lauantai 30. marraskuuta 2024

Tuulihattutaikina, éclairit, donitsit, gougères - osa 2/4

Mitäpä, jos tekisi aterian alkuruoaksi éclaireja suolaisella täytteellä? Pitkäksi pötköksi pursotettu tuulihattu on viralliselta nimeltään éclair ja se soveltuu täytettäväksi niin makealla kuin suolaisellakin. Tuulihattutaikinasta voi valmistaa myös astetta kevyemmät donitsit, ja jos taikinaan sekoittaa juustoraastetta, siitä paistuu maukkaat gougèret, juustotuulihatut.


 

Éclairit ja tuulihattudonitsit

 

1 erä              tuulihattutaikinaa (ohje täällä)

 

Taikinan pursottamista varten tarvitaan iso kertakäyttöinen pursotinpussi ja siihen 15-20 mm halkaisijaltaan tylla. Paras on 16-millinen tähtitylla. 

 

Èclairit pursotetaan suoraan leivinpaperille noin 10-13 cm pituisina pötköinä. Päät viimeistellään ja jos ei ole käytettävissä kuvan tähtityllaa, pintaan vedetään haarukalla matalat urat. Urat vähentävät taikinan repeilemistä paistettaessa. Donitsit kannattaa pursottaa kevyesti voideltuun metalliseen donitsivuokaan, jolloin ne pysyvät parhaiten muodossaan.
 

Voitele èclairit/donitsit vedellä tai vatkatulla munalla ja paista uunin keskiosassa 190 asteessa 30-35 minuuttia kunnes ne ovat kauniisti kohonneet ja kullanruskeita. Älä avaa uunin luukkua kesken paiston etteivät leivonnaiset lässähdä.

Siirrä valmiit leipomukset metalliritilälle jäähtymään vähintään puoleksi tunniksi ennen kuin alat täyttää ja kuorruttaa niitä. Tässä vaiheessa nämä voi tarvittaessa myös pakastaa, jolloin asettele èclairit/donitsit vierekkäin metallitarjottimelle ja laita tarjotin pakastimeen. Kun muutaman tunnin kuluttua èclairit/donitsit ovat täysin pakastuneet, ne voi pakata tiiviisti suljettavaan muovipussiin. Tarjoilupäivänä éclairit/donitsit otetaan ulos pakastimesta, levitetään uunipellille ja laitetaan lämpiämään uuniin 175 asteeseen noin viideksi minuutiksi, jolloin ne ovat kuin vasta paistetut.

Täytteenä voi käyttää mitä tahansa mitä tavallisissa tuulihatuissakin, makeaa tai suolaista, joskin suolainen täyte donitsissa voi vaikuttaa hiukan oudolta. Näistä saa vaikka kuinka näyttävän näköiset tarjottavat.

 

Éclairin/donitsin täyttäminen

Helpoiten tuulihattujen/éclairin/donitsin täyttäminen onnistuu pitkänokkaisella tyllalla, mutta jos sellaista ei ole, ihan pelkkä pursotuspussikin toimii, jolloin reiän voi tehdä vaikka kiinalaisella syömäpuikolla. Työnnä syömäpuikko èclairin päästä sisään, mutta ei niin pitkälle että se tulisi toiselta puolelta ulos. Sillä tavalla saat ilmavan sisuksen hiukan rikotuksi ja leivonnaisen täytetyksi helpommin. Lusikoi täyte pursotinpussiin ja työnnä pussin avonainen kärki èclairin sisään. Pursota täytettä sen verran, että leivonnainen on kutakuinkin täynnä mutta täyte ei vielä valu ulos. Ota sitten èclairista hellä ote ja dippaa se ylösalaisin kuorrutteeseen. Nosta varovasti ylös ja käännä leivonnainen takaisin oikein päin.

 


Donitsi on hyvä täyttää kolmesta kohdasta, jotta täyte levittyisi tasaisesti. Paina donitsin yläpintaan kolme reikää yhtä etäälle toisistaan ja pursota niistä täyte. Lopuksi käännä donitsi ja dippaa pinta kuorrutteeseen. Kuorrute peittää täytettä varten pistetyt reiät.

 


Kun kaikki on täytetty ja kuorrutettu, voit halutessasi lisätä koristeita. Valmiissa leivonnaisessa täyte on tiivistynyt ja kuorrute kovettunut. Nämä maistuvat parhailta leivontapäivänä ja menettelevät vielä seuraavana päivänä.

 

 

Nämä makeat toimivat sekä éclairiin että donitsiin

 


 

Vadelmainen täyte ja kuorrute

 

     täyte
2                    keltuaista
40 g               sokeria
1 rkl              maissitärkkelystä
2 dl                maitoa
1 rkl              voita
(1 dl              vadelmia)                     
     kuorrute
130 g             valkosuklaata
1-2 rkl           paseerattua vadelmasosetta

 

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää maissitärkkelys ja vatkaa vielä hetki.. Kuumenna maito kiehumispisteeseen ja kaada siitä noin kolmannes munavaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kaada munavaahto kuuman maidon joukkoon kattilaan, kuumenna ja vatkaa kunnes seos alkaa osoittaa saostumisen merkkejä. Varo etteivät keltuaiset kokkaroidu! Kun kiisseli alkaa saostua, nosta se pois lämmöltä, jatka vielä vähän aikaa vatkaamista ja jäähdytä kiisseliä noin 10 minuutin ajan. Lisää voi ja vatkaa se huolella kiisselin joukkoon. Lisää viimeksi karkeasti soseutetut vadelmat ja sekoita kunnes kiisseli on tasaista. Laita kiisseli jääkaappiin jäähtymään ainakin tunnin ajaksi ennen èclairien täyttämistä.

Kuorrutusta varten paloittele valkosuklaa ja sulata se vesihauteessa. Lisää hieno vadelmasose ja sekoita huolella.

 


 

Mustikkatäyte ja kuorrute

 

     täyte
200 g             maustamatonta tuorejuustoa
1 dl                kuohukermaa
2-3 rkl           mustikkahilloa
     kuorrute
sitruunan mehua
tomusokeria
pensasmustikoita

 

Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuuston kanssa. Mausta mustikkahillolla.

Valmista tomusokerista ja sitruunamehusta notkea tahna. Paseeraa mustikoita siivilän läpi ja värjää tällä mustikkamehulla kuorrute. Viimeistele kokonaisilla pensasmustikoilla.

 

Éclairista voi valmistaa myös näyttävän alkupalan suolaisella täytteellä. Tällöin éclair kannattaa leikata pitkittäin halki. Lopuksi kannen voi laittaa takaisin tai olla laittamatta, riippuu siitä miten éclair täytetään.

 


 

Muutama suolainen éclair, ainekset riittävät 5-6 éclairin täyttämiseen

 


 

Kanatäyte

 

100 g             majoneesia
50 g               creme fraichea
50 g               maustamatonta tuorejuustoa
1 tl                dijon sinappia
0,5 tl             curryjauhetta
hiukan           sitruunamehua
suolaa
mustapippuria myllystä
1                    grillattu broilerin koipireisi
kevätsipulia
kirsikkatomaatteja
lehtipersiljaa
perunalastuja

 

Sekoita keskenään tasaiseksi tahnaksi majoneesi, creme fraiche sekä tuorejuusto. Mausta sinapilla, curryjauheella. sitruunamehulla sekä suolalla ja mustapippurilla.

Leikkele broilerinkoipi (tai vastaava määrä kypsää broilerinlihaa) suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi ja kirsikkatomaatit puoliksi.

Leikkaa élairien yläpuolesta pois noin neljännes korkeudesta. Täytä pohja maustetulla majoneesitahnalla ja asettele päälle broileripaloja, kevätsipulia sekä kirsikkatomaatin puolikkaita. Viimeistele lehtipersiljalla ja tarjoile perunalastujen kanssa.

 


 

Katkaraputäyte

 

100 g             majoneesia
50 g               creme fraichea
50 g               maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl              sweet chili kastiketta
hiukan           srirachaa
hiukan           sitruunamehua
1 tl                 hienonnettua tuoretta tilliä
suolaa
mustapippuria myllystä
50 g               hienonnettuja katkarapuja tai jokiravunpyrstöjä
150 g             kokonaisia katkarapuja tai jokiravunpyrstöjä
1                    avokado
pikkelöityä punasipulia
tuoretta korianteria

 

Sekoita keskenään tasaiseksi tahnaksi majoneesi, creme fraiche sekä tuorejuusto. Mausta sweet chili kastikkeella, srirachalla (varovasti!), sitruunamehulla, tillillä, suolalla sekä mustapippurilla.

Leikkaa éclairien yläpuolesta pois noin neljännes korkeudesta. Täytä pohja maustetulla majoneesitahnalla ja asettele päälle katkarapuja/jokiravunpyrstöjä, avokadoviipaleita sekä pikkelöityä punasipulia. Viimeistele tuoreella korianterilla.

 


 

Lämminsavulohitäyte

 

1 rkl              voita
2                    kananmunaa
0,5 dl             kermaa
suolaa
hienonnettua ruohosipulia
2 rkl              majoneesia
200 g             lämminsavulohta
muutama       kapris
rucolanversoja

 

Vatkaa keskenään munat sekä kerma. Sulata pannulla voi, lisää munaseos ja paista ainekset munakokkeliksi. Mausta suolalla sekä hienonnetulla ruohosipulilla. Lopuksi sekoita majoneesi munakokkelin joukkoon.

Halkaise éclairit, mutta jätä puolikkaat kiinni toisiinsa. Täytä pohja munakokkelilla. Asettele päälle lämminsavulohta ja viimeitele muutamalla kapriksella sekä rucolanversoilla ja käännä kansi täytteiden päälle.

 


 

Éclair voi olla myös hotdog

 

Tarvitset éclaireja sekä Nürnbergin bratwursteja (niitä pieniä, sormen kokoisia). Paista bratwurstit kypsiksi ja tarjoile ne éclairin sisällä kuten hot dog. Mausta sinapilla, ketsupilla ja mitä muutenkin lisäisit hodariin.

 


 

Gougères

ranskalaiset juustotuulihatut 20-30 kpl

 

1,5 dl             vettä
1 dl                maitoa
100 g             voita
0,5 tl              suolaa
0,5 tl              sinappijauhoa
ripaus            mustapippuria myllystä
150 g             vehnäjauhoa
4                    munaa koko L (tai 5 munaa koko M)
4 dl (150 g)   raastettua voimakasta juustoa
                      (cheddar, comtè ja gruyère)
(kourallinen hienonnettuja yrttejä, timjami, korianteri, lehtipersilja)

 

Kuumenna kattilassa vesi, maito sekä voi. Lisää joukkoon suola, mustapippuria sekä sinappijauho ja lämmitä seos kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä, lisää vehnäjauhot yhtenä eränä ja sekoita voimakkaasti kunnes taikina alkaa irrota kattilan reunoilta ja siitä pystyy muotoilemaan pallon.

Siirrä taikinapallo jäähtymään yleiskoneen kulhoon ja laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kun taikina on jäähtynyt, asenna koneeseen litteä K-vatkain, käynnistä kone ja lisää munat yksi kerrallaan koko ajan reippaasti vatkaten. Tämän voi tehdä myös käsin vatkaamalla, joskin se on hiukan hitaampaa ja vaivalloisempaa. Kun taikina on tasaista, notkeaa ja kiiltävää, vatkaa lopuksi vielä joukkoon juustoraaste (sekä yrtit).

 

Tyllat vasemmalta: iso tähtitylla éclairien pursottamiseen, pieni tähtitylla (esim gougèreihin), pitkänokkainen täyttötylla.

Nosta taikinasta uunipellille leivinpaperille pieniä kekoja kahden lusikan avulla tai käytä pursotinpussia, jolloin tuulihatuista tulee vielä nätimmän näköisiä. Pienen tähtityllan kanssa näistä tulee vieläkin kauniimpia. Jätä kekojen väliin muutama sentti tilaa. (Pursotuksen päälle voi ripotella hiukan hienoa juustoraastetta, jos siltä tuntuu.) Yhtä hyvin gougèret voi pursottaa myös pidemmäksi, kuten éclair. Paista gougèreseja 20-25 minuuttia kunnes ne ovat komeasti kohonneet, rapeat ja kauniin kullanruskeat. Siirrä gougèresit metalliritilälle jäähtymään. Malta antaa niiden jäähtyä kokonaan. Jos ladot lämpimiä tuulihattuja tarjottimelle päällekkäin, ne litistyvät.

 

Gougèret voi täyttää tai olla täyttämättä, molempi parempi. Jos näitä herkkupaloja jää, loput täyttämättömät voi pakastaa ja lämmittää joskus uudelleen (pakasteesta 175 asteeseen 5 minuutiksi). Muista, että täytettyjä tuulihattuja ei voi pakastaa.

 

Sienitäyte

 

1,5 dl             suolasieniä (metsäsieniä) liotettuna
1 tl + 1 tl       voita
1 rkl               hienonnettua sipulia
1 tl                 tuoretta timjamia
1 rkl              sherryä tai valkoviiniä

1 rkl               voita
1 rkl               vehnäjauhoa
2 dl                maitoa
hiukan           suolaa
mustapippuria myllystä

 

Hienonna liotetut sienet sauvasekoittimella. Sulata pannulla 1 tl voita, lisää sienimassa ja kuumenna sekoitellen seosta kunnes sienet ovat kuivahtaneet ja saaneet hiukan väriä. Lisää pannulle toinen teelusikallinen voita sekä hienonnettu sipuli ja sekoittele kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lopuksi lisää sherry/valkoviini, sekoita ja anna nesteen haihtua. Siirrä sieniseos odottamaan.

Sulata voi pannulla ja lisää jauho. Sekoittele muutaman minuutin ajan kunnes jauho on saanut hiukan väriä, mutta ei vielä ruskistunut. Lisää maito koko ajan sekoittaen ja anna hiljalleen kiehua edelleen sekoitellen, kunnes seos on paksuuntunut. Lisää sieniseos ja surauta sauvasekoittimella ainekset tasaiseksi massaksi. Jäähdytä täyte, siirrä se pursotuspussiin ja täytä gougèret.

 

Sinihomejuustotäyte

 

100 g             hyvää sinihomejuustoa (St. Agur)
100 g             maustamatonta tuorejuustoa
muutama tippa juoksevaa hunajaa
hiukan           kuohukermaa

 

Murustele sinihomejuusto kulhoon ja lisää tuorejuusto sekä hunaja. Vatkaa kunnes seos on tasaista. Jos täyte on liian tiivistä pursotettavaksi, sitä voi ohentaa kermalla.
 


 

Ei kommentteja: