Raparperivispipuuro
sopii aamiaiseksi, jälkiruoaksi, välipalaksi ja mihin vaan. Tämä
raparperivispipuuro sai kaverikseen rapeaa kauramurua ja kun pakastimessa
sattui olemaan viimeiset puoli litraa viimekesäisiä mansikoita, keittelin lisäksi
mansikka-raparperi-inkiväärikastikkeen. Vielä tilkka maitoa puuron joukkoon tasoittamaan raparperin oksaalihappoja,
niin parempaa alkukesän herkkua ei olekaan.
Raparperivispipuuro
5-6 dl raparperikuutioita
11 dl vettä
1 dl sokeria
2 dl mannasuurimoita
0,5 tl suolaa
Laita kattilaan vesi, raparperit ja sokeri ja
anna kiehua 10 minuuttia kunnes raparperit ovat hajonneet. Lisää suola ja
mannasuurimot koko ajan vatkaten ja keitä toiset 10 minuuttia kunnes puuro on
valmista. Kaada puuro kattilasta isoon kulhoon jäähtymään.
Vatkaa hyvin jäähtynyt puuro sähkövatkaimella samettisen kuohkeaksi.
Kauramuru
50 g voita
6 rkl ruokokidesokeria
1 dl kaurahiutaleita
2/3 dl vehnäjauhoa
Mittaa voi sekä ruokokidesokeri paistinpannulle
ja laita muut ainekset yhteen kulhoon. Kuumenna voi-sokeriseosta niin että
ainekset sulavat ja lisää sitten jauhoseos. Paahda muruseosta keskilämmöllä
koko ajan puuhaarukalla sekoitellen. Kun seos alkaa kuivahtaa ja tuoksua
paahtuneelta, ota pannu pois liedeltä ja kumoa pannun sisältö lautaselle
jäähtymään. Varo paahtamasta liian pitkään tai liian kuumalla ettei sokeri
pala. Kun kauramuru jäähtyy, se muuttuu rapeaksi levyksi, jolloin sen voi
rikkoa pienemmiksi muruiksi.
Mansikka-raparperi-inkiväärikastike
5 dl sulatettuja
pakastemansikoita (kevyesti sokeroituja)
3 dl raparperikuutioita
0,5-1 tl raastettua
tuoretta inkivääriä
1 dl sokeria
1,5 dl vettä
0,5 tl hienoa
merisuolaa
Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna
kiehuvaksi. Keittele seosta noin 10-15 minuuttia koko ajan sekoittaen kunnes
mansikat ja raparperit ovat pehmenneet. Soseuta kuuma kastike
sauvasekoittimella. Maista kastiketta ja jos se tuntuu liian
makealta/happamalta, lisää ripaus merisuolaa ja kiehauta vielä kerran. Painele
valmis kastike siivilän läpi, jotta siitä tulee sileää ja tasaista. Jäähdytä
kastike ennen käyttöä.
Tämä kastike sopii hyvin tarjottavaksi myös
vaniljajäätelön, lettujen, köyhien ritareiden tms kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti