Minä
olen aina ollut huono syömään mitään aamulla. Ei vaan ole nälkä ja tyynykin on
niin mukavzzzzz... Mutta jotta energiaa riittäisi lounastaukoon saakka, jotain
on pakko nauttia – siis muutakin kuin pari tuplaespressoa. Kroonisen aamu-unisuuteni
johdosta äitini aikanaan kehitti nopeasti juotavan aamiaisen, siis sellaisen jonka ehdin
hörppimään minuutissa ennen kouluun lähtöä, kun päällysvaatteet on jo puoliksi
puettu. Juotavan aamiaisen, jolla pärjäsi lounastaukoon asti. Hän ei vain
osannut keksiä sille hienoa nimeä. Nykyisin tuo juoma tunnetaan nimellä
smoothie. Myöhemmin olen opetellut syömään aamulla myös puuroa ja puurohan on
nykyisin kovasti muotia.
Puuro
ymmärretään yleensä siksi perinteiseksi kaurapuuroksi, mikä onkin oikein hyvää, varsinkin kun sen viimeistelee marjoilla tai hedelmillä tai granolalla – tai vaikka
niillä kaikilla. Mutta puuro voi olla paljon muutakin kuin kaurapuuroa. Tässä
muutamia reseptejä ja seuraavassa päivityksessä lisää.
Nopea
kaurapuuro mikrossa
(1 annos suoraan lautaselle)
1 dl (n 40 g) kaurahiutaleita
2 rkl vehnäleseitä
0,5 tl suolaa
2,5 dl maitoa
Mittaa kuivat ainekset syvälle lautaselle ja
sekoita. Lisää maito ja sekoita. Kypsennä mikrossa ensin täysteholla
3,5-4 minuuttia, minkä jälkeen haudutus puoliteholla 3-3,5 minuuttia.
Miksi vehnäleseitä, miksei kauraleseitä? Siksi, että vehnäleseissä on yli kaksinkertainen määrä kuitua mitä kauraleseissä.
Tarjoile sopivien lisukkeiden, kuten marjojen,
hedelmien tms kanssa. Kuvan lautaselta puuro löytyy jostain kaikkien
appelsiini- ja klementiiniviipaleiden alta.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Marja-pähkinä-kaurapuuro
uunissa
Mitta-astiana tässä puurossa on ”kupillinen”. Virallisesti
cup on 2.36588 desilitraa, joka pyöristetään 2,5 desiksi, mutta kun kaikki
ainekset on mitattu samoissa mitoissa, niin tässä tapauksessa kahvikupin koolla ei
ole väliä. Isolla kupilla tulee paljon puuroa, espressokupilla mittaamalla
vähemmän.
yksi isohko
nokare voita sulatettuna
3 kupillista
marjoja ja/tai hedelmiä
(tässä pakastevadelmia ja tölkkipersikkaa)
2 kupillista Elovena
kaurahiutaleita (ei pikahiutaleita)
1 kupillinen rouhittuja
manteleita ja pähkinöitä
(tässä mantelia, pistaasia, cashew- ja
pekaanipähkinää)
hiukan suolaa
2 kupillista maitoa
(tai kaurajuomaa tai jotain vastaavaa)
2 munaa
1/2 kupillista (ruokokide)sokeria
hiukan vaniljaa
mausteeksi
Voitele uunivuoka voisulalla ja levitä vuoan
pohjalle marjat ja hedelmät. Rouhi pähkinät ja sekoita ne kaurahiutaleiden
kanssa. Vatkaa toisessa kulhossa munat, maito, suola, sokeri, vanilja sekä
loput voisulasta. Kaada kuiva-aineseos munamaidon joukkoon, sekoita ja kaada se
vuokaan marjojen päälle. Ravistele vuokaa jotta ainekset levittäytyvät
tasaisesti.
Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 40-45
minuuttia. Puuron ulkonäkö uunista otettaessa ei ole kovin houkutteleva, mutta
kun sen peittää marjoilla, hedelmillä ja pähkinöillä, se alkaa näyttää yhtä
herkulliselta kuin se maistuukin.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Ihana
ohrahiutalepuuro
Näihin Riihipuodin ohrahiutaleisiin (ei ole
maksettu mainos) meillä on ihastuttu ja tätä puuroa keitellääkin aika usein
kaurapuuron vaihtoehdoksi.
1 l maitoa
1,7 dl Äidin
Unelma ohrahiutaleita
hiukan suolaa
Lämmitä neste kattilassa kiehuvaksi ja lisää hiutaleet
vispilällä sekoittaen. Sammuta liesi ja jätä puuro hautumaan n. 20 minuutiksi
kansi päällä. Lisää suola sekoittaen. Nauti sopivien lisukkeiden kanssa. Tämän
puuron päällä on yhden passionhedelmän sisukset.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Uuniriisipuuro
ja luumukiisseli
Uunissa hauduttaen riisipuuro valmistuu
helpommin kuin kattilassa. Aikaa kuluu hiukan enemmän, mutta eipähän ole vaaraa
siitä että maitopohjainen puuro palaisi pohjaan.
Uuniriisipuuro
1,5 dl puuroriisiä
1 l maitoa
0,5 tl suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään, kaada ne
voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa (160 kiertoilma) noin
1,5 tuntia. Sekoita välillä pari kertaa. Kun päälle muodostunut kuori on
kauniisti ruskettunut, puuro on valmista.
Nauti sokerin, kanelin ja maidon kanssa tai
keitä luumu-/sekahedelmäkiisseli:
Luumukiisseli
200 g kivettömiä
luumuja
1 l vettä
1 kanelitanko
0,5-1 dl sokeria
3-4 rkl perunajauhoja
+ tilkka kylmää vettä
Laita kattilaan kaikki muut ainekset paitsi
perunajauhot ja keitä seosta noin 15 minuuttia. (Jos pidät enemmän vähän
”muhentuneista” luumuista, leikkaa luumut puolikkaiksi ennen keittämistä.) Ota
kanelitanko pois, sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä ja kaada
seos kapeana nauhana kuuman nesteen joukkoon koko ajan vatkaten. Anna kiisselin
vielä kerran nopeasti kiehahtaa ja nosta sen jälkeen kattila pois liedeltä.
Ripottele pinnalle hiukan sokeria ja jäähdytä kiisseli.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Uuniohrapuuro
rikotuista ohrasuurimoista
Kun kaikkialla aina muistetaan mainita kaura
beetaglukaanin lähteenä, niin sellainen on myös ohra. Beetaglukaani on
hyödyllinen ravintokuitu, joka alentaa veren LDL-kolesteroliarvoja, hidastaa
glukoosin imeytymistä ja näin tasoittaa verensokerin heilahteluja. Kaura ja
ohra kumpikin sisältävät noin 3-5 prosenttia beetaglukaania.
Ohrasuurimopuuro
uunissa
2 dl rikottuja
ohrasuurimoita
1 l maitoa
1 dl kermaa
1 tl suolaa
nokare voita
vuoan voiteluun
Nauti puuro sokerin, kanelin, kardemumman ja
maidon kanssa.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Voitele kohtalaisen kokoinen uunivuoka voilla.
Sekoita keskenään maito, kerma sekä suola ja kaada seos vuokaan. Ripottele
rikotut ohrasuurimot tasaisesti maidon joukkoon. Laita vuoka uuniin ja anna
puuron hautua uunin alatasolla 1,5 tuntia.
Uunipuuron maito tuppaa tummumaan pinnalta
lähes palaneeksi. Jos paiston puolivälissä puuron pinta näyttää kovin tummalta,
sen päältä voi kuoria ohuen ruskean maitokalvon ja jatkaa paistamista.
Puolentoista tunnin jälkeen ota vuoka uunista, kuori uudelleen muodostunut
ruskea maitokalvo pois ja nauti hetikohta tai anna puuron jäähtyä ja syö sitä
aamiaiseksi. Yksi annos jääkaappikylmää puuroa lämpiää mikrossa 1-2 minuutissa
juuri sopivaksi.
Ohrapuuron voi valmistaa myös matalammassa
lämmössä, jolloin kypsyminen kestää kauemmin. Jos lämmittää uunin 100
asteeseen, puuro voi olla kypsymässä jopa yli yön. Näillä erilaisilla
paistolämpötiloilla on se ero, että 200 asteen nopeassa paistossa puurosta
tulee jonkin verran kuivempaa kuin 100 asteen hitaassa kypsennyksessä. Mistä kukin tykkää.
Uuniohrapuuron kanssa toimii perinteinen
sokeri-kanelisirote, mutta jos siihen lisää vielä runsaan tupsauksen hienoa
kardemummaa ja sopivasti kylmää maitoa, niin puurosta tulee täydellinen.
* * * * * * * * * * * * * * * *
All-in-one
aamiaissmoothie
100 g banaania
100 g mansikoita
(tai mandariineja tms)
170 g rasvatonta
jogurttia
55 g kananmuna
(1 kpl)
4 g vehnäleseitä
(1 rkl)
20 g kaurahiutaleita
(0,5 dl)
2 dl rasvatonta
maitoa
Mittaa kaikki ainekset blenderin kannuun ja
suristele juotavan ihanaksi aamiaiseksi. Tästä tulee kaksi isoa lasillista.
Jos raaka kananmuna tuntuu epämiellyttävältä
ajatukselta, voin vakuuttaa että se ei maistu juoman seassa yhtään, mutta
parantaa rakennetta. Onhan majoneesissakin raakaa munankeltuaista ja
erilaisissa hyydykekakuissa vaahdotettua raakaa munanvalkuaista, joten ei raaka
kananmuna ole juoman joukossa yhtään sen kummempaa. Sitä paitsi kananmuna on
ravintosisällötään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista sisältäen lähes
kaikkia ravintoaineita lukuunottamatta C-vitamiinia ja kuitua.
Laskin huvikseni tämän smoothiereseptin (2 lasillista) ravintoarvot
ja tällainen tämä juoma on:
energia 452 kCal, proteiini 35,5 g, rasva 7,6
g, kuitu 7,2 g, kalsium 518,6 mg, D-vitamiini 3,2 µg, C-vitamiini 58,1 mg,
rauta 4,2 mg
* * * * * * * * * * * * * * * *
Lisää
ihania puuroreseptejä seuraavassa päivityksessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti