maanantai 25. helmikuuta 2019

Kana á la Kuitunevits eli Aaken kanapata


Joskus kaukaisessa muinaisuudessa viime vuosisadan loppupuolella, luultavasti 1980-luvulla, televisiossa kokkasi enemmänkin koomikkona tunnettu näyttelijä Aake Kalliala. Ohjelman nimeä en enää muista, mutta ensin luulin reseptiä vitsiksi kunnes tajusin, että kyseessä on ihan oikea ruoka. Kirjotin kiireesti reseptin paperille. Kokeilin silloin valmistaa sitä perheelle - ja osui ja upposi. Ohje on vaan jäänyt meillä unohduksiin, kunnes paperipinojani järjestellessäni sain kyseisen lappusen käteeni.

Tuplaespresso ei muistanut kyseistä herkkua aiemmin maistaneensa. Ensimmäinen kommentti häneltä meni jotenkin: ”Tämä on hyvää. Maistuu ihan 80-lukuiselta”. Mitäs siihen on lisäämistä.

Miksi nimi on Kanaa á la Kuitunevits – sitä en tiedä eli jos se sanottiin niin ei ole jäänyt mieleen. Tästä riittää kuudelle. Ainesluettelo ja ohje on muistiin merkitsemäni mukainen.
Kana á la Kuitunevits

6                    kananrintaa
                      voita
1                    sipuli
1-2                rasiaa herkkusieniä
250 g             kylmäsavustettua kirjolohta
                      valkopippuria
                      currya
                      broilerimaustetta
                      mustapippuria
1,5 dl             kermaa
1 tlk              ranskankermaa
3 rkl              soijaa
loraus            konjakkia

Sipuli silputaan, herkkusienet pilkotaan. Kirjolohi viipaloidaan ja viipaleet leikellään kuutioiksi. Ne maustetaan valkopippurilla, currylla ja broilerimausteella. Kananrinnoille annetaan väriä paistamalla niitä voissa. Joukkoon lisätään herkkusienet ja sipulisilppu ja päälle ripsautetaan mustapippuria antamaan vähän takapotkua. Sitten kermaa selkään ja tölkillinen ranskankermaa niin, että syntyy oikein laihduttajan ruokaa. Soijaa lisätään. Kansi päälle ja annetaan hautua hiljaa puolisen tuntia. Sitten lisätään kirjolohenpalat ja loraus konjakkia. Vielä hetki ja valmista on.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...


Muistan Aaken ja Sakun kesäkeittiön, tekivät jollain kesämökillä
ihan ravintolatasoista ruokaa. Aakessa on paljonkin kokin "vikaa" kuin myös Sakussa. Tuota kanaherkkua syntyy kotikeittiössä piakkoin.

M kirjoitti...

Ohjelma on ollut Teijan keitttiössä, sillä sain tänään käsiini Teijan keittiössä - Uusia makuja -nimisen keittokirjan, painosvuosi 1994. Siinä muiden vieraiden reseptien kanssa on ihka ensimmäisenä Kanaa à la Kuitunevitsin resepti ja juttua Aakesta. Olet oikeassa kokkaustaidoista, sillä hän on aikanaan työskennellyt ravintolan keittiössä 5 vuotta pääasiassa kylmäkkönä ja käynyt Perhon ravintolakoulun kurssinkin. Sitten hän "hätäpäissään pyrki teatterikouluun ja ottivat". On toki saattanut tehdä tätä herkkua Aaken ja Sakun kesäkeittiössäkin. Muistinpanot osoittautuivat oikeiksi :)