tiistai 11. huhtikuuta 2023

Tinga de Pollo Tostadas


Jokunen viikko sitten viikonloppuna oli taas hyvää aikaa askarrella keittiössä ja ruokamatka lautasella suuntautui Meksikoon. Valmistin meille Tinga de Pollo, tinga kanaa, joka resepti on alkujaan kotoisin Meksikon Pueblan osavaltiosta. Tingalla sitten päällystin tostadat. Ai mitkä? Tostadat. Tortillaruoka, jota ei tunneta aivan yhtä hyvin kuin vaikka tacoa tai enchiladaa. 


Tostada on pieni, litteä ”tacon kokoinen” maissitortilla, joka on paistettu rapeaksi uppopaistamalla tai uunissa. Kun taco täytetään ja syödään kahtia taitettuna, niin tostada nautitaan litteänä, jolloin pikkutortillan tulee olla todella niin rapea, että sen voi ottaa käteensä kuin minkä tahansa voileivän. Päällisiä voi sitten vaihdella oman mielen mukaan aivan kuten tacoja tai burritoja täyttäessä. Kun tostada on päällystetty, se kannattaa nauttia heti ennen kuin päälliset pehmentävät rapean tortillan. 

 


Nämä tostadat saivat pinnalleen ensin mustapapumuhennosta, sitten tinga kanaa ja viimeistelyksi meksikolaista cotija-juustoa (tai itse asiassa sen parasta korviketta täällä Suomessa eli ihan tavallista kotijuustoa), tomaattia, jäävuorisalaattia, avokadoa, korianterisilppua ja hapankermakastiketta. Vaikein tehtävä on löytää Suomesta se tinga kanan kaikkein tärkein ainesosa, tölkillinen chipotle chiliä adobokastikkeessa, mutta tällä kertaa siihen auttoi Kupittaan Cittarin erittäin ystävällinen ja avulias myyjä, jota ilman varmaan vieläkin harhailisin pitkin jättimarkettia tätä säilykettä etsimässä. Ilman chipotlechiliä koko menu olisi mennyt uusiksi. Kun chipotlechilit eivät loppuneet kerralla, niin chicken tinga tostadoja on tehty sen jälkeen vielä pari kertaa eikä lainkaan tunnu siltä että niitä olisi syöty "liian usein".

Tinga kanan voi valmistaa ja tortillat paahtaa jo edellisenä päivänä, jolloin niiden valmistus ei enää vie aikaa sitten kun aletaan misata ja kasata tostadan päällisiä.

 


 

Tortillojen paahtaminen

 

Tortillat kannattaa paahtaa mieluummin uunissa, sillä se on helpompaa ja varmempaa kuin frittaaminen. Ota 8 kpl eli paketillinen kaikkein pienimpiä maissitortilloja (jos ei ole maissia, vehnäkin käy), sivele ne ruokaöljyllä kevyesti molemmin puolin, asettele kahdelle uunipellille leivinpaperille (vierekkäin, ei yhtään päällekkäin!) ja paahda 200 asteessa ensin 3-5 minuuttia, käännä tortillat ja paahda 3-4 minuuttia. Tarkkaile paahtumista ettei tortillat pääse kärähtämään, sillä uuneissa on isoja eroja. Nosta rapeiksi paahtunet tostadat jäähtymään.
 


 

Tinga de Pollo

 

2                    luutonta ja nahatonta broilerinfileetä
hienoa merisuolaa
10 dl              vettä
1                    kanaliemiamme
puolikas        sipulia
2                    valkosipulinkynttä
2                    laakerinlehteä
¼ tl                kokonaisia mustapippureita

2 rkl              oliiviöljyä

1                    iso keltasipuli
400 g             tölkki San Marzano tomaatteja (Mutti)
                     Chipotle chilejä adobokastikkeessa
1 tl                kuivattua oreganoa
½ tl               jeeraa
½ tl               suolaa
¼ tl               rouhittua mustapippuria

 

Ripottele hiukan suolaa broilerinfileiden kummallekin puolelle ja anna maustua 30-60 minuuttia huoneenlämmössä. Kuumenna vesi poreilevaksi, lisää kanaliemiamme, puolikas sipuli kuorittuna ja muutamaan osaan leikattuna, kuoritut valkosipulinkynnet, laakerinlehdet sekä mustapippurit. Lisää broilerinfileet ja keitä niitä hiljalleen poreilevassa liemessä 20 minuuttia, minkä jälkeen niiden pitäisi olla kypsät, mutta silti mehevät. Siivilöi mausteet pois liemestä ja jätä fileet liemeen jäähtymään siksi aikaa kun valmistat tinga kastikkeen.


Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi lohkoiksi. Mittaa blenderin kannuun tölkkitomaatit, 3 chipotle chiliä, 2 rkl adobokastiketta sekä mausteet ja pyöräytä ainekset tasaiseksi. Blenderin sijasta voi käyttää myös sauvasekoitinta. Chileistä kannattaa rapsutella siemenet pois jos ei halua ruoasta kovin tulista. Alkuperäisessä meksikolaisreseptissä käytetään tuoreita tomaatteja ja tomatilloja, mutta suomalaiset (talvi)tomaatit ovat niin täysin mauttomia että niistä ei ole tähän ruokaan, joten paras käyttää tölkkitomaatteja. Tomatilloja Suomesta ei taida edes saada mistään? 

 


Kuumenna kattilassa oliiviöljy, lisää sipulit ja kuullota ne keskilämöllä täysin pehmeiksi. Lisää sitten tomaatti-mausteseos blenderistä sekä 2 dl broilerinfileiden keitinlientä ja hauduta kastiketta 20 minuuttia pienellä lämmöllä välillä sekoitellen. 

 

 

Revi keitetyt fileet sillä välin kun kastike kiehuu. Kun kastike on valmista ja hiukan keittynyt kasaan, lisää revitty kana, sekoita ja anna ainesten kuumentua kastikkeessa.

 

 

Mustapapumuhennos

 

1 tölkki         keitettyjä mustapapuja (380/230g netto)
2 dl                vettä
ripaus            suolaa

 

Huuhtele mustapavut ja kaada ne kattilaan. Lisää vesi ja hiukan suolaa ja keitä kunnes pavut ovat täysin pehmeitä. Soseuta seos sauvasekoittimella.
 
 
 

 

Tinga de Pollo tostadas

 

8 kpl              rapeaksi paahdettua pientä maissitortillaa
1 annos         Tinga kanaa kastikkeessaan
1 annos         mustapapumuhennosta
jäävuorisalaattia
1-2                tuoretta tomaattia
1-2                avokadoa
pieni pala      kotijuustoa
1 ruukku       tuoretta korianteria
1                    kevätsipulin varsi
1 tölkki         creme fraichea
hiukan           kermaa
1                    limetti

 

Leikkaa jäävuorisalaatista ohuita suikaleita. Poista tomaatin kanta sekä siemenet ja leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Leikkaa avokado viipaleiksi. Hienonna kotijuusto pieniksi muruiksi. Nypi korianterista lehdet ja hienonna ne veitsellä. Hienonna kevätsipulin varsi. Sekoita creme fraicheen sen verran kermaa, että se muuttuu juoksevammaksi ja pursotettavaksi. Leikkaa limetti kahdeksaksi lohkoksi. Lämmitä mustapapumuhennos ja tinga kana.
 
 
 

Aseta rapeaksi paahdetut tortillat työtasolle ja päällystä ne. Levitä pohjalle ensin kerros mustapapumuhennosta, sitten kanaa, sen päälle jäävuorisalaattia, tomaattikuutioita, avokadoviipaleita ja kotijuustomuruja. Viimeistele korianterilla, kevätsipulilla, creme fraiche kastikkeella ja limetinlohkolla. Nauti tostada kuin voileipä heti ennen kuin päällysteet pehmittävät rapean tortillan.

 

Jos on paha henkinen allergia kanalle tai muille eläinperäisille, tingan voi valmistaa seitanista. Yksi feikkikanan eli seitanin resepti on julkaistu videona Ilta-Sanomissa 25.2.2023. 

Cotijan/kotijuuston voi korvata vaikka kukkakaalimuruilla ja kastikkeen voi jättää kokonaan pois. Lopputulos on suunnilleen saman näköinen annos kuin tästäkin kanareseptistä eikä tarvitse turhaan yrittää kikkailla kymmenillä kalliilla ja tarpeettomilla erikoistuotteilla.
 
 

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Tostadat on ihania!

Kun mä avaan chili purkin adopokastikkeessa, eikä sitä tosiaankaan pysty käyttämään mihinkään kerralla, pakastan loput sopivina annoksina
minimingrip-pusseihin!

Tuplaespresso kirjoitti...

Niinpä. Siksi ihmettelenkin niitä tingakana -reseptejä, joissa neuvotaan käyttämään koko purkillinen chilejä kastikkeineen. Ehkä niillä kokeilla on makuaisti jo mennyt liian vahvoista mausteista?
Mutta kyllä ihminen on kekseliäs pelastamaan ruokaa joutumasta hävikkiin. Tuo tostadakin on saanut alkunsa siitä että piti keksiä uusiokäyttöä kuivuneille tortilloille ;)