Eräänä päivänä laiskuuttani
päätin lintsata ruoanlaitosta, kun mieskin oli muualla. Erehdyin ostamaan
kaupan einestiskiltä pari täytettyä ohukaista, toisen jauhelihaa, toisen kanaa.
Siinä tiskissä ne näyttivät oikein hyviltä, mutta kun kotona leikkasin ne
puoliksi, tajusin ostaneeni käytännössä pelkkää hiilihydraattia. Kummankin täytteenä pääasiassa pelkkää riisipuuroa. Sen verran pystyin niitä syömään
todetakseni, että ”jauheliha”letussa maistui pippuri ja natriumglutamaatti mutta ei jauheliha, ja ”kana”letussa
curry mutta ei kana/broileri, ja kumpikin oli tietysti nykymuodin mukaisesti lähes täysin suolaton. Varmasti
kuitenkin niissä oli proteiinia sen verran, että täytteiden nimet lähes
noudattivat totuutta? Saahan jogurttiakin mainostaa mansikkajogurtiksi, vaikka
se sisältää mansikkaa vain viisi prosenttia ja väri tulee punajuuresta.
Toisaalta – mansikkajogurtti sentään maistuu mansikalta. Mutta edes koiraa ei kauheasti kiinnostanut
norkoilla makupalaa tästä täytelettuostoksesta. Mitä tästä opimme: ei pidä olla
laiska. Se siitä. Päätin tehdä itse parempaa.
Jos perheessä ei ole omasta takaa
hirvenmetsästäjiä, hyvin varustetut kaupat myyvät hirven jauhelihaa. Siitä taas
voi valmistaa kaikenlaista hyvää, kuten täytettä ohukaisiin. Kurpitsasoseen
resepti on täällä ja kun hommaan ryhtyy, sitä kannattaa aina tehdä iso satsi pakastimeen.
Hirven jauhelihalla täytetyt
kurpitsaohukaiset
marinoitu
punasipuli
2
isoa punasipulia
1
dl punaviinietikkaa
3
rkl sokeria
10
mustapippuria
0,5
tl suolaa
0,5
dl rypsiöljyä
Valmista
ensin marinoitu punasipuli jotta se saa makuuntua riittävästi. Kuori
punasipulit, halkaise ne ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet pieneen
kattilaan. Kaada sipulin päälle punaviinietikka, sokeri, mustapippurit sekä
suola ja kuumenna kiehuvaksi. Jäähdytä seos ja kun se on huoneenlämpöistä,
lisää rypsiöljy ja sekoita.
kastike
100
g maustamatonta jogurttia
1
tl sokeria
0,5
tl kuivattua timjamia
0,5
tl sipulijauhetta
0,5
tl suolaa
hiukan
mustapippuria myllystä
Valmista
myös kastike makuuntumaan ennen lettuja ja täytettä. Sekoita ainekset keskenään
ja laita jääkaappiin noin tunniksi ennen käyttöä.
kurpitsaohukaiset
400
g (myski)kurpitsasosetta
4
munaa
2
dl vehnäjauhoa
2
dl maitoa
1,5
dl parmesaaniraastetta
1
tl suolaa
0,5
tl kuivattua salviaa
0,5
tl kuivattua timjamia
hiukan
mustapippuria myllystä
paistamiseen
voita
Vatkaa
munat kevyesti, lisää kurpitsasose ja sekoita. Lisää muut ainekset ja sekoita
huolella ettei taikinaan jää kokkareita. Anna jauhojen turvota puolisen tuntia
ennen paistamista. Sulata pannulla voita ja paista ohukaiset molemmin puolin
kullanruskeiksi.
Tästä
taikinasta tehtyjä ohukaisia on hiukan hankala kääntää muutoin kuin
heittämällä. Jos se tuntuu ylivoimaiselta, tee niin pieniä lettuja että ne saa
käännetyksi paistinlastalla. Silloin niiden sisään ei voi kääriä täytettä,
mutta ei kai se haittaa.
täyte
1
rkl voita
300
g hirven (tai peuran) jauhelihaa
1
tl kuivattua timjamia
0,5
tl kuivattua salviaa
100
g pakasteherneitä
250
g kirsikkatomaatteja
100
g tuoretta pinaattia
suolaa
ja mustapippuria myllystä
Sulata
voi paistinpannulla ja ruskista siinä hirven jauheliha. Lisää mausteet ja
sekoittele parin minuutin ajan. Lisää pakasteherneet sekä neljään osaan
leikatut kirsikkatomaatit ja kypsennä muutaman minuutin ajan kunnes herneet ja
tomaatit alkavat pehmitä. Lisää pinaatti ja sekoita. Kun pinaatti on
notkistunut, täyte on valmis maustettavaksi suolalla ja pippurilla.
Täytä
letut jauhelihaseoksella, kääri rullalle ja viimeistele jogurttikastikkeella
sekä marinoidulla punasipulilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti