keskiviikko 4. kesäkuuta 2025

Simaa ja siirappia kuusenkerkistä

Meren rannalla kesä tulee aina viikon tai kaksi myöhemmin kuin vähän kauempana sisämaassa. Runsas viikko sitten mökkirannan kuusissa oli vasta ihan pieniä, pikkusormenkynnen kokoisia vuosikasvun alkuja, mutta nyt nekin olivat jo ”sadonkorjuukelpoisia”. Siispä päätin ryhtyä siirapinkeittopuuhiin.

Muista, että kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin, vaan siihen vaaditaan aina maanomistajan lupa.


Kuusenkerkkäsiirappi (keittämällä)

 

2 litraa          kuusenkerkkiä
2 litraa          vettä
sokeria (suhteutetaan nesteen määrään)

 

Laita kuusenkerkät isoon kattilaan ja kaada vesi niiden päälle. Anna kerkkien liota yön yli ja seuraavana päivänä keitä niitä liotusvedessään tunti. Siivilöi kuusenkerkät pois vedestä ja mittaa jäljellä olevan nesteen määrä. Lisää nesteeseen sokeria 60 grammaa jokaista nestedesilitraa kohden (1 litraan 600 g sokeria) ja keitä seos siirapiksi välillä sekoitellen.


Sokeriliemi kuohuu voimakkaasti, joten kiehumista on syytä koko ajan tarkkailla. Sokeriliemellä on ikävä taipumus kuohahtaa kattilan reunojen yli kun hetkeksi kääntää sille selkänsä. Siirapiksi liemi on muuttumassa siinä vaiheessa kun isot kuplat muuttuvat koko ajan pienemmiksi ja nesteen pinnalla alkaa olla paksu, tasaisen vaalea kuohukerros. Kannattaa ottaa kattilasta välillä pieni lusikallinen ja kaataa se lautaselle nähdäkseen joko se on muuttunut riittävän tahmean siirappiseksi.


Kun siirappi on valmista, se tölkitetään kuumennettuihin lasitölkkeihin.


 

 

Entä jos tekisikin kuusenkerkistä janojuomaa. Kuusenkerkkäsima on helppo valmistaa.

 


 

Kuusenkerkkäsima

 

3 dl                kuusenkerkkiä
1                    limetti
1 dl                glukoosisiirappia
0,5 dl             ruokokidesokeria
15 dl              kiehuvaa vettä
nuppineulanpään kokoinen pala hiivaa

 

Huuhtele kuusenkerkät kylmällä vedellä, pese limetti huolella ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Murskaa kuusenkerkät ja laita ne kulhoon limettiviipaleiden kanssa. Lisää glukoosisiirappi, ruokokidesokeri sekä kiehuva vesi ja sekoita hyvin. Liuota hiiva siman joukkoon siinä vaiheessa kun neste on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Jätä sima huoneenlämpöön tekeytymään parin vuorokauden ajaksi. Siivilöi, pullota, jäähdytä ja nauti.
 

Ei kommentteja: