keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Supermaukasta sienikeittoa



Ikuisuuskysymys… Mitä tänään syötäisiin… Päädyttiin sitten sienikeittoon, kun jääkaapissa oli sopivasti pieniä määriä erilaisia sieniä. Lisämakua soppa sai sinihomejuustosta, joka ei valmiissa keitossa varsinaisesti maistu, mutta antaa runsaasti umamista täyteläisyyttä. Yksinkertaisista raaka-aineista huolimatta keitossa on moninkertaisesti makua.


Supermaukas sienikeitto

1 dl kuivattuja sieniä (esim suppilovahveroa)
2 dl kiehuvaa vettä
500 g erilaisia syötäviä sieniä
1 iso keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl tuoreita timjaminlehtiä
6 dl vettä
1 kanaliemikuutio
200 g creme fraichea
50 g hyvää sinihomejuustoa (esim Saint Agur)
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa

Murskaa kuivatut sienet pienessä kulhossa ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna sienten liota vähintään puoli tuntia ennen käyttöä. Valuta sienet ja säästä liotusvesi.

Leikkaa muut sienet pieniksi paloiksi, mutta säästä muutama tuore sieni keiton koristeeksi. Tässä keitossa oli miedosti suolattuja herkkutatteja (liotettuna ja valutettuna), shimejisieniä sekä tuoreita ruskeita herkkusieniä. Kourallisen shimejisieniä sekä muutaman ison herkkusienen viipaloin ja paistoin pannulla voissa keiton koristeeksi. Loput leikkelin sopan joukkoon.

Kuori keltasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne.

Mittaa kattilaan voi sekä öljy ja kuumenna ne kuohuvaksi. Lisää sipulikuutiot ja kuullota sipuleita parin minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista kunnes sipulit ovat pehmeitä mutta eivät ruskistuneita. Lisää sitten sekä liotetut että pilkotut sienet, vesi (myös kuivattujen sienten liotusvesi), kanaliemikuutio ja puolet timjaminlehdistä. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla noin 15-20 minuuttia. Lisää sinihomejuusto sekä kaksi kolmannesta creme fraichesta ja sekoita. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää valkoinen balsamiviinietikka ja sekoita huolella. Maista jos keitto tarvitsee lisää suolaa tai pippuria. Todennäköisesti kuitenkin kanaliemi ja sinihomejuusto ovat antaneet keittoon riittävästi suolaa, joten lisä ei liene tarpeen ja keitto on valmista.

Aineksista on jäljellä vielä paistetut sienet, puoli lusikallista timjaminlehtiä sekä hiukan creme fraichea. Viimeistele näillä keitto sitten kun se on annosteltu lautasille.


Ei kommentteja: