maanantai 18. helmikuuta 2019

Kainuulaista matikkaaUunin hajottua (eläköön elektroniikka!) monta hyvää ruokaideaa on jouduttu siirtämään tehtäväksi sitten joskus. Vielä joitain päiviä pitää sinnitellä ilman uunia. Onneksi M keksi tulla kaupasta kotiin kohtalaisen kokoisen mateen kanssa. Isännän oli alkanut tehdä mieli blinejä ja mateenmätiä – ja kun sopivasti sattui eteen mukavan kokoinen mätimade, niin sehän sitten laitettiin pakettiin. Kalakauppiaan mukaan se oli järvimade Kainuusta. Puoli kiloa mätiä ja made kaupan päälle, sopii minulle. Mäti meni matovaaran vuoksi pariksi päiväksi pakkaseen ja kala nautittiin sunnuntain päivälliseksi.

Vähän aikaa sitten menikin mietittäessä sopivaa reseptiikkaa, jotta lautaselle saataisiin mateen seuraksi jotain oleellista kainuulaisesta ruokakulttuurista. Ruokatieto kertoo aiheesta näin: ”Kainuulaiset arvostavat selkeää ja konstailematonta ruokaa, jossa ruuan omat maut ja aromit pääsevät oikeuksiinsa.” En tiedä miten tämä sopii kainuulaiseen makumaailmaan, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan tästä tuli oikein maukas ateria; ruisjauhotettua ja voissa paistettua madetta sekä lämmintä juures-leipäjuustosalaattia. Reseptistä riittää neljälle.


Lämmin juures-leipäjuustosalaatti

1 dl kokonaisia litistämättömiä kauranjyviä
2 isohkoa keltajuurta (voi olla myös tavallisia punajuuria)
2 violettia porkkanaa (voi olla myös tavallista oranssia porkkanaa)
ruokaöljyä
omenaviinietikkaa
hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä
200 g Kainuun leipäjuustoa
1 dl kermaa
30-40 g rucolaa
40-50 g babypinaattia
1 dl pakastepuolukoita
2 kevätsipulia ohuina viipaleina

Tee salaatin esivalmistelut hyvissä ajoin etukäteen ja aloita kauranjyvistä. Kuumenna kattila tai paistinpannu ja paahda jyvät. Varo etteivät ne kärähdä. Maku saa olla paahtunut, mutta ei palanut. (Jos kauranjyviä ei ole saatavilla, ne voi ehkä korvata ruisleipämuruilla.) Kypsennä sitten juurikkaat ja porkkanat keittämällä miedosti suolatussa vedessä, eri kasvikset eri kattilassa, kunnes ne tuntuvat lähes kypsiltä. Ota ne pois vedestä ja kääri jokainen erikseen alumiinifolioon jälkikypsymään ja jäähtymään. Käytin keltajuurta ja violettia porkkanaa siksi, että niitä sattui olemaan vihanneslokerossa. Yhtä hyvin voi käyttää jonkun muun värisiä (puna)juurikkaita ja porkkanoita.

Huuhtele rucolat ja pinaatinlehdet ja jätä valumaan.

Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi. Kuumenna kattilassa kerma kiehuvaksi ja lisää juustokuutiot. Sekoita ja ota kattila pois lämmöltä. Jätä juustokuutiot kuumaan kermaan lämpimään.

Kuori kypsät juurikkaat ja porkkanat. Leikkaa juurikkaat ohuiksi lohkoiksi ja porkkanat suikaleiksi. Kaada kattilaan pikkutilkka ruokaöljyä ja kuumenna se. Lisää kelta/puna/jokumuuväri/juurikaslohkot ja sekoittele kunnes ne hiukan lämpiävät. Lisää pikkutilkka omenaviinietikkaa ja sekoita. Mausta hunajalla, suolalla sekä mustapippurilla ja sekoittele minuutin tai pari kunnes juurikaslohkot ovat lämmenneet ja saaneet makua.  Kaada valmiit juurikaslohkot paistoliemineen pieneen kulhoon odottamaan. Tee sitten sama porkkanasuikaleille. Kulhot kannattaa peittää ettei lämpö karkaa kokonaan.

Rakenna salaatti tarjoiluvadille, alle rucolaa ja pinaattia, sitten juurikaslohkoja, porkkanasuikaleita sekä lämpimiä leipäjuustopaloja ja lopuksi puolukoita sekä kevätsipuliviipaleita.  Paahdetut kauranjyvät ripotellaan salaatin päälle vasta lautasella.Ruisjauhotettu ja voissa paistettu made

noin 2,5 – 3 kg made
2 dl ruisjauhoa
2 tl suolaa
valkopippuria myllystä
paistamiseen voita

Leikkaa mateesta fileet irti. Loppu made, ruodot, pää, vatsaliepeet ym, kannattaa käyttää kalaliemen valmistukseen.

Leikkaa fileet noin tulitikkulaatikon kokoisiksi tai hiukan isommiksi paloiksi. Sekoita keskenään ruisjauho, suola sekä valkopippuri ja kierittele madepalat seoksessa. Paista pannulla voissa kullanruskeiksi. Tämä maistuu parhaalta, kun kalanpalat saa nopeasti lämpiminä pannulta lautaselle.


Ei kommentteja: