perjantai 24. tammikuuta 2025

Tonnikalalämppäri eli Classic tuna melt

Tuna melt eli tonnikalaleipä on maailmalla todellinen lounasklassikko. Sen hyviksi puoliksi lasketaan paitsi valmistamisen helppous, niin myös se että kyseinen leipä on lähes täydellinen kombo laadukasta proteiinia, hiilihydraatteja ja maitotuotteita (kalsium). Ja mikä parasta, sen voi syödä kuten hampurilaisen, lautasliinan avittamana vaikka suoraan kädestä. Jos tämän haluaa tehdä vielä ruokaisammaksi, niin leivän voi tarjota oikein lautaselta coleslawn ja ranskalaisten kanssa.

Vaikka tällaisen täytetyn lämpimän leivän valmistus onnistuukin parhaiten kaksipuolisella voileipägrillillä, niin paistinpannu toimii melkein yhtä hyvin. Tai oikeastaan kaksi paistinpannua, toisella painetaan leivän päältä, sillä paistettaessa leipä täytyy painaa mahdollisimman litteäksi.

Kun leipälaatikossa oli pari vaaleaa sämpylää ja kaapissa tölkki MSC-merkittyä tonnikalaa, totesin että muutkin ainekset löytyvät, joten ei muuta kuin tekemään lounasta.

 


 

Classic tuna melt – lämmin tonnikalaleipä

 

120 g             tonnikalaa vedessä, valutettu paino
2                    kevätsipulia
2 rkl               hienonnettua punasipulia
75 g               raastettua cheddar juustoa (ei kevyt!)
2 rkl              majoneesia
hiukan           sitruunamehua
ripaus            cayennea
ripaus            sinappijauhetta
hiukan           suolaa
maun mukaan   mustapippuria myllystä
2                    sämpylää, ciabattaa, tms vaaleahkoa leipää
2 rkl              voita
2 rkl              oliiviöljyä

 

Valuta tonnikala ja kaada se sekoituskulhoon. Riko kalan rakenne haarukalla. Leikkaa kevätsipulit ihan ohuksi viipaleiksi ja hienonna punasipuli. Lisää tonnikalan joukkoon juustoraaste, sipulit, majoneesi, sitruunamehu sekä mausteet ja sekoita huolella.

Halkaise sämpylät ja levitä tonnikalatäytettä väliin. Sitten kansi päälle ja voita ulkopuolelle molemmin puolin. Kuumenna paistinpannulla tilkka oliiviöljyä ja paista leipiä muutamia minuutteja molemmin puolin. Paistettaessa paina leipiä koko ajan toisella paistinpannulla tai jollain muulla painavalla, kuten tällaisella grillauspainolla.

(Paistinpannulla saattaa joskus käydä niin, ettei juusto leipien välissä ehdi sulaa kokonaan. Siihen auttaa puolisen minuuttia mikrossa.)


Ei kommentteja: