perjantai 10. tammikuuta 2025

Välimerellinen sitruunakana

Tässä melkoisen helppo- ja nopeatekoisessa yhden pannun ruoassa karamellisoitu sitruuna antaa mukavasti raikkautta ja makua kanalle ja orzo -pastalle. Orzohan on sellaista riisinjyvän mallista pastaa, tunnetaan myös nimellä risoni.

 

Välimerellinen sitruunakana

 

6 kpl              broilerin reisipaisteja
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
0,5 tl              kuivattua oreganoa
2 tl                 rypsiöljyä
1                    sitruuna pestynä
6                    valkosipulin kynttä
1                    salottisipuli hienonnettuna
n.120 g          vihreitä kivettömiä oliiveja

1-2                 linnunsilmächiliä murskattuina tai chilihiutaleita (linnunsilmächili on melko tymäkän     makuista, joten varovaisuutta sen kanssa. Sen voi toki myös jättää pois.)

0,5 tl              kuivattua oreganoa
400 g             orzo pastaa
1 l                  kanalientä

Revittyä lehtipersiljaa sekä sitruunanlohkoja tarjoiluun.

 

Kuumenna uuni 200°C:een. Taputtele reisipaistit kuiviksi ja mausta ne suolalla, mustapippurilla sekä oreganolla. Viipaloi pesty sitruuna niin, että saat viipaleen jokaista reisipaistia varten.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Murskaa veitsellä oliivit ja leikkaa niitä hieman pienemmiksi.

Kuumenna öljy kannellisessa padassa tai uunipannussa ja ruskista siinä reisipaistit molemmilta puolilta. Niiden ei tarvitse vielä tässä vaiheessa kypsyä kokonaan. Siirrä ne hetkeksi sivuun. Ruskista pannulle jääneessä rasvassa sitruunaviipaleet molemmin puolin ja siirrä nekin sivuun. Lisää edelleen samalle pannulle oliivit, sipuli sekä valkosipuli. Sipulien ei tarvitse ruskistua, ainoastaan kuullottua. Irrota samalla sekoitellessa lastalla kaikki pannun pohjaan tarttunut herkku irti. Nosta lämpöä ja lisää pasta, murskattu chili, oregano sekä kanaliemi. Jos käytät suolatonta kanalientä voit tässä vaiheessa lisätä yhden teelusikallisen hienoa merisuolaa. (Mikäli et käytä linnunsilmächiliä niin lisää tässä maun mukaan ½-1 teelusikallista mustapippurirouhetta) Sekoita ainekset ja anna kiehua 5 minuuttia. Siirrä pannu pois liedeltä ja nosta päälle reisipaistit ja niiden päälle sitruunaviipaleet.

Laita kansi päälle ja kypsennä uunissa 25 minuuttia. Ota kansi pois ja anna olla vielä 5 minuuttia uunissa jolloin pinta saa kauniin värin.

Ripottele padan pinnalle lehtipersiljaa ja laita lautaselle sitruunanlohko. Tuore sitruunan mehu raikastaa vielä lisää annosta. Orzosta tulee ihanan kermaisen pehmeä. Karamellisoidun sitruunan kuorikin on hyvää ja sen voi myös syödä. Käyttämäni sitruuna sattui olemaan kovin hapokas ja kuoren maku oli tosi voimakas. Söin kuitenkin pieninä paloina.




Ei kommentteja: