maanantai 8. marraskuuta 2021

Lisää kurpitsaa: kurpitsasämpylät


Kurpitsaa riittää ja riittää aina vaan... Netissä on jo muutaman vuoden ajan ollut kuvia kauniista, kurpitsanmuotoisista sämpylöistä. Kun sain valtavan, lähes neljäkiloisen myskikurpitsan, laitoin sen paloina uuniin, tein siitä sosetta ja lopuksi paahdoin myös siemenet. Ensimmäinen osuus soseesta menikin näihin ihanan pehmeisiin ja kuohkeisiin sämpylöihin. Kurpitsaksi muotoilun voi tehdä veitsellä tai saksilla nipsuttelemalla, mutta tällä tavalla sidottuna sämpylöistä tulee nätimpiä ja aidomman näköisiä. Kun kerran vuodessa askartelee yhden pellillisen kurpitsasämpylöitä, ei ole niin suuri vaiva kaivaa esille kerä paistinarua ja paketoida taikinapallot kurpitsan muotoon. Paljon suurempi työ on paiston jälkeen nyppiä ne langat pois rikkomatta hienoja sämpylöitä... (Ehkä sittenkin olisi kannattanut vain leikata tai saksia ne viillot?)


 

Kurpitsasämpylät

(12 kappaletta)

1 dl  kädenlämpöistä maitoa

1 rkl  sokeria
1/2 pss  kuivahiivaa (5,5 g)
0,5 dl  haaleaa voisulaa
2 dl  paahdettua kurpitsasosetta (resepti täällä)
1  huoneenlämpöinen valkuainen
1 tl  suolaa
350 g  vehnäjauhoa + hiukan sämpylöiden pyörittelyyn 

1  keltuainen

tilkka vettä
pekaanipähkinöitä
1 rkl  maitoa
pieni nokare voita
 

Liitä yleiskoneeseen taikinakoukku. Sekoita yleiskoneen kulhossa maito, sokeri sekä kuivahiiva ja anna hiivan heräillä 15 minuuttia. Sekoita kevyesti vatkattu munanvalkuainen sekä voisula kurpitsasoseen joukkoon ja lisää nesteeseen. Siivilöi jauhot, sekoita jauhoihin suola ja lisää ne taikinaan. Vaivaa aineksia taikinakoukulla noin 10 minuuttia kunnes taikina on hyvin pehmeää ja joustavaa. Siirrä taikina puhtaaseen kulhoon ja kohota noin kaksinkertaiseksi.

Ripottele hiukan jauhoja työtasolle ja vaivaa taikinaa sen verran ettei se enää kovin paljoa tartu sormiin. Jaa taikina 12:een yhtä suureen osaan (käytä vaakaa), pyöritä osat palloiksi, litistä hiukan ja taputtele pinta jauhoilla. Leikkaa puuvillaisesta paistinarusta 12 kpl noin metrin mittaista pätkää ja ”paketoi” taikinapallot narulla hyvin löysästi ja varovasti. Kohotessaan sämpylöihin muodostuu kurpitsamaisia lohkoja. Kohota sämpylöitä hyvin peitettyinä puolisen tuntia.

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sekoita keskenään keltuainen sekä vesi ja voitele seoksella sämpylöiden pinnat ennen niiden laittamista uuniin. Paista kurpitsasämpylöitä noin 20-25 minuuttia kunnes ne ovat kauniin kullanruskeat.

Poista narut heti kun sämpylät ovat sen verran jäähtyneet että ne ovat käsiteltävissä. Leikkaa narut poikki sekä ylä- että alapuolelta, nosta alapuolelta yksi narun pää kerrallaan ja vedä naru varovasti irti. Työnnä sämpylän yläpuolelle narujen risteyskohtaan puolikas pekaanipähkinää. 

Kuumenna mikrossa maitoa, lisää voi ja kun voi on sulanut, voitele kypsien sämpylöiden pinta tällä seoksella. Nämä sämpylät sopivat erityisen hyvin tarjottavaksi kurpitsakeiton kanssa.

2 kommenttia:

Birgitta kirjoitti...

Onpas todella herkullisen ja kauniin näköiset kurpitsasämpylät :D

Tuplaespresso kirjoitti...

Täytyy vaan uskoa että puolet ruoan herkullisuudesta syntyy siitä miltä ruoka näyttää :)