maanantai 27. tammikuuta 2025

Ruotsalainen päivällinen - koko menu länsinaapurin resepteillä

Länsinaapurillamme on ollut huomattavan paljon vaikutusta suomalaiseen ruokakulttuuriin, lihapullat, kanelipulla, laskiaispulla, voileipäkakku, rapujuhlaperinne jne. Ruotsista on tullut myös Toast Skagen, joka lienee nykyisin vähän jokaisen pienenkin suomalaisen ravintolan ruokalistalla (sen pakollisen hampurilaisen ja pizzan lisäksi).

Toast Skagen onkin erinomainen alkuruoka tai välipala – kun se on osattu tehdä oikein. Tässä paras ja maukkain meidän tekemämme Skagen–resepti.

Pääruokana on ruotsalaisten vähän fiinimpi ”pyttipannu”, Biff Rydberg, jota ei valmisteta siitä mitä kaapista sattuu löytymään, vaan oikeasta kokolihasta. Lisäksi ainekset asetellaan lautaselle nätisti vierekkäin eikä sekoiteta, kuten suomalaisessa pyttärissä.

Jälkiruokana itseoikeutetusti våfflor med grädde och sylt, vasta paistetut vohvelit hillon ja kermavaahdon kera. Var så god. 

 


 

Toast Skagen

 
 
4                    viipaletta paahtoleipää
hiukan           voita
1 annos         skagenröraa
pikkelöityä punasipulia
tuoretta tilliä

 

Paahda leivät kevyesti ja sivele pinnalle hiukan voita. Jaa skagenröra tasan leipien päälle ja viimeistele pikkelöidyllä punasipulilla sekä tillillä.

 

Skagenröra

 

200 g             katkarapuja tai ravunpyrstöjä suolaliemessä (nettopaino)
maun mukaan   hienoa merisuolaa
hyppysellinen   cayennepippuria
hiukan           sitruunapippuria
1/4                 pieni punasipuli silputtuna
2 rkl              hienonnettua tilliä
2 rkl              hienonnettua ruohosipulia
1                    kovaksi keitetty kananmuna hienonnettuna
muutama       kierros valkopippuria myllystä
2 tl                sitruunamehua
1 rkl              majoneesia
1 rkl              crème fraichea

 

Mausta ensin katkaravut. Valuta liemi pois ja purista ravut kuiviksi. Lisää hiukan merisuolaa, cayennea sekä sitruunapippuria, sekoita ja anna makuuntua jääkaapissa noin tunnin ajan. Sillä välin voi valmistella kaikki muut ainekset, leikata punasipulin pienenpieniksi kuutioiksi, keittää kananmunan ja hienontaa sen, silputa tillit sekä ruohosipulit ja sekoittaa ne keskenään. Ota sitten maustetut katkaravut, hienonna ne veitsellä ja lisää sipuli-tilli-munaseokseen. Mausta valkopippurilla, sitruunamehulla ja tarvittaessa myös vielä suolalla. Lisää varovasti majoneesia sekä creme fraichea ettei seoksesta tule vahingossa liian löysää. Anna makujen tasaantua jääkaapissa vielä tunnin verran. Maistele vielä kerran ja tarvittaessa lisää mausteita ennen kuin leikkaat ja päällystät voileivät.                              

Tilleissä on valtavasti makueroja riippuen vuodenajasta ja tillin kasvupaikasta. Suomalainen oikea kesätilli on ihanan aromaattista, mutta ruukkutillissä on usein enemmän näköä kuin makua. Talvella maukkain tuore tilli on kotoisin yleensä Italiasta. Pakastekatkarapuja ei voi suositella tähän ruokaan, sillä niistä(kin) yleensä puuttuu maku.


 

Pikkelöity punasipuli

 

2-3                 punasipulia
1 dl                väkiviinaetikkaa
2 dl                sokeria
3 dl                vettä

 

Mittaa kattilaan etikka, sokeri ja puolet vedestä. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sekoita kunnes sokeri on sulanut. Ota kattila pois lämmöltä ja lisää loput vedestä, jolloin liemi jäähtyy nopeammin

Kuori punasipulit ja halkaise ne. Viipaloi punasipulit noin puolen sentin siivuiksi, laita ne suljettavaan astiaan ja kaada pikkelilientä niin paljon että punasipulit peittyvät kokonaan. Sekoita hyvin, anna liemen jäähtyä, minkä jälkeen sulje astia ja laita se viileään.

Pikkeliliemen kaikki ainekset voi keittää myös kerralla. Kuuma liemi pikkelöi kasvikset nopeammin samalla kypsyttäen ne, jolloin kuuma liemi myös pehmentää kasvikset. Kylmään/haaleaan liemeen pikkelöity punasipuli jää rapeaksi ja on jonkin verran terävämmän makuista kuin kuumaan liemeen pikkelöidyt sipulit.

Jos omistat vakumointilaitteen, vakuumissa pikkelöinti onnistuu jopa vajaassa puolessa tunnissa. Kasvikset pussiin, perään muutama lusikallinen pikkelilientä, ilmat pois (varo ettei liemi nouse mukana!) ja pussi viileään vähäksi aikaa.

 

 

Rydbergin pihvi - Biff Rydberg

 

500 g             naudan sisäfileetä, pääpaloja, ei tarvitse olla keskiosaa
3                    isohkoa keltasipulia
600 g             raakaa perunaa
öljyä paistoon
voita paistoon
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
tilkkanen       soijakastiketta

 

Kuori ja paloittele perunat 1 cm kuutioiksi. Pienet ja tasakokoiset kuutiot kypsyvät sopivassa ajassa tasakypsiksi.

Kuori ja viipaloi sipuli lohkoveneiksi. Ne ovat paremman näköisiä lautasella kuin silputtu sipuli.

Paloittele liha tuuman kuutioiksi. Liian pienistä kuutioista tulee läpikypsiä ja tarkoitus on kypsentää liha nopeasti kuumalla pannulla niin, että palat ovat vielä kauniin punertavia sisältä.

Kuumenna pannulla loraus rypsiöljyä ja kypsennä perunat siinä kauniin kullanruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla, siirrä sivuun odottamaan ja pidä lämpiminä.

Pyyhkäise pannu, lisää voita ja kuullota siinä keskilämmöllä sipuliveneet kullankeltaisiksi. Mausta suolalla sekä ripauksella pippuria ja siirrä sivuun. Pidä lämpimänä.

Laita oikein kuumalle pannulle voita ja öljyä. Kun voi hiljenee (kuulet kyllä) ruskista nopeasti lihat. Mausta suolalla ja pippurilla. Lopuksi vielä pieni liraus soijaa pannulle ja ravistelu.

Kokoa annos asettelemalla ainekset kauniisti erilleen toisistaan vadille tai lautasille. Rucolan versot tai vuonankaali sopii hienosti antamaan makua ja väriä.

Tarjoile Biff Rydberg raa’an kananmunankeltuaisen tai sinappi-piparjuurikerman kanssa.


 

Sinappi-piparjuurikerma

 

2,5 dl             kuohukermaa
3 rkl              sokeria
1 rkl              Dijon sinappia
2 rkl              raastettua piparjuurta
2 rkl              Colmans sinappijauhetta

mustapippuria myllystä

hienoa merisuolaa

 

Vaahdota kerma kevyesti ja lisää sitten muut ainekset. Vaahdota lisää ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

 

 

Herkkuvohvelit

 

2                    munaa
5 rkl              sokeria
2 dl                piimää
4 dl                maitoa
6 dl                vehnäjauhoa
1 tl                 leivinjauhetta
4 tl                 vaniljasokeria
50 g               jäähtynyttä voisulaa

paistamiseen

voita

tarjoiluun

kermavaahtoa tai creme fraichea
hilloa
 


Vatkaa munat ja sokeri keskenään. Sekoita keskenään yhteen astiaan maito ja piimä. Sekoita leivinjauhe sekä vaniljasokeri vehnäjauhoihin.

Siivilöi kuiva-aineet vuorotellen maito-piimä-seoksen kanssa munavaahtoon. Lisää lopuksi sulatettu, jäähdytetty voi. Sekoita taikina huolella kunnes se on täysin sileää.

Anna vohvelitaikinan seistä ja turvota noin puoli tuntia. Voitele vohvelirauta voilla ja paista taikinasta vohveleita. Tästä taikinasta tulee noin 10 vohvelia. Älä pinoa valmiita vohveleita päällekkäin etteivät ne pehmene, vaan jäähdytä ne ritilällä ja tarjoile kermavaahdon ja hillon kanssa.

Vohvelit ovat parhaimmillaan vasta paistettuna.


Ei kommentteja: