perjantai 26. marraskuuta 2021

Kung Pao kanaa tai Kung Pao bataattia


Viime viikonloppuna vietettiin pitkästä aikaa ravintolailtaa hyvän ruoan ja juomien parissa. Tämä taisikin olla vähään aikaan viimeinen tilaisuus tavata ihmisiä, kun koronaluvut alkavat taas nousta uusiin ennätyslukemiin. Palatkaamme siis takaisin peiton alle varovasti kurkistelemaan maailmaa sälekaihdinten välistä. Pöydässä tuli puheeksi, miten vuosiin ei enää ole voinut kutsua vieraita niin, että yksi ruoka kelpaisi kaikille, vaan täytyisi ottaa huomioon jokaisen yksilölliset mieltymykset. Siitä sitten mielenkiintoinen keskustelu rönsyili Helsingin kaupungin uusista ruokalinjauksista ravintosisältöihin, ruoan makuun, lisäaineisiin, monen eri ruoan valmistuksen työläyteen, oikeisiin ja teeskenneltyihin allergioihin, lihansyöntiin, ruokaomavaraisuuteen, elämänkatsomuksiin ja ties mihin, kuten aiheesta arvata saattaa.

Jotkut ruoat toimivat täydellisesti sekä liha- että kasvisruokana. Sellainen on mm vanha kunnon Kung Pao –kastike. Yleensä puhutaan Chicken Kung Pao’sta, mutta kasvissyöjän on helppo vaihtaa kana bataatiksi. Se ei ole edes mikään kanaimitaatio, annokset ovat muuten vaan melkein saman näköisiä. Tämä sattuu olemaan kaiken lisäksi myös laktoositon ja gluteeniton. Kun vielä reseptin pähkinät lisätään ruokaan vasta ihan lopussa, ne voidaan jättää pois jos joku on allerginen pähkinöille. Monikäyttöinen resepti.

Kung Pao kastike sisältää joitain erikoistuotteita joita ei ole kaikkialta saatavilla, mutta laitan sulkuihin millä ne voi kotikeittiössä korvata, vaikka lopputulos ei silloin olekaan ihan autenttinen Kung Pao. Hyvää niilläkin kuitenkin tulee, Kung Pao suomalaisittain. Wokkiakaan ei välttämättä tarvitse erikseen hankkia, vaan tämän voi valmistaa paistinpannulla. Kaikki ainekset kannattaa varata ja mitata etukäteen, sillä Kung Pao on todella nopeatekoinen ruoka. Lisukkeeksi sopii keitetty riisi, varsiparsakaali ja punasipuli.


 

Kung Pao kanaa tai bataattia

 

400 g  broilerin luuttomia ja nahattomia reisipaisteja (tai 400 g bataattia)
2 rkl  ruokaöljyä
3-5  kuivattua Arbol chiliä (tai pari punaista tuoretta chiliä)
2-3  kevätsipulia
2  valkosipulinkynttä
1 rkl  hienonnettua tuoretta inkivääriä
0,5 dl  paahdettuja maapähkinöitä

marinadi

1 rkl  soijakastiketta
1 rkl  Shaoxing –riisiviiniä (tai kuivaa sherryä)
1,5 tl  maissitärkkelystä

kastike

1 rkl  kiinalaista mustaa riisiviinietikkaa (tai hyvää ikääntynyttä balsamicoa)
1 tl   tummaa soijakastiketta (tai tavallista)
1 tl  seesamiöljyä
2 tl  sokeria
2 tl  maissitärkkelystä
0,5 tl  setsuaninpippureita (tai mustapippureita)
 

Poista chileistä siemenet, mutta jätä chilit muuten mahdollisiman kokonaisiksi niin ne on helpot tarvittaessa nyppiä pois lautaselta. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Leikkaa kevätsipuleista valkoiset osat ihan ohuiksi viipaleiksi ja jätä vihreät osat isommiksi paloiksi. Vihreät osat tarvitaan vasta ihan lopuksi.

Leikkaa broilerinliha pienemmiksi paloiksi (tai kuori bataatti ja paloittele se). (Jos käytät bataattia, esikypsennä paloja mikrossa puoliteholla pari-kolme minuuttia.) Sekoita marinadin ainekset ja lisää liha/bataatti marinadin joukkoon. Anna marinoitua noin 15 minuuttia.

Rouhi pippurit ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset niin että sokeri sekä maissitärkkelys liukenevat kunnolla.

Kuumenna ruokaöljy mahdollisimman kuumaksi ja paahda siinä chilejä noin 30 sekuntia. Lisää liha/bataattipalat ja ruskista ne. Siihen menee muutama minuutti. Vähennä lämpöä ja lisää kevätsipuli, valkosipuli sekä inkivääri ja sekoittele näitä noin 30 sekuntia. Lisää sitten kastike sekä pähkinät, sekoita hyvin ja anna ainesten hautua vielä minuutin tai pari.

Tarjoile keitetyn riisin ja kasvisten kanssa ja viimeistele vihreällä kevätsipulilla.

 


Ei kommentteja: