keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

Kasvislisukkeita lampaan seuraksi pääsiäispöytään


Jos lampaan kaverit pääsiäispöytään ovat vielä hakusessa, tässä viime hetken herkullisia kasvisreseptejä, jotka sopivat erilaisten lammasruokien lisukkeeksi. Eikä välttämättä tarvitse olla lammasta, vaan voi näitä nauttia muidenkin lihojen kanssa, tai vaikka ihan sellaisenaan.

 

Munakoiso-kikhernepata

 

oliiviöljyä

2-3                 munakoisoa leikattuna pieniksi paloiksi
1 tl                 tuoreita timjaminlehtiä
1                    pieni sipuli hienonnettuna
2                    valkosipulinkynttä hienonnettuna
kourallinen   tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
2 rkl              valkoviinietikkaa
2 rkl              sokeria
400 g             tölkki tomaattimurskaa
400 g             tölkki kikherneitä huuhdeltuna

                      oliiviöljyä

                      suolaa ja pippuria
                      hienonnettua lehtipersiljaa

 

Kuumenna oliiviöljyä paksupohjaisessa kasarissa ja lisää munakoisopalat sekä timjaminlehdet. Kypsennä munakoisoja välillä sekoitellen noin 5 minuuttia kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Lisää sipuli, valkosipuli sekä persilja ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää oliiviöljyä mikäli on tarvis. Lisää viinietikka ja keittele seosta muutaman minuutin ajan. Lisää sitten sokeri, tomaattimurska sekä kikherneet ja kypsennä muhennosta kannen alla matalahkolla lämmöllä noin 15 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta suolalla sekä pippurilla ja lisää lautasella vielä hiukan oliiviöljyä sekä hienonnettua lehtipersiljaa.

 


 

Halloumi-porkkanasalaatti

 

6                    isoa porkkanaa (jos on väriporkkanoita, käytä myös niitä)

muutama nokare voita ja hiukan juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

noin 60 g       rucolaa

2 rkl              kuorittuja pistaaseja
1                    pieni punasipuli
2-3                kevätsipulia varsineen
pikkunippu   tuoretta korianteria
1                    avokado
tilkka            sitruunamehua
2                    appelsiinia
1 tl                punaviinietikkaa
1 tl                juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
200 g             paketti maustamatonta halloumia
tilkka ruokaöljyä

 

Pese porkkanat huolella ja leikkaa jokainen pitkittäin 2-3 suikaleeksi. Hiero porkkanasuikaleiden pintaan voita, laita ne vierekkäin uunivuokaan. Valuta pinnalle hiukan hunajaa ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Kypsennä porkkanasuikaleet uunissa 200 asteessa 50-60 minuuttia.

Huuhtele rucolat ja jätä ne valumaan. Laita kaikki esikäsitellyt ainekset omiin kulhoihinsa odottamaan salaatin kokoamista. Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna korianterin lehdet karkeasti. Halkaise avokado, irrota kivi, viipaloi sisus ja valuta pinnalle hiukan sitruunamehua estämään avokadon ruskettuminen. Leikkaa appelsiineista kuoret ja fileoi sisus kalvottomiksi lohkoiksi. Purista jäljelle jäänyt appelsiinin mehu juomalasiin, lisää joukkoon punaviinietikka, hunaja, suola sekä mustapippuri ja sekoita. Tämä on salaatin kastike eli appelsiinivinaigrette. Leikkaa halloumi puolen sentin viipaleiksi, sivele hiukan öljyä parilapannulle ja pariloi halloumiin ruskeat raidat.

Kokoa salaatti. Levitä vuoan pohjalle ensin rucola ja asettele muut ainekset rucolan päälle. Viimeistele appelsiinivinaigrettella.

 


 

Misomaustettu lehtikaali-edamamesalaatti

 

2 rkl              oliiviöljyä

1 rkl              seesamiöljyä
1 rkl              valkoviinietikkaa
1 rkl              sitruunamehua
1 tl                raastettua inkivääriä
1 rkl              misotahnaa
2 tl                soijaa
1 rkl              juoksevaa hunajaa

6-7                lehtikaalinlehteä

300 g             edamame –papuja (pakaste)
2                    kevätsipulia ohuina viipaleina
1                    iso karkeasti raastettu porkkana
2                    appelsiinia fileoituna
5                    retiisiä pieninä lohkoina
seesaminsiemeniä

 

Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa huolella sekaisin. Revi lehtikaalit pienemmiksi paloiksi ja heitä lehtiruodit pois. Lisää lehdet kastikkeen joukkoon ja puristele lehtiä nyrkkiesi sisällä kunnes ne ovat pehmenneet ja imeneet kastikkeen poimuihinsa.

Keitä pavut kypsiksi miedosti suolalla maustetussa vedessä, perkaa pavut ja heitä kuoret pois. Sekoita salaatin kaikki ainekset keskenään, viimeistele hyppysellisellä seesaminsiemeniä.

 


 

Caponata

 

voita ja ruokaöljyä

1                    kesäkurpitsa
2                    munakoisoa
2                    salottisipulia
1                    solo valkosipuli
2                    varsisellerin vartta
250 g             miniluumutomaatteja
1 rkl              kapriksia
12                  vihreää oliivia
1 dl                vettä
1 rkl              tomaattipyreetä

2 rkl              valkoviinietikkaa

2 tl                sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
(pinjansiemeniä)

 

Kuutioi kesäkurpitsa sekä munakoisot (eri astioihin) ja suolaa ne kevyesti. Hienonna sipuli, valkosipuli sekä sellerinvarret. Halkaise tomaatit sekä oliivit ja laita ne isoon kattilaan yhdessä kapristen, veden sekä tomaattipyreen kanssa.

Huuhtele kesäkurpitsakuutiot, taputtele ne kuiviksi ja paista niitä pannulla voin ja öljyn seoksessa. Kun palaset ovat pinnalta ruskistuneet ja sisältä hiukan pehminneet, kaada ne kattilaan tomaattien sekaan. Huuhtele munakoisokuutiot, kuivaa ne ja paista samoin kuin kesäkurpitsapalat. Kaada kypsät munakoisopalat kattilaan. Kuullota sitten sipulit, valkosipulit sekä sellerinpalat voi-öljyseoksessa ja kaada pehmeät kasvikset kattilaan.

Sekoita kattilassa olevat kasvikset ja hauduta paistosta viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Lisää valkoviinietikka sekä sokeri ja keitä pari minuuttia. Mausta lopuksi suolalla sekä mustapippurilla ja viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla ja/tai pinjansiemenillä.

 

Helppo valkosipulimajoneesi eli aioli

 

2                    solo valkosipulia

250 g             majoneesia

 

Kuori yksi valkosipuli, leikkaa se 4-6 osaan ja paahda pannulla pienessä öljytilkassa kunnes se saa hiukan väriä ja pehmenee. Hienonna paahdettu valkosipuli tahnaksi. Kuori toinen valkosipuli ja hienonna se raakana tahnaksi. Sekoita hienonnetut valkosipulit majoneesin joukkoon ja anna aiolin maustua muutaman tunnin ennen käyttöä.

 

 


 

Kukkakaali”pihvit” ja pyree

 

1 kpl              noin 500 g kukkakaali

suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl              creme fraichea
1 rkl              oliiviöljyä
1 rkl              voita
 

 

Huuhtele kukkakaali ja irrota vihreät suojuslehdet. Jos suojuslehdet ovat kelvollisia, nekin voi käyttää kukkakaalipyreen joukkoon.

Halkaise kukkakaali keskeltä ja leikkaa kummastakin puolikkaasta noin 1,5 - 2 cm paksu ”pihvi”. Kuumenna kattilasssa kiehuvaksi miedosti suolattua vettä, esikeitä ”pihvejä” noin  5 minuuttia ja nosta sitten valumaan. Pilko loppu kukkakaali pienemmiksi paloiksi ja laita ne odottamaan kunnes lihapyörykät ovat lähes valmiita.

Kun lihapyörykät on paistettu, ota kukkakaali uudelleen käsittelyyn. Keitä kukkakaalinpalat pehmeiksi miedosti suolatussa vedessä, soseuta ne ja sekoita joukkoon creme fraiche. Mausta suolalla ja ripauksella mustapippuria.

Kuumenna pannulla oliiviöljy, lisää voi ja odota kunnes se sulaa. Laita pannulle kukkakaali”pihvit” ja paista ne molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

 

Minisalaatti yrteistä ja granaattiomenasta

 

puolikkaan    granaattiomenan siemenet

pieni kourallinen saksanpähkinöitä karkeasti rouhittuna
ripaus            raastettua sitruunankuorta
1 rkl              hienonnettua tuoretta timjamia
2 rkl              hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
1 rkl              oliiviöljyä

 

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää annosten päälle.
 

Ei kommentteja: