lauantai 7. kesäkuuta 2025

Raparperivispipuurossa on kesän maku

  

Raparperivispipuuro sopii aamiaiseksi, jälkiruoaksi, välipalaksi ja mihin vaan. Tämä raparperivispipuuro sai kaverikseen rapeaa kauramurua ja kun pakastimessa sattui olemaan viimeiset puoli litraa viimekesäisiä mansikoita, keittelin lisäksi mansikka-raparperi-inkiväärikastikkeen. Vielä tilkka maitoa puuron joukkoon tasoittamaan raparperin oksaalihappoja, niin parempaa alkukesän herkkua ei olekaan.

 


 

Raparperivispipuuro

 

5-6 dl             raparperikuutioita
11 dl              vettä
1 dl                sokeria
2 dl                mannasuurimoita
0,5 tl              suolaa

 

Laita kattilaan vesi, raparperit ja sokeri ja anna kiehua 10 minuuttia kunnes raparperit ovat hajonneet. Lisää suola ja mannasuurimot koko ajan vatkaten ja keitä toiset 10 minuuttia kunnes puuro on valmista. Kaada puuro kattilasta isoon kulhoon jäähtymään.

Vatkaa hyvin jäähtynyt puuro sähkövatkaimella samettisen kuohkeaksi.

 


 

 

Kauramuru

 

50 g              voita
6 rkl              ruokokidesokeria
1 dl               kaurahiutaleita
2/3 dl            vehnäjauhoa

 

Mittaa voi sekä ruokokidesokeri paistinpannulle ja laita muut ainekset yhteen kulhoon. Kuumenna voi-sokeriseosta niin että ainekset sulavat ja lisää sitten jauhoseos. Paahda muruseosta keskilämmöllä koko ajan puuhaarukalla sekoitellen. Kun seos alkaa kuivahtaa ja tuoksua paahtuneelta, ota pannu pois liedeltä ja kumoa pannun sisältö lautaselle jäähtymään. Varo paahtamasta liian pitkään tai liian kuumalla ettei sokeri pala. Kun kauramuru jäähtyy, se muuttuu rapeaksi levyksi, jolloin sen voi rikkoa pienemmiksi muruiksi.
 


 

 

Mansikka-raparperi-inkiväärikastike

 

5 dl                sulatettuja pakastemansikoita (kevyesti sokeroituja)
3 dl                raparperikuutioita
0,5-1 tl           raastettua tuoretta inkivääriä
1 dl                sokeria
1,5 dl             vettä
0,5 tl              hienoa merisuolaa

 

Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keittele seosta noin 10-15 minuuttia koko ajan sekoittaen kunnes mansikat ja raparperit ovat pehmenneet. Soseuta kuuma kastike sauvasekoittimella. Maista kastiketta ja jos se tuntuu liian makealta/happamalta, lisää ripaus merisuolaa ja kiehauta vielä kerran. Painele valmis kastike siivilän läpi, jotta siitä tulee sileää ja tasaista. Jäähdytä kastike ennen käyttöä.

Tämä kastike sopii hyvin tarjottavaksi myös vaniljajäätelön, lettujen, köyhien ritareiden tms kanssa.

 


Ei kommentteja: