perjantai 2. toukokuuta 2025

Cinco de Mayo on yhtä meksikolaisen ruoan juhlaa

Kun vapusta on juuri selvitty, niin seuraava juhlapäivä on 5. toukokuuta. Tai siis ei Suomessa, vaan USA:n eteläisissä valtioissa, erityisesti Kaliforniassa ja paikallisesti myös Meksikossa. Varsinaisesti Cinco de Mayo muistuttaa Pueblan vuoristokaupungissa käydystä suuresta taistelusta 5.5.1862, jolloin meksikolaiset joukot ottivat yhteen Ranskan Napoleon III:n lähettämää armeijaa vastaan. Tällä taistelulla oli suuri merkitys meksikolaisille ja heidän vastarintaliikkeelleen. Cinco de Mayo ei kuitenkaan ole Meksikon kansallispäivä, vaan kansallispäivää vietetään syyskuun 19. päivänä.

 

Meksikossa Cinco de Mayoa ei niinkään vietetä muualla kuin Pueblan kaupungissa, jossa juhlitaan tanssimalla, soittamalla perinteistä mariachi-musiikkia sekä näytelmillä, joissa esitetään Pueblan taistelua. Yhdysvalloissa sen sijaan 5.5. meksikolais-amerikkalaiset riemukkaasti juhlivat omaa kulttuuriperintöään. Musiikki, tanssi ja hyvä ruoka ovat päivän teema: guacamole, tacot, churrot, mole poblano, tequila ym ym

 

Alkuruokana Cinco de Mayo menussa voisi olla panuchos, mustapapusoseella täytetty pieni tortilla, joka päällystetään revityllä kanan- tai kalkkunanlihalla sekä kasviksilla.

 

Pääruoaksi voisi valmistaa chili con carnen ja jälkiruoaksi ihanan tequilalla maustetun Margarita tortun tai vaniljamargaritan.

 

 


 

Panuchos

 

Panucho on pieni, mustapapusoseella täytetty tortilla, joka paistetaan kahteen kertaan. Rapea tortilla päällystetään revityllä kalkkunan- tai kananlihalla sekä kasviksilla. Kaikkia tämän superherkullisen panuchos -aterian aineksia on saatavana Suomesta, eikä tähän välttämättä tarvita edes tortillaprässiä. Kaulin tai pulikka riittää. 

 

Kun vierailla on usein tapana kerääntyä keittiöön, tämä resepti sopii isommalla porukalla valmistettavaksi. Ruoanlaittoon voi osallistua pilkkomalla kasviksia, levittämällä mustapaputahnaa tortillojen sisään tai vaikka kaulimalla ja paistamalla tortilloja. Yhdessä tehty, yhdessä nautittu, mikäs sen hauskempaa.

 

 

Pikkelöity punasipuli

 

2                    punasipulia

100 g             etikkaa

200 g             sokeria

300 g             vettä

 

Laita kattilaan etikka, sokeri sekä puolet vedestä ja kuumenna kiehumispisteeseen. Sekoita kunnes sokeri on sulanut ja lisää loppu vesi. Kuori ja viipaloi ohuelti punasipulit, laita ne suljettavaan tölkkiin ja kaada etikkaliemi päälle. Sekoita, sulje kansi ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään. Pikkelöityjä punasipuleita kannattaa muutenkin pitää varalla jääkaapissa, sillä ne sopivat monenlaisiin ruokiin.

Jos kaadat punasipuleille kuuman etikkaliemen, sipulit pehmenevät ja muuttuvat hiukan läpikuultaviksi. Samalla niiden makukin muuttuu hiukan miedommaksi. Kylmempi etikkaliemi jättää sipuliin enemmän tuoretta puruvastusta ja kirpakamman maun.

 

 

Revitty kana/broileri/kalkkuna

 

Tässä kohdassa menin siitä missä aita oli matalin ja ostin marketista valmiiksi grillattuja, meheviä broilerinkoipia. Kolmesta koivesta riittää kymmeneen panuchoon. Perkasin lämpimät koivet nahattomiksi ja luuttomiksi riekaleiksi ja maustoin ne tilkalla sweet chili –kastiketta.

 


 

Mustapapusose

 

1 tölkki (285g/170g netto)  kypsiä mustapapuja (gogreen)

1                    valkosipulinkynsi tai 0,5 tl valkosipulijauhetta

1 tl                 raastettua limetinkuorta

kourallinen    korianterinlehtiä

ripaus            chilihiutaleita

ripaus            suolaa

hiukan           lämmintä vettä

 

Huuhtele ja valuta mustapavut. Laita kutterin kulhoon mustapavut, korianteri, valkosipuli, raastettu limetinkuori, chilihiutaleet sekä suola ja käynnistä kone. Lisää lämmintä vettä vähän kerrallaan kunnes kulhoon muodostuu paksuhko sose. Annoksesta riittää täytettä noin kymmeneen tortillaan.

 


 

Tortillat

 

4 dl               masa harina maissijauhoa (ei maissitärkkelystä!)

2,5 - 3 dl       vettä

0,5 tl             suolaa

 



Sekoita aineksista taikina, joka koostumukseltaan muistuttaa muovailuvahaa, ei sormiin tarttuvaa eikä liian kiinteää. Jos taikinasta tulee liian löysää, lisää jauhoa, jos liian kovaa, lisää tilkka vettä. Tee taikinasta tiivis pallo ja anna sen levätä kulhossa liinalla peitettynä tunnin ajan ennen leipomista.

Taikinaan voi käyttää myös puolet vehnäjauhoa, jos pelkistä maissijauhoista valmistettu tortilla tuntuu liian vahvan makuiselta.

 

Punnitse taikina ja jaa se kymmeneen samankokoiseen palaseen. Pyörittele paloista pallot ja kauli/prässää ne ohuiksi tortilloiksi, noin 12-13 cm halkaisijaltaan.

 

Paista tortillat molemmin puolin 1-3 kerrallaan (riippuu pannun koosta) keskilämmöllä niin että pintaan muodostuu tummia kohtia. Yhteen pannulliseen kuluu aikaa noin 3 minuuttia. Mitä pulleammiksi tortillat paisuvat, sitä parempi, sillä mustapapusose levitetään tortillojen sisään. Sitä mukaa kun tortilla on paistettu, viillä sen reunaan 3-5 cm aukko ja ujuta sisään kapea paistinlasta. Avaa lastalla tortillaa varovasti sen verran että sisälle muodostuu tasku. Jäähdytä tortillat.

 

 

 

 

Panuchos

 

10                  pientä tortillaa

1 annos         mustapaputahnaa

ruokaöljyä

 

pikkelöityä punasipulia

revittyä kypsää kanaa/broileria/kalkkunaa/tai jopa chorizoa

vihreää salaattia

2                    isoa kypsää tomaattia

1                    kypsä avokado

limettiviipaleita ja tuoretta korianteria

 

Avaa varovasti tortillaan tehty tasku ja levitä sen kautta tortillan sisään lusikallinen mustapapusosetta. Painele tortilla kevyesti litteäksi. Kuumenna paistinpannu ja kaada pannulle 1-2 rkl ruokaöljyä. Paista täytetyt tortillat kullanruskeiksi molemmin puolin. Lisää ruokaöljyä tarvittaessa. Joissain resepteissä nämä uppopaistetaan ja niin sen voi tehdä, jos haluaa olla oikein autenttinen.

 

Huuhtele salaatti ja revi se pienemmiksi paloiksi. Viipaloi tomaatit ja avokado.

Rakenna aineksista oma panuchosi mustapaputortillan päälle.

 

 


 

 

 

 

 

Chili con carnea varten valmista ensin juustokastike, joka saa rauhassa jäähtyä ja makuuntua. Chili con carne on hyvää juuri valmistettuna, mutta kuten useimmat pataruoat, se on vieläkin parempaa seuraavana päivänä lämmitettynä, kun maut ovat saaneet tasaantua. Ohje on kuudelle.

 


 

Cheddarkastike

 

2 dl                kermaa

150 g             raastettua cheddarjuustoa

0,5 tl              juustokuminaa

0,5 tl              paprikajauhetta

0,5 tl              sipulijauhetta

ripaus            cayennea

 

(Tämän kastikkeen cheddarin pitää ehdottomasti olla oikeaa 100% cheddaria, ei mitään yksittäispakattua sulatejuustoa jossa on vain noin 25% cheddaria ja 75% erilaisia apu-, lisä- ja täyteaineita.)

 

Kuumenna kerma ja raastettu cheddar kattilassa koko ajan sekoittaen niin että juusto sulaa kuuman kerman joukkoon. Lisää mausteet, sekoita hyvin ja anna kastikkeen jäähtyä vähintään tunnin ajan. Sekoittele silloin tällöin kastikkeen jäähtyessä. Tarjoile kastike lämpimän juoksevana, mutta ei kuumana.

 

 

Creme fraiche kastike

 

300 g             creme fraichea

 

Creme fraichea ei mausteta, ainoastaan sekoitetaan notkeaksi. Tarjoile kastike kylmänä.

 

 



Chili con Carne (naudan suikaleliha)

 

1 rkl              voita

400 g             ohueksi suikaloitua naudanpaistia (tai jauhelihaa)

1 rkl              ruokaöljyä

1                   sipuli pieninä kuutioina

1                   sellerinvarsi pieninä kuutioina

2                   valkosipulinkynttä ohuina viipaleina

1-2                tuoretta chiliä (laji ja voimakkuus oman maun mukaan) hienonnettuna


1 tl                juustokuminaa

400 g             tomaattimurskaa

3 rkl              tomaattisosetta

1 rkl              fariinisokeria

0,5 tl             paprikajauhetta


2 rkl              limettimehua

2 tl                punaviinietikkaa

240 g (nettopaino)  kidneypapuja (tölkki)

2 dl                kiehuvaa vettä

1 tl                oreganoa 

10 tippaa       tabascoa

mustapippuria

(suolaa)

tarjoiluun basmatiriisiä (tai tortillachipsejä), avokadoviipaleita ja hienonnettua lehtipersiljaa.

 

Kuumenna kasarissa voi ja ruskista siinä naudanlihasuikaleet kahdessa erässä. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja laita sitten lihat odottelemaan. Kuumenna kasarissa ruokaöljy ja kuullota siinä sipuli, selleri, valkosipuli ja chili. Lisää juustokumina, tomaattimurska, tomaattisose, fariinisokeri ja paprikajauhe, sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Lisää ruskistettu liha, limettimehu, valutetut kidneypavut, kiehuva vesi sekä oregano ja keittele miedolla lämmöllä noin puolisen tuntia välillä sekoitellen. Jos seos tuntuu kuivuvan, lorauta joukkoon vielä pikku tilkka kiehuvaa vettä. Mausta lopuksi tabascolla, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.

 

Tarjoile keitetyn basmatiriisin (tai tortillachipsien), avokadon ja reseptin kastikkeiden kanssa. Viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla.

 

 


 

 

 

Tequilatortun reseptin löydät tästä edellisestä (vappu)päivityksestämme

 

Margarita Tequila pie

 

 


 

Tai jos et jaksa leipoa, tee pari vaniljaista Margaritaa

 

Vanilla Margarita

 (kahdelle)

5 cl                vaaleaa tequilaa

2,5 cl             sitruslikööriä
5 cl                tuorepuristettua limettimehua
2,5 cl             vaniljasiirappia
jäitä
2                    limettilohkoa
 

Mittaa shakeriin tequila, sitruslikööri, limettimehu sekä vaniljasiirappi ja ravista. Kaada kahteen grogilasiin jäiden päälle ja viimeistele limettilohkolla.

 


Ei kommentteja: