sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Kantarelli-sinihomejuustokeitto


Mökkitontilla, koivumetsän laitamilla on hyvä, salainen kantarellipaikka. Nytkin sieltä oli noussut taas uusi sato keltaisia herkkuja. Soppaa! Meillä ei ole kokattu keittoa pitkään aikaan, joten tuo kulhollinen kantarelleja oli täydellinen raaka-aine siihen tarkoitukseen. Kaikkea muuta tarpeellista löytyi omasta keittiöstä. Tästä syntyy tavallista herkullisempi kantarellikeitto.

 

Sinihomejuustolla ryyditetty kantarellikeitto

 

300-400 g  kantarelleja

1 dl  valkoviiniä
2 rkl  voita
1  keltasipuli pieninä kuutioina
3 rkl  vehnäjauhoa
8 dl  kiehuvaa vettä
2  sieniliemi- (tai kasvisliemi)kuutiota
2 dl  ruokakermaa
50 g  saint agur sinihomejuustoa
valkopippuria myllystä
1 tl  sitruunamehua
(hienoa merisuolaa)
hienonnettua kevät- tai ruohosipulia
hienonnettua lehtipersiljaa
 


Ota sienistä erilleen parikymmentä ihan pientä kantarellia ja laita ne kuumalle, kuivalle paistinpannulle. Sekoittele sieniä pannulla niin kauan että niistä alkaa tihkua nestettä ja pannuta niin kauan että kosteus on haihtunut. Laita nämä sienet odottamaan. Ne käytetään sienikeiton viimeistelyyn.

Hienonna karkeasti loput sienet, kaada ne kuumalle paistinpannulle ja lisää valkoviini. Sekoittele aineksia kuumalla pannulla kunnes seos on kuivahtanut. Jätä sieniseos odottamaan. Mittaa kattilaan 2 rkl voita, kuullota siinä sipuli, minkä jälkeen kaada sienisilppu pannulta sipulin joukkoon ja sekoita. Ripottele kattilaan vehnäjauho ja sekoittele kunnes jauho alkaa saada hiukan väriä. Lisää vesi sekä sieniliemikuutiot ja keitä pienellä lämmöllä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Lisää kerma sekä sinihomejuusto pieninä paloina ja sekoittele kunnes keitto on kiehahtanut ja juusto on kokonaan sulanut keiton joukkoon. Mausta valkopippurilla, sitruunamehulla ja tarvittaessa myös suolalla. Kaada keitto tehosekoittimen kannuun ja blendaa tasaiseksi.

Viimeistele paistetuilla pikkukantarelleilla sekä lehtipersilja- ja ruohosipuli/kevätsipulisilpulla.


2 kommenttia:

mummeli kirjoitti...

Oi mitä herkkua! Syksyn värit, tuoksut ja maut aistii tuosta reseptistä. ("Oi jospa oisin saisin olla mukana...")

Tuplaespresso kirjoitti...

Kyllä siinä oli todella syksyn väriä ja makua. Nykyisin on vaan kivampi kokata kuin sienestää - kiitos hirvikärpästen...