Mitäpä, jos tekisi aterian alkuruoaksi éclaireja suolaisella täytteellä? Pitkäksi pötköksi pursotettu tuulihattu on viralliselta nimeltään éclair ja se soveltuu täytettäväksi niin makealla kuin suolaisellakin. Tuulihattutaikinasta voi valmistaa myös astetta kevyemmät donitsit, ja jos taikinaan sekoittaa juustoraastetta, siitä paistuu maukkaat gougèret, juustotuulihatut.
Éclairit ja tuulihattudonitsit
Voitele èclairit/donitsit vedellä tai vatkatulla munalla ja paista uunin keskiosassa 190 asteessa 30-35 minuuttia kunnes ne ovat kauniisti kohonneet ja kullanruskeita. Älä avaa uunin luukkua kesken paiston etteivät leivonnaiset lässähdä.
Siirrä valmiit leipomukset metalliritilälle jäähtymään vähintään puoleksi tunniksi ennen kuin alat täyttää ja kuorruttaa niitä. Tässä vaiheessa nämä voi tarvittaessa myös pakastaa, jolloin asettele èclairit/donitsit vierekkäin metallitarjottimelle ja laita tarjotin pakastimeen. Kun muutaman tunnin kuluttua èclairit/donitsit ovat täysin pakastuneet, ne voi pakata tiiviisti suljettavaan muovipussiin. Tarjoilupäivänä éclairit/donitsit otetaan ulos pakastimesta, levitetään uunipellille ja laitetaan lämpiämään uuniin 175 asteeseen noin viideksi minuutiksi, jolloin ne ovat kuin vasta paistetut.
Täytteenä voi käyttää mitä tahansa mitä tavallisissa tuulihatuissakin, makeaa tai suolaista, joskin suolainen täyte donitsissa voi vaikuttaa hiukan oudolta. Näistä saa vaikka kuinka näyttävän näköiset tarjottavat.
Éclairin/donitsin täyttäminen
Helpoiten tuulihattujen/éclairin/donitsin täyttäminen onnistuu pitkänokkaisella tyllalla, mutta jos sellaista ei ole, ihan pelkkä pursotuspussikin toimii, jolloin reiän voi tehdä vaikka kiinalaisella syömäpuikolla. Työnnä syömäpuikko èclairin päästä sisään, mutta ei niin pitkälle että se tulisi toiselta puolelta ulos. Sillä tavalla saat ilmavan sisuksen hiukan rikotuksi ja leivonnaisen täytetyksi helpommin. Lusikoi täyte pursotinpussiin ja työnnä pussin avonainen kärki èclairin sisään. Pursota täytettä sen verran, että leivonnainen on kutakuinkin täynnä mutta täyte ei vielä valu ulos. Ota sitten èclairista hellä ote ja dippaa se ylösalaisin kuorrutteeseen. Nosta varovasti ylös ja käännä leivonnainen takaisin oikein päin.
Donitsi on hyvä täyttää kolmesta kohdasta, jotta täyte levittyisi tasaisesti. Paina donitsin yläpintaan kolme reikää yhtä etäälle toisistaan ja pursota niistä täyte. Lopuksi käännä donitsi ja dippaa pinta kuorrutteeseen. Kuorrute peittää täytettä varten pistetyt reiät.
Kun kaikki on täytetty ja kuorrutettu, voit halutessasi lisätä koristeita. Valmiissa leivonnaisessa täyte on tiivistynyt ja kuorrute kovettunut. Nämä maistuvat parhailta leivontapäivänä ja menettelevät vielä seuraavana päivänä.
Nämä makeat toimivat sekä éclairiin että donitsiin
Vadelmainen täyte ja kuorrute
Kuorrutusta varten paloittele valkosuklaa ja sulata se vesihauteessa. Lisää hieno vadelmasose ja sekoita huolella.
Mustikkatäyte ja kuorrute
Valmista tomusokerista ja sitruunamehusta notkea tahna. Paseeraa mustikoita siivilän läpi ja värjää tällä mustikkamehulla kuorrute. Viimeistele kokonaisilla pensasmustikoilla.
Éclairista voi valmistaa myös näyttävän alkupalan suolaisella täytteellä. Tällöin éclair kannattaa leikata pitkittäin halki. Lopuksi kannen voi laittaa takaisin tai olla laittamatta, riippuu siitä miten éclair täytetään.
Muutama suolainen éclair, ainekset riittävät 5-6 éclairin täyttämiseen
Kanatäyte
Leikkele broilerinkoipi (tai vastaava määrä kypsää broilerinlihaa) suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi ja kirsikkatomaatit puoliksi.
Leikkaa élairien yläpuolesta pois noin neljännes korkeudesta. Täytä pohja maustetulla majoneesitahnalla ja asettele päälle broileripaloja, kevätsipulia sekä kirsikkatomaatin puolikkaita. Viimeistele lehtipersiljalla ja tarjoile perunalastujen kanssa.
Katkaraputäyte
Leikkaa éclairien yläpuolesta pois noin neljännes korkeudesta. Täytä pohja maustetulla majoneesitahnalla ja asettele päälle katkarapuja/jokiravunpyrstöjä, avokadoviipaleita sekä pikkelöityä punasipulia. Viimeistele tuoreella korianterilla.
Lämminsavulohitäyte
Halkaise éclairit, mutta jätä puolikkaat kiinni toisiinsa. Täytä pohja munakokkelilla. Asettele päälle lämminsavulohta ja viimeitele muutamalla kapriksella sekä rucolanversoilla ja käännä kansi täytteiden päälle.
Éclair voi olla myös hotdog
Gougères
Siirrä taikinapallo jäähtymään yleiskoneen kulhoon ja laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kun taikina on jäähtynyt, asenna koneeseen litteä K-vatkain, käynnistä kone ja lisää munat yksi kerrallaan koko ajan reippaasti vatkaten. Tämän voi tehdä myös käsin vatkaamalla, joskin se on hiukan hitaampaa ja vaivalloisempaa. Kun taikina on tasaista, notkeaa ja kiiltävää, vatkaa lopuksi vielä joukkoon juustoraaste (sekä yrtit).
Tyllat vasemmalta: iso tähtitylla éclairien pursottamiseen, pieni tähtitylla (esim gougèreihin), pitkänokkainen täyttötylla.
Nosta taikinasta uunipellille leivinpaperille pieniä kekoja kahden lusikan avulla tai käytä pursotinpussia, jolloin tuulihatuista tulee vielä nätimmän näköisiä. Pienen tähtityllan kanssa näistä tulee vieläkin kauniimpia. Jätä kekojen väliin muutama sentti tilaa. (Pursotuksen päälle voi ripotella hiukan hienoa juustoraastetta, jos siltä tuntuu.) Yhtä hyvin gougèret voi pursottaa myös pidemmäksi, kuten éclair. Paista gougèreseja 20-25 minuuttia kunnes ne ovat komeasti kohonneet, rapeat ja kauniin kullanruskeat. Siirrä gougèresit metalliritilälle jäähtymään. Malta antaa niiden jäähtyä kokonaan. Jos ladot lämpimiä tuulihattuja tarjottimelle päällekkäin, ne litistyvät.
Gougèret voi täyttää tai olla täyttämättä, molempi parempi. Jos näitä herkkupaloja jää, loput täyttämättömät voi pakastaa ja lämmittää joskus uudelleen (pakasteesta 175 asteeseen 5 minuutiksi). Muista, että täytettyjä tuulihattuja ei voi pakastaa.
Sienitäyte
Sinihomejuustotäyte
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti