torstai 20. huhtikuuta 2023

Gin & Tonic Vappukakku eli Teekkarivanukas (update 2.023) eli Kirkas Sitruuna-Marenkipiiras


Mediassa kerrottiin äskettäin, että Tampereella Vapun vietto alkoi Hervannan kampuksella todella ajoissa, jo heti pääsiäisen jälkeen. Se oli herättänyt niin paljon pahennusta, että ainejärjestöille oli lähetetty oikein kirjallinen huomautus asiasta. Vappu on kuitenkin jo melkein ovella ja siitä tuli mieleen wanha wappuruoka (todennäköisesti nautittu muulloinkin kuin vain vappuna) nimeltä ”teekkarivanukas”. Nyt tämä resepti on vihdoinkin siirretty uudelle vuosituhannelle. Siitä tuli G&T vappukakku. Kakun sisältö näkyy läpi ikään kuin siellä ei mitään olisikaan ja pinnalla on jotain valkoista ruskein pilkuin kuin menneen talven lumia. Jollekin tästä voi tosin tulla assosiaatio jonain edellisenä vappuna hukatusta yo-lakista.

Mutta kakku on erinomaisen hyvää! Kannattaa kokeilla.

Alkuperäinen teekkarivanukas valmistettiin Koskenkorvasta ja se sisälsi lähinnä kossua ja liivatetta. Kakun muodossa drinkkihyytelö on aikuisempaa (boomerimpaa?), enemmän tätä päivää ja tällaisena sen kehtaa nostaa pöytään vaikka vappuaamuna Ullanlinnanmäellä.

Piirakkataikinan voi tehdä itse tai ostaa valmiina. Kaupoissa on oikein hyviä pakastetaikinoita makeaan leivontaan ja sellaista mekin nyt käytimme. Täyte on paljon tärkeämpi. Tällaisessa tapauksessa piirakan maku on juuri niin hyvä kuin mitä giniä tai tonicia siihen on käytetty. Eri merkkisillä gineillä on valtavat makuerot, samoin eri merkkisillä toniceilla. Me teimme tämän kotimaisesta ginistä, jota luonnehditaan mm sanoilla kuiva, lämmin, katajanmarjainen, runsaan sitruksinen, hennon kardemummainen.
Tonic oli niinikään Alkon valikoimasta Fever Tree Premium Indian Tonic Water.

Jos alkoholi tällaisessa leivonnaisessa on täysin poissuljettu ajatus, mikään ei estä G&T:n tilalla käyttämästä ihan tavallista makeutettua, hyvin siivilöityä sitruunamehua. Liivatteen määrään se ei vaikuta, vaan liivatetta tarvitaan aina saman verran nestedesilitraa kohden.

  

G&T Vappukakku

eli Teekkarivanukas 2.023
(eli kirkas sitruuna-marenkipiiras)
 

1 kpl korkeareunainen piirakkavuoka Ø 20-24 cm

1 leivinpaperi, paistopapuja, herneitä tms
1 kaasupoltin marengin paahtamiseen

1                    piirakkataikina makeaan leivontaan (pakaste 380-400 g)

32 cl              giniä

96 cl              tonicia
20 g               liivatelehtiä

Koska piirakkavuokia on eri kokoisia, täytteen määrä pitää laskea jokaisessa erikseen (kaavalla πr²h jossa π on 3,14 ja r on vuoan pohjan säde eli puolikas halkaisijaa, ja h on vuoan sisäkorkeus). Kun yhteen ginitoniciin menee 4 cl giniä ja 12 cl tonicia, ja tämän vuoan vetoisuus oli noin 13 dl eli tarvittiin yhteensä kahdeksan ginitonicia. Jotta G&T hyytyisi, tarvitaan liivatetta. Liivatteen tarve lasketaan siten, että yhtä nestedesilitraa varten tarvitaan 3 grammaa liivatelehteä. Liivatelehtien paino valmistajasta riippuen vaihtelee, joku valmistaa 1,7 gramman, joku 2 gramman ja joku 3,3 gramman lehtiä, joten siitä pitää laskea määrät.

                   valkuaista

1 rkl               sokeria
150 g              sokeria
0,4 dl              vettä

 

Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeen mukaan eli ota paketti pakasteesta huoneenlämpöön noin tuntia ennen kuin alat tehdä pohjaa. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Tyhjennä tarvittava määrä tonicia yhteen isoon kannuun ja vatkaa pallovispilällä mahdollisimman paljon hiilihappoa pois. Tonicissa ei saisi olla juuri lainkaan kuplia enää siinä vaiheessa kun aletaan valmistaa täytettä.

Kauli piirakkataikina ohueksi ja siirrä se piirakkavuokaan. Pohja kypsennetään kokonaan ilman täytettä. Painele taikina tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille. Siisti reunat veitsellä tasaisiksi. Leikkaa leivinpaperista iso ympyrä, taittele paperi taikinan päälle pohjalle ja reunoille ja kaada siihen paistopavut. Kypsennä piirakkapohjaa uunin alatasolla ensin 30 minuuttia paistopapujen kanssa. Nosta sitten pavut ja paperi pois ja paista vielä 10 minuuttia ilman paperia. Jäähdytä pohja kokonaan ennen kuin alat valmistaa täytettä.

 


Kaada isoon astiaan paljon niin kylmää vettä kuin hanasta tulee. Upota kylmään veteen liivatelehdet yksi kerrallaan niin että ne kelluvat väljästi ja kostuvat tasaisesti. Noin 5-10 minuutin kuluttua ne ovat käyttövalmiita. Mittaa puolet kuplattomaksi vispatusta tonicista kattilaan, kuumenna kiehumispisteeseen ja ota sitten pois lämmöltä. Tässä vaiheessa jäljellä oleva hiilihappo saattaa vielä vähän kuohua, mutta sen voi tasoittaa vispaamalla. Ota liivatelehdet kylmästä vedestä muutama kerrallaan, puristele ne mahdollisimman kuiviksi ja vispaa kuuman tonicin joukkoon. Jatka kunnes kaikki liivate on käytetty ja varmasti sulanut. Tässä vaiheessa liivateliemi on vielä kovin kuumaa, mutta se jäähdytetään lisäämällä joukkoon loput tonicista sekä gini. Kun tämä seos on jäähtynyt lähes kädenlämpöiseksi, mihin ei enää mene kauaa, se kaadetaan jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja laitetaan piiras jääkaappiin hyytymään. Mikäli G&T:n pinnalla on vielä jotain pientä vaahtoa tai kuplia, ne häviävät täytteen hyytyessä. Anna piirakan olla jääkaapissa ihan rauhassa vähintään 12 tuntia. Marenki valmistetaan vasta vähän ennen kuin piirakka on tarkoitus tarjoilla.

 


Vatkaa valkuaiset ja 1 rkl sokeria vaahdoksi yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Laita kattilaan sokeri sekä vesi ja anna veden ensin imeytyä sokeriin kokonaan. Kuumenna seosta hämmentämättä kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Keitä sokeria kunnes sen lämpötila on 124 astetta ja ota kattila pois liedeltä. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista 10-15 minuuttia kunnes italialainen marenki on valmista, jäähtynyt, kovaa ja kiiltävää. Irrota irtopohjavuoasta reunat ja pursota tai levitä lastalla marenki tasaisesti piirakan päälle. Paahda pinta lopuksi kaasupolttimella.


Ei kommentteja: