maanantai 13. tammikuuta 2025

Talviajan päivällinen mateesta - koko menu parasta kausiruokaa

Vaikka talven tulo onkin vähän viivästynyt eteläisessä Suomessa, vesistöissä alkaa olla riittävästi jäätä jotta kalastajat pääsevät laskemaan madeverkkojaan. Mateen ulkonäköä ei pidä säikähtää, sillä tuo kala on yksi Suomen herkullisimpia kaloja ja kohta alkaa myös mateen kutuaika. Alkukauden mateenmäti on sitä parasta, kun taas mitä pidemmälle kevättä mennään, mäti alkaa vetistyä. Siispä blinitaikina tekeytymään ja blinejä paistamaan nautittavaksi mateenmädin kanssa. 

Isosta mätimateesta voi valmistaa paljon muutakin ja tällä aterialla mateen fileet kypsennetään airfryerissa herkullisiksi kalapuikoiksi. On, muuten, ihan eri maailmasta kuin kaupan kalapuikot. Taatusti enemmän kalaa kuin korppujauhoa.

Jälkiruoaksi leivotaan kauden hedelmistä veriappelsiinipiirakka.

 


 

Mateenmäti ja blinit

 

Mateen mädin käsittely


Kaikki mädit pitää aina pakastaa vähintään vuorokaudeksi yli 18 pakkasasteeseen jotta mahdolliset lapamadon munat ja toukat kuolevat. Pelkkä normaali suolaus tai kylmäsavustus ei riitä tappamaan niitä.

Irrota mätipussit toisistaan. Laita mätipussi työlaudalle ja viillä pussi auki terävällä veitsellä pituussuuntaan. Ota mätipussi käteesi, pidä kiinni kalvon reunasta ja koukista sormet siten että mätipussin ulkopuoli on sormiasi vasten.

Vedä tavallisen ruokaveitsen hamarapuolella mädit kohti rystysiäsi ja kulhoon (ei liian voimalla!).

Kaavi mätipussi mahdollisimman tarkkaan tyhjäksi.

Laita mäti kulhoon ja vatkaa pallovispilällä.

Vispilään tarttuu kaikki mädin joukossa olevat suonet.

Alkutalven mateenmäti on kohtalaisen tiivistä, mutta lopputalvesta pyydetyn mateen mäti jo melko löysää ja silloin se kannattaa valuttaa erittäin tiheässä siivilässä. Joissain ohjeissa kehotetaan pesemään mäti… Miksi? Miksi ihmeessä maku pitäisi huuhdella viemäriin?  Noniin, mutta vispaamisen ja mahdollisen valutuksen jälkeen mäti suolataan kevyesti ennen pakastusta. Sopiva määrä on 1,6 - 2% mädin painosta (laskuohje: 0,016 x mädin paino tai 0,02 x mädin paino = suolamäärä grammoina). Mittaa aina suolan määrä tarkkuusvaa’alla ettei lopputulos ole vahingossa tönkkösuolattua. Sekoita suola mädin joukkoon ja pakasta. Suolaa voi tarvittaessa lisätä maun mukaan sulatuksen jälkeen.

Mateen mäti on niin mietoa ettei sen makua pidä peittää creme fraichella tai smetanalla, vaan käytetään vispikermaa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sitä mateenmädin joukkoon sopivan lusikoitavaksi seokseksi. Tiiviiseen alkutalven mätiin löysähköä kermavaahtoa, loppukauden löysempään mätiin kovemmaksi vatkattua.

Mateenmäti viimeistelee blinit yhdessä sipulin, tillin ja mustapippurirouheen kanssa. Jos et malta paistaa blinejä, käytä paahtoleipää, vaikka se ei olekaan yhtä hyvää kuin blinit.

 


 

Blinit

 

3,5 dl             maitoa
1 pussi          kuivahiivaa tai puoli pakettia tuorehiivaa
1 tl                sokeria
120 g             tattarijauhoja
60 g               vehnäjauhoja
2 dl                olutta
1 tl                suolaa
3                    keltuaista
3                    valkuaista kovaksi vaahdoksi vatkattuna
150 g             voita (kirkastetaan!)

 

Lämmitä maito (kuivahiiva: 42-asteiseksi, tuorehiiva: kädenlämpöiseksi) ja lisää siihen hiiva ja sokeri. Vatkaa kunnes hiiva on liuennut. Lisää jauhot, vatkaa seos tasaiseksi ja jätä huoneenlämpöön hapantumaan vähintään 12 tunniksi. Ei tee pahaa, vaikka blinitaikina saisi käydä yli vuorokauden ajan. Se ei pahene, vaan paranee koko ajan.

Kirkasta voi eli sulata voi korkeassa astiassa (mikrossa) niin että se ei kuitenkaan pääse ihan kiehumaan. Odota sitten että hera (se vaalea ”sakka”) laskeutuu astian pohjalle. Kaada varovasti voisula toiseen astiaan niin ettei heraa joudu voin joukkoon. Anna heran jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sekoita se sitten blinitaikinan joukkoon.

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Lisää taikinaan olut, suola sekä keltuaiset ja vatkaa hyvin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, sekoita vaahto taikinaan ja paista blinit. Mikäli käytettävissä ei ole varsinaista blinipannua, blinit voi paistaa pikkulettupannulla tai hätätapauksessa vaikka ihan tavallisella paistinpannulla.

Jos kirkastettu voi on ehtinyt kiinteytyä liikaa, lämmitä sitä sen verran että voita pystyy sivelemään pannulle silikonisudilla. Paista blinit kirkastetussa voissa siten, että laitat pannulle lisää voita myös kääntäessäsi ne. Tällä tavalla niihin saa blineihin kuuluvan rapsakan pinnan molemmin puolin. Älä pihistele voin käytössä! Kaikki kirkastettu voi ei kulu tähän ja se mitä jää, käytetään myöhemmin ihan tavallisen voin tavoin leipien voiteluun, paistamiseen ym.

Jos blinit jostain syystä pääsevät jäähtymään ja/tai pinnaltaan pehmenemään, ne voi lämmittää uunissa ennen tarjoilua. Sivele blinit kirkastetulla voisulalla molemmin puolin, laita ne vierekkäin leivinpaperin päälle uunipannulle ja lämmitä uunissa 200 asteessa kunnes voi alkaa kuplia pinnalla. Lopputulos on melkein kuin vasta paistettu.

 


 

Airfryer kalapuikot mateesta

 

2 - 2,5 kg      made (nahka nyljetty)
1 dl                vehnäjauhoa
2                    kananmunaa
2,5 dl             panko korppujauhoja
maun mukaan   hienoa merisuolaa
maun mukaan   valkopippuria myllystä

 

Irrota mateesta fileet ja leikkaa ne kalapuikon kokoisiksi paloiksi. Mausta palat suolalla ja valkopippurilla. Mittaa yhteen pieneen astiaan vehnäjauho. Riko toiseen astiaan kananmunat ja vatkaa ne kunnolla sekaisin. Kolmanteen astiaan mittaa pankojauhot ja mausta hienolla merisuolalla sekä valkopippurilla. Kalan maku kypsennettynä tulee parhaiten esille kun siinä on sopivasti suolaa, ja kun sekä kala että panerointiin käytettävä pankojauho on maustettu, suola jakaantuu kalapuikoille tasaisesti.

Taputtele kaikki kalapalat ensin kauttaaltaan vehnäjauhoissa. Sitten upota palat yksi kerrallaan ensin vatkattuun kananmunaan ja kierittele maustetuissa pankojauhoissa. Kaksi haarukkaa on paras työväline tähän tarkoitukseen.

Asettele paneroituja kalapuikkoja väljästi airfryerin koriin ja kypsennä 200 asteessa 8 minuuttia. Jatka uudella erällä niin paljon kuin kalaa riittää. Mitään papereita ei pidä laittaa airin koriin estämään ilmankiertoa.

Tarjoile madekalapuikot perunasoseen ja tartarkastikkeen kanssa.


Tartarkastike

 

2 dl                (kaupan tai kotitekoista) majoneesia
1                    maustekurkku
2 rkl              hienoksi silputtua sipulia
2 rkl              kapriksia
2 rkl              tillisilppua
2 rkl              ruohosipulisilppua
1 tl                sitruunamehua
hiukan           hienoa merisuolaa
hiukan           valkopippuria myllystä

 

Leikkaa maustekurkku ihan pieniksi paloksi ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Anna makuuntua viileässä noin tunnin ajan ennen käyttöä.

 

 

Veriappelsiinipiirakka

 

    murotaikinapohja
100 g             voita
50 g               tomusokeria
1                    muna
2,5 dl             vehnäjauhoja
ripaus            suolaa
1 tl                leivinjauhetta
    veriappelsiinitäyte
3                    veriappelsiinin mehu (noin 3 dl)
2                    veriappelsiinin raastettu kuori
(hiukan         ruokokidesokeria maun mukaan)
(2 rkl             Grand Marnier sitruslikööriä)
3 rkl              maissitärkkelystä (Maizena)
1                    muna
4                    keltuaista
40 g               kylmää voita pieninä kuutioina
    pinnalle
3                    veriappelsiinia ohuina viipaleina
2-3 rkl           ruokokidesokeria

 

Leikkaa huoneenlämpöinen voi pieniksi palasiksi ja siivilöi sen päälle tomusokeri. Sekoita toiseen astiaan keskenään vehnäjauho, suola ja maissitärkkelys. Vatkaa voi ja sokeri pehmeäksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa voimakkaasti ainekset sekaisin. Lisää jauhoseos vähän kerrallaan ja sekoita huolella tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina vähäksi aikaa jääkaappiin tekeytymään.

Painele kylmä taikina ohueksi kerrokseksi piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa päälle leivinpaperiarkki ja kaada sille paistopapuja. Kypsennä uunin alaosassa 200 asteessa 15 minuuttia ja sen jälkeen vielä ilman papuja 5 minuuttia. Jäähdytä piirakkapohja.

Vatkaa kulhossa muna, keltuaiset sekä maissitärkkelys. Kaada kattilaan veriappelsiinimehu, raastettu kuori (, Grand Marnier) sekä ruokokidesokeri (mikäli mehu vaikuttaa liian happamalta). Vatkaa huolella munaseos mehun joukkoon. Kuumenna täytettä matalahkolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun täyte alkaa paksuuntua, nosta kattila pois lämmöltä. Sekoita täyte tasaiseksi ja lisää siihen kylmä voi. Sekoita kunnes voi on sulanut ja täyte on tasaisen kiiltävää. Kaada täyte piirakkapohjalle ja tasoita pinta. Jäähdytä täyte.  Älä vahingossakaan hetkeksikään käännä selkääsi liedelle, sillä jos mehukattila on liian kauan liian kuumalla, munista tulee kokkelia ja täyte on pilalla.

Leikkaa veriappelsiineista kuoret ja viipaloi hedelmät ohuelti. Asettele viipaleet tasaisesti täytteen päälle.

Tarjoiltaessa taputtele liika kosteus appelsiininviipaleista talouspaperilla. Ripottele sitten veriappelsiinien päälle muutama ruokalusikallinen ruokokidesokeria ja paahda se rapeaksi kaasupolttimella. Sokeri saa paikoin jopa vähän kärähtää, sillä palaneen sokerin kitkeryys sopii hyvin täytteen appelsiininkuoriraasteen makuun.


 

Ei kommentteja: