tiistai 12. helmikuuta 2019

Hirven jauhelihaa, kurpitsaohukaisia ja eineksistä opittua


Eräänä päivänä laiskuuttani päätin lintsata ruoanlaitosta, kun mieskin oli muualla. Erehdyin ostamaan kaupan einestiskiltä pari täytettyä ohukaista, toisen jauhelihaa, toisen kanaa. Siinä tiskissä ne näyttivät oikein hyviltä, mutta kun kotona leikkasin ne puoliksi, tajusin ostaneeni käytännössä pelkkää hiilihydraattia. Kummankin täytteenä pääasiassa pelkkää riisipuuroa. Sen verran pystyin niitä syömään todetakseni, että ”jauheliha”letussa maistui pippuri ja natriumglutamaatti mutta ei jauheliha, ja ”kana”letussa curry mutta ei kana/broileri, ja kumpikin oli tietysti nykymuodin mukaisesti lähes täysin suolaton. Varmasti kuitenkin niissä oli proteiinia sen verran, että täytteiden nimet lähes noudattivat totuutta? Saahan jogurttiakin mainostaa mansikkajogurtiksi, vaikka se sisältää mansikkaa vain viisi prosenttia ja väri tulee punajuuresta. Toisaalta – mansikkajogurtti sentään maistuu mansikalta.  Mutta edes koiraa ei kauheasti kiinnostanut norkoilla makupalaa tästä täytelettuostoksesta. Mitä tästä opimme: ei pidä olla laiska. Se siitä. Päätin tehdä itse parempaa.

Jos perheessä ei ole omasta takaa hirvenmetsästäjiä, hyvin varustetut kaupat myyvät hirven jauhelihaa. Siitä taas voi valmistaa kaikenlaista hyvää, kuten täytettä ohukaisiin. Kurpitsasoseen resepti on täällä ja kun hommaan ryhtyy, sitä kannattaa aina tehdä iso satsi pakastimeen.


Hirven jauhelihalla täytetyt kurpitsaohukaiset

marinoitu punasipuli
2 isoa punasipulia
1 dl punaviinietikkaa
3 rkl sokeria
10 mustapippuria
0,5 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä

Valmista ensin marinoitu punasipuli jotta se saa makuuntua riittävästi. Kuori punasipulit, halkaise ne ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet pieneen kattilaan. Kaada sipulin päälle punaviinietikka, sokeri, mustapippurit sekä suola ja kuumenna kiehuvaksi. Jäähdytä seos ja kun se on huoneenlämpöistä, lisää rypsiöljy ja sekoita.

kastike
100 g maustamatonta jogurttia
1 tl sokeria
0,5 tl kuivattua timjamia
0,5 tl sipulijauhetta
0,5 tl suolaa
hiukan mustapippuria myllystä

Valmista myös kastike makuuntumaan ennen lettuja ja täytettä. Sekoita ainekset keskenään ja laita jääkaappiin noin tunniksi ennen käyttöä.


kurpitsaohukaiset
400 g (myski)kurpitsasosetta
4 munaa
2 dl vehnäjauhoa
2 dl maitoa
1,5 dl parmesaaniraastetta
1 tl suolaa
0,5 tl kuivattua salviaa
0,5 tl kuivattua timjamia
hiukan mustapippuria myllystä
paistamiseen voita

Vatkaa munat kevyesti, lisää kurpitsasose ja sekoita. Lisää muut ainekset ja sekoita huolella ettei taikinaan jää kokkareita. Anna jauhojen turvota puolisen tuntia ennen paistamista. Sulata pannulla voita ja paista ohukaiset molemmin puolin kullanruskeiksi.

Tästä taikinasta tehtyjä ohukaisia on hiukan hankala kääntää muutoin kuin heittämällä. Jos se tuntuu ylivoimaiselta, tee niin pieniä lettuja että ne saa käännetyksi paistinlastalla. Silloin niiden sisään ei voi kääriä täytettä, mutta ei kai se haittaa.


täyte
1 rkl voita
300 g hirven (tai peuran) jauhelihaa
1 tl kuivattua timjamia
0,5 tl kuivattua salviaa
100 g pakasteherneitä
250 g kirsikkatomaatteja
100 g tuoretta pinaattia
suolaa ja mustapippuria myllystä

Sulata voi paistinpannulla ja ruskista siinä hirven jauheliha. Lisää mausteet ja sekoittele parin minuutin ajan. Lisää pakasteherneet sekä neljään osaan leikatut kirsikkatomaatit ja kypsennä muutaman minuutin ajan kunnes herneet ja tomaatit alkavat pehmitä. Lisää pinaatti ja sekoita. Kun pinaatti on notkistunut, täyte on valmis maustettavaksi suolalla ja pippurilla.

Täytä letut jauhelihaseoksella, kääri rullalle ja viimeistele jogurttikastikkeella sekä marinoidulla punasipulilla.


Ei kommentteja: