torstai 2. tammikuuta 2025

Loppiaispäivällinen - koko menu joka ei enää muistuta joulusta

Toivottavasti joulukinkut ja kalkkunat ovat jo loppuneet, eikä laatikoistakaan ole enää jäljellä kuin muisto. Uusi vuosi on hyvä aloittaa sellaisella päivällisellä, joka ei enää millään tavalla muistuta joulusta.

Alkuun kevyttä tomaattikeittoa, joka maistuu yhtä hyvältä niin kuumana kuin kylmänäkin. Pääruokana helppo yhden vuoan uuniruoka broileria sekä runsaasti kasviksia, ja jälkiruoaksi kauden parhaista hedelmistä, klementiineistä valmistettu jäätelö.

                                                

 

Tomaattikeitto

 

1                        pieni sipuli
1 dl                    tuorepuristettua appelsiinimehua
100 g                 kuorittua juuriselleriä paloina
1 rkl                  voita
1 tl                     jauhettua juustokuminaa
2                        laakerinlehteä
8 dl                   vettä
1 tölkki             (400 g) hyvää tomaattimurskaa
1 tl                    raastettua appelsiininkuorta
1 rkl                  tomaattipyreetä
maun mukaan   suolaa
maun mukaan   mustapippuria
     pinnalle:
                          tuoretta basilikaa
                          hyvää oliiviöljyä

 

Kuori sipuli, leikkaa se pieniksi paloiksi ja laita kattilaan. Lisää appelsiinimehu, juuriselleri, voi, juustokumina, laakerinlehdet sekä vesi ja keitä 20 minuuttia ilman kantta. Lisää tomaattimurska, appelsiininkuori sekä tomaattipyree ja keitä vielä toiset 20 minuuttia ilman kantta, jotta ylimääräinen vesi haihtuu.

Poista laakerinlehdet kattilasta ja soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella. Jos keitto vaikuttaa kovin paksulta, lisää hiukan vettä ja kiehauta vielä kerran. Mikäli keitosta halutaan oikein sileää, sen voi paseerata siivilän läpi. Mausta keitto lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Tomaattikeiton voi tarjoilla yhtä hyvin kylmänä kuin lämpimänä. Lisää annosten päälle hiukan silputtua tuoretta basilikaa, pari rouhaisua mustapippuria ja muutama tippa hyvää oliiviöljyä.

 

 

Broileri valmistetaan spatchcock-menetelmällä, eli leikataan pois selkäranka ja litistetään lintu rintalastasta painamalla, jolloin suhteellisen tasapaksuksi levitetty liha kypsyy tasaisesti kauttaaltaan. Kun lintu on leikattu ja litistetty, se on eräänlainen ”ujo kana” polvet sisäänpäin kääntyneenä. Jos linnun polvet sojottavat ulospäin, olet vahingossa leikannut pois rintalastan… Aineksista irtoaa uunivuoan pohjalle sen verran nestettä että se käy kastikkeesta.

 

Spatchcock ja kasviksia yhden pannun taktiikalla

 

     lintu:
1                    kokonainen tuore maustamaton broileri
1 - 2 rkl         ruokaöljyä
runsaasti       kuivamaustesekoitusta
     kuivamaustesekoitus:
2 tl                suolaa
2 tl                rouhittua mustapippuria
2 tl                sipulijauhetta
2 tl                valkosipulijauhetta
2 tl                juustokuminaa
2 tl                jauhettua korianteria
2 tl                paprikajauhetta
2 tl                curryjauhetta
2 tl                kuivattua oreganoa
2 tl                kuivattua basilikaa
2 tl                kuivattua timjamia
     kasvikset:
1 kg               erilaisia juureksia ja muita kasviksia kuorittuna ja paloiteltuna
                     (tässä on käytetty perunaa, valkoista bataattia, palsternakkaa,
                     juuriselleriä, fenkolia, erivärisiä porkkanoita ja punasipulia)
250 g             kirsikkatomaatteja
1 rkl              ruokaöljyä
1,5 tl             hienoa merisuolaa
sopivasti       mustapippuria myllystä
0,5 - 1 tl       yllä olevaa maustesekoitusta
     viimeistely:
1 – 2              kevätsipulia
runsaasti       tuoretta basilikaa

 

Ota broileri huoneenlämpöön noin tuntia ennen ruoanvalmistusta, mittaa maustesekoituksen ainekset yhteen astiaan ja sekoita ne huolella. Ruokaan käytetään koko mauste-erä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kuori ja paloittele juurekset suunnilleen peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Kaada paloitellut kasvikset sekä kirsikkatomaatit isoon kulhoon, lisää öljy, suola, mustapippuri sekä 0,5 tl maustesekoitusta ja kääntele lusikalla niin että kaikki kasvikset ovat öljyn ja mausteiden peitossa.
Taputtele broileri ulko- ja sisäpuolelta kuivaksi talouspaperilla.

Leikkaa broilerin selkäranka (se on sillä puolella jossa ei ole rintalihoja) irti saksilla mahdollisimman läheltä selkärankaa. Samalla voi poistaa myös toivomusluun, mutta se ei ole ihan välttämätöntä.

Avaa broileri ja käännä se avoimeksi rintapuoli ylöspäin. Paina rintalastaa molemmin käsin sen verran että se antaa periksi ja litistyy. Voitele lintu kauttaaltaan ruokaöljyllä ja ripottele sisäpuolelle 1-2 tl maustesekoitusta.

Käännä lintu isoon uunivuokaan tasaiseksi nahkapuoli ylöspäin.

Käännä siipien kärjet linnun alle ja hiero loppu mausteseos linnun pintaan.

Asettele lintu keskelle uunivuokaa ja levitä kasvikset sen ympärille. Laita vuoka ritilälle uunin keskitasolle ja paista 60-70 minuuttia kunnes sekä lintu että kasvikset ovat juuri täydellisen kypsiä.

Viimeistele ruoka paistamisen jälkeen ripottelemalla pinnalle hienonnettua kevätsipulia ja tuoretta basilikaa.

 

 


Klementiinijäätelö

(6 annosta)

 

7                    klementiiniä (jos löytyy lehtineen, niin aina parempi)
puolikkaan    limetin raastettu kuori
0,5 tl             raastettua tuoretta inkivääriä
puoli tölkkiä (noin 200 g) sokeroitua kondensoitua maitoa
2,5 dl             kuohukermaa

 

Leikkaa kuudesta klementiinistä ”hattu” pois. Tyhjennä kuorten sisältö, mutta varo rikkomasta kuorta. Klementiineissä voi olla siemeniä, joten poimi ne pois hedelmälihan joukosta. Soseuta klementiinit sauvasekoittimella ja kaada 300 g tästä muodostunutta klementiinisosetta pakastuksenkestävään sekoituskulhoon. Raasta seitsemännen klementiinin kuori ja lisää se soseen joukkoon. Lisää seokseen myös limetinkuoriraaste, inkivääriraaste, kondensoitu maito sekä kuohukerma ja vatkaa massaa sähkövatkaimella noin viiden minuutin ajan. 
 

Laita seos kulhossaan pakastimeen ja ajastin hälyttämään tunnin kuluttua. Laita klementiinien kuoret hattuineen jääkaappiin, jotta ne pysyisivät käyttökunnossa. (Kaikkien klementiinien sisus ei mahtunut jäätelöön, joten ne voi syödä heti sellaisenaan.)

Kun ajastin ilmoittaa tunnin kuluneen, ota kulho pakastimesta, sekoita massa lusikalla irti kulhon reunoilta ja vatkaa se uudelleen sähkövatkaimella kuohkeaksi. Laita jäätelömassa takaisin pakastimeen tunniksi ja toista vatkaaminen - vielä toisen ja kolmannen kerran. Nyt jäätelö on valmista ja sen voi annostella klementiininkuoriin ja tarjoilla. Kotona valmistettu jäätelö kannattaa nauttia heti tai ainakin mahdollisimman nopeasti, sillä pitkä pakastaminen yleensä kovettaa sitä liikaa, jolloin jäätelöstä on vaikea leikata paloja puhumattakaan, että se sulaa epätasaisesti.

 

Maukasta loppiasta!

 

Ei kommentteja: