Meren rannalla kesä tulee aina viikon tai kaksi myöhemmin kuin vähän kauempana sisämaassa. Runsas viikko sitten mökkirannan kuusissa oli vasta ihan pieniä, pikkusormenkynnen kokoisia vuosikasvun alkuja, mutta nyt nekin olivat jo ”sadonkorjuukelpoisia”. Siispä päätin ryhtyä siirapinkeittopuuhiin.
Muista, että kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin, vaan siihen vaaditaan aina maanomistajan lupa.
Kuusenkerkkäsiirappi (keittämällä)
2 litraa kuusenkerkkiä
2 litraa vettä
sokeria (suhteutetaan nesteen määrään)
Laita kuusenkerkät isoon kattilaan ja kaada
vesi niiden päälle. Anna kerkkien liota yön yli ja seuraavana päivänä keitä
niitä liotusvedessään tunti. Siivilöi kuusenkerkät pois vedestä ja mittaa jäljellä
olevan nesteen määrä. Lisää nesteeseen sokeria 60 grammaa jokaista
nestedesilitraa kohden (1 litraan 600 g sokeria) ja keitä seos siirapiksi
välillä sekoitellen.
Sokeriliemi kuohuu voimakkaasti, joten kiehumista
on syytä koko ajan tarkkailla. Sokeriliemellä on ikävä taipumus kuohahtaa
kattilan reunojen yli kun hetkeksi kääntää sille selkänsä. Siirapiksi liemi on
muuttumassa siinä vaiheessa kun isot kuplat muuttuvat koko ajan pienemmiksi ja nesteen
pinnalla alkaa olla paksu, tasaisen vaalea kuohukerros. Kannattaa ottaa kattilasta
välillä pieni lusikallinen ja kaataa se lautaselle nähdäkseen joko se on
muuttunut riittävän tahmean siirappiseksi.
Kun siirappi on valmista, se tölkitetään
kuumennettuihin lasitölkkeihin.
Entä jos tekisikin kuusenkerkistä janojuomaa. Kuusenkerkkäsima on helppo valmistaa.
Kuusenkerkkäsima
3 dl kuusenkerkkiä
1 limetti
1 dl glukoosisiirappia
0,5 dl ruokokidesokeria
15 dl kiehuvaa
vettä
nuppineulanpään kokoinen pala hiivaa
Huuhtele kuusenkerkät kylmällä vedellä, pese
limetti huolella ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Murskaa kuusenkerkät ja laita
ne kulhoon limettiviipaleiden kanssa. Lisää glukoosisiirappi, ruokokidesokeri
sekä kiehuva vesi ja sekoita hyvin. Liuota hiiva siman joukkoon siinä vaiheessa
kun neste on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Jätä sima huoneenlämpöön tekeytymään
parin vuorokauden ajaksi. Siivilöi, pullota, jäähdytä ja nauti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti