perjantai 25. marraskuuta 2022

Tiramisutryffelit


Ei ole joulua ilman tryffeleitä. Niitä saa kaupasta, mutta siitä puuttuu itse tekemisen ilo. Eräässä vanhemmassa päivityksessämme on perinteinen, erittäin herkullinen mutta hiukan työläs tryffeliresepti, missä valmistukseen on käytetty kookosrasvaa ja kaakaovoita. Tämä on helppoudessaan sen täydellinen vastakohta: ainekset hienoksi ja sekaisin, tryffelipallojen pyöritys, dippaus kaakaojauheessa – ja valmista tuli! Tiramisutryffelit säilyvät viileässä noin viikon elleivät tule syödyksi sitä ennen. Tarvittaessa nämä voi myös pakastaa. Silloin ne kieritetään kaakaojauheessa vasta sulattamisen jälkeen. Kahvin lisäksi mausteena voi käyttää oman valinnan ja saatavuuden mukaan myös tilkan marsalaa, amarettoa, tummaa rommia tai kahvilikööriä.


 

Tiramisutryffelit

(24 kpl)

1 paketti (200 g)  savoiardikeksejä

250 g  mascarponea
4 rkl  tomusokeria
1 rkl  (espresso)pikakahvijauhetta
3 + 1 rkl  kuumaa vettä josta tuo 1 rkl vettä voidaan korvata jollain seuraavista:
              marsalaviiniä/amarettoa/tummaa rommia/kahvilikööriä

1 rkl  tomusokeria

2 rkl  tummaa kaakaojauhetta

 

Hienonna savoiardikeksit jauheeksi yleiskoneen kulhossa leikkurilla tai blenderissä. Jauheen tulee olla mahdollisimman tasaisen hienojakoista. 


Kaada keksijauhe kulhoon ja lisää mascarpone sekä tomusokeri. Sekoita (espresso)pikakahvijauhe 3 rkl kuumaan veteen. Lisää 1 rkl makualkoholia tai kuumaa vettä ja kaada kahvi kulhoon muiden ainesten joukkoon.
 


Sekoita nuolijalla kunnes massa on täysin tasalaatuista ja pyöritettävissä palloiksi. Kauhaise massaa ruokalusikkamitalla ja pyöritä siitä kämmenten välissä pyöreä ja sileä pallo.


Lopuksi sekoita keskenään tomusokeri sekä kaakaojauhe, kierittele kaikki pallot jauheessa ja laita pieniin karamelli/minimuffinivuokiin. Laita tryffelit jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi ennen kuin asetat ne tarjolle.


Nauti itse tai anna lahjaksi. Ei hätää jos loppuu kesken. Ennen joulua näitä ehtii tehdä vielä vaikka kuinka monta satsia.


Kaakaojauhetta jää hiukan kulhon pohjalle ja siitä voi keittää kokille ihan oikean kaakaon.

2 kommenttia:

Eini kirjoitti...

Näitä on pakko tehdä. Laitoin aineksi heti kauppalistalle.

Tuplaespresso kirjoitti...

Tiramisu on siitä hyvä klassikko, että näitä voi tarjoilla koska tahansa, ei ainoastaan jouluna.