keskiviikko 6. heinäkuuta 2022

Meloni nimeltä Waikiki


Etsin heviosastolta viime kesän ihanan kirpeää tuttavuutta, limelonia, mutta kun sellaista ei ollut, päädyin makeusasteikon toiseen päähän, Waikiki meloniin, joka sekin on näitä uusimpia melonilajikkeita Suomessa. Kelta-ruskearaidallinen soikea pallo suorastaan huusi minulle hyllystä: ”osta mut, maista mua, vie mut kotiiiiiiiiin!!!”, ja mitä ruokabloggaaja silloin voi tehdä muuta kuin ostaa sellaisen.

Waikiki meloni muistuttaa sisällöltään cantaloupea, sisuksen väri on hiukan cantaloupea vaaleampi oranssi ja melko makea. Vaikka myyjä selitti waikikin olevan paljon makeampi kuin cantaloupe, en maistaessa huomannut kovin suurta eroa. Se voi selittyä sillä, että waikiki on vähemmän hapokas (tai ainakin tämä yksilö oli), mistä syystä sen maku ehkä tuntuu pehmeämmältä ja makeammalta. Tai sitten se oli vain minun makuaistini tuntemus. Tiedä siitä. Joka tapauksessa se vaikutti myös hiukan kiinteämmältä kuin cantaloupe, vaikka sekin saattaa selittyä pelkällä kypsyysasteella. Ehkä niiden kahden maulla ei lopultakaan ole niin kovin suurta eroa?

Mutta mitä siitä sitten voisi tehdä muuta kuin syödä sellaisenaan. Sen voi tarjoilla parmankinkkuun käärittynä, sen voi soseuttaa makeaksi juomaksi, sen voi grillata,  sen... siis, sen voi grillata kuten vesimelonin ja jos sen voi grillata, sen voinee myös paahtaa kuten mansikat? Ja tämän jälkeen viipaloin waikikin, poistin siemenet sekä kuoret ja leikkelin sisuksen sormenpään kokoisiksi paloiksi. Sitten etsin vanhan mansikkareseptimme ja siinä se oli, aivan upea välipala kahdelle, paahdettua melonia ja maustamatonta kreikkalaista jogurttia. Resepti toimii varmasti yhtä hyvin myös cantaloupen kanssa?

 

Paahdettu Waikiki meloni ja kreikkalainen jogurtti

 

1 Waikiki meloni (noin 1 kg)
1,5 rkl vaahterasiirappia
1 rkl hyvää modenalaista balsamiviinietikkaa tai condimentoa
kreikkalaista jogurttia
(ripsaus rouhittuja chilihiutaleita)
 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Halkaise meloni, poista siemenet ja kuori. Paloittele sisus sormenpään kokoisiksi paloiksi. Laita palat muovipussiin ja mausta vaahterasiirapilla sekä balsamiviinietikalla ja hölskytä pussia sen verran että kaikki palat peittyvät mausteisiin. Kaada melonipalat leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Kaada sitten palat liemineen kulhoon ja anna jäähtyä.

Tarjoile kreikkalaisen jogurtin kanssa. Jos tykkäät chilistä, pari pikku rouhaisua chilihiutaleita antaa tälle annokselle kivaa potkua.

Ei kommentteja: