekoita ja kaada raparperit mehuineen kulhoon. Leikkaa ananaspalat ihan pieniksi ja lisää raparperien joukkoon. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa ihan pieniksi paloiksi. Viipaloi kevätsipulit varsineen. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Lisää kaikki kulhoon raparperien kanssa. Sekoita juomalasissa hunajavinegretti ja mausta se tuoreella korianterilla. Kaada vinegretti salsan päälle, sekoita ja anna ainesten maustua jääkaapissa pari tuntia ennen käyttöä.

 


Haudutettu sipuli ja raparperi

 

2                    pientä keltasipulia
2                    vartta raparperia
2 rkl              voita
2 tl                 balsamiviinietikkaa
2 rkl              sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä

 

Kuori sipulit, halkaise ne ja viipaloi ohuelti. Kuori raparperinvarret, leikkaa ne 5-6 sentin pätkiksi ja pätkät edelleen tulitikun paksuisiksi paloiksi.

Kuumenna paistinpannulla voi ja lisää siihen sipuliviipaleet. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes sipulit pehmenevät. Lisää raparperitikut, balsamiviinietikka sekä sokeri ja hämmentele miedolla lämmöllä kunnes raparperit alkavat pehmetä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

 

Raparperimajoneesi

 

1                    kananmuna
1                    korkillinen valkoviinietikkaa
1 rkl              dijon sinappia
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 dl                rypsiöljyä
120 g             makeuttamatonta raparperisosetta
1 rkl              sokeria

 

Riko kananmuna kapeaan, korkeaan astiaan. Lisää valkoviinietikka, sinappi, hiukan suolaa ja mustapippuria sekä rypsiöljy. Astian tulee olla niin kapea että sauvasekoitin siihen juuri ja juuri mahtuu. Laita sauvasekoitin ihan astian pohjalle, käynnistä se ja nosta hitaasti ja rauhallisesti ylös. Älä vatkaa edestakaisin. Nosta sitten sauvasekoitin pois valmiista majoneesista, sekoita sokeri raparperisoseen joukkoon ja sose edelleen majoneesiin. Laita majo jääkaappiin odottamaan käyttöä.

 


Paistetut makrillisuikaleet

 

3                    makrillia eli 6 fileetä
2,5 dl             panko korppujauhoa
1 tl                suolaa
valkopippuria myllystä
paistamiseen 50/50 voita ja rypsiöljyä

 

Leikkaa makrillifileistä pois fileen keskiosassa sijaitsevat ruodot. Leikkaa fileet sen jälkeen paloiksi pitkittäin ja poikittain, jokainen filee neljään osaan. Sekoita isossa muovipussissa panko, suola sekä valkopippuri ja laita makrillisuikaleet pussiin. Sulje pussi ja ravista, jotta maustettu korppujauhoseos tarttuu kaloihin. Kaada pussin sisältö isolle lautaselle, kuumenna paistinpannulla voi-rypsiöljyseosta ja paista kalasuikaleet kullanruskeiksi 6-8 palaa kerrallaan.
 
 

 
Lämmitä tortillat ja täytä ne makrillilla ja lisukkeilla.

 

 

 


 

Raparperisorbetti

 

noin 500 g     raparperisosetta
noin 200 g     valkuaisvaahtoa
1 kpl (=2 g)   liivatelehti liuotettuna noin 1 rkl kuumaa vettä

 

Vatkaa ainekset sekaisin ja laita jäätelökoneeseen tai pakastimeen. Sekoita pakastimessa olevaa seosta seuraavan muutaman tunnin aikana noin tunnin välein. Liivate estää sorbettia sulamasta lautasella liian nopeasti.
  
Viimeistele annokset pistaasirouheella.
 


  

Raparperisose

 

350 g             raparperia
100 g             sokeria
1 dl                vettä
puolikkaan    limetin mehu

 

Keitä raparperipalat sokerin, veden ja limettimehun kanssa soseeksi ja anna jäähtyä.

 

 

Valkuaisvaahto/marenki

 

4                    munanvalkuaista
2 dl                sokeria

 

Vatkaa valkuaiset sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Sekoita valkuaisiin ensin ruokalusikallinen sokeria ja kun seos alkaa vaahtoutua, lisää loppu sokeri 2-3 erässä. Erota valmiista valkuaisvaahdosta 2/3 eli noin 200 grammaa sorbettia varten ja tee lopusta marenkia. Levitä marenkivaahto silikonimatolle (tai leivinpaperille) uunipellille noin puolen sentin kerrokseksi ja kuivaa kiertoilmassa 80 asteessa noin 3-4 tuntia.
 


 

Ei kommentteja: