keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Tomaattinen kalacurry (jolla tälläkin on varmaan joku oma hieno nimi)


Vuoden 2021 Australian Masterchef –kauden pääasiallinen anti katsojille taisi olla currya pääruokana ja jäätelöä jälkiruokana. Mukana oli ainakin neljä kilpailijaa, jotka valmistivat kilpailun aikana yhteensä varmaan lähes viisikymmentä (?.. en ihan pysynyt laskuissa…) erilaista currya. Kun täällä pohjoisessa useimmille curry on curry, joku pataruoka jossa on kasa intialaisia mausteita ja usein myös kookosmaitoa, niin Kaakkois-Aasiassa jokaisella maalla ja maakunnalla ja kaupungilla ja perheellä on lukemattomia erilaisia curryja, joilla jokaisella vaikuttaisi olevan myös oma nimensä.

Tämän nopeasti valmistuvan kalacurryn valmistukseen on käytetty pakastekalaa, pangasiusfileitä. Pangasiuksen vaalea liha on riittävän kiinteää ja juuri sopivan miedon makuista tällaiseen ruokaan, jossa mausteet peittävät kalan oman maun. Curryyn kun on mielestäni turha tuhlata kotimaisia arvokaloja, kuten kuhaa, ahventa tai turskaa, jossa niiden oma hieno maku häviää kokonaan mausteisen kastikkeen joukkoon. Edullinen pangasiusfilee on myös riittävän mietoa niille, jotka eivät pidä kalasta, koska kala maistuu liiaksi …”kalalta”…

 


 

Tomaattinen kalacurry

500 g  pangasiusta nahattomina ja ruodottomina fileinä

1,5 tl  hienoa merisuolaa
4 rkl  ruokaöljyä
1  keltasipuli kuorittuna ja leikattuna ihan pieniksi kuutioiksi
2  valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
2 cm  tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl  kurkumaa
1,5 tl  jauhettua korianteria
1 tl  jauhettua juustokuminaa
0,5 tl  chilijauhetta
3 rkl  hyvää tomaattipyreetä
200 g  miniluumutomaatteja pienempinä paloina
5 dl  kiehuvaa vettä
1 tl  sokeria

tarjoiluun

kevätsipulia ja chiliä viipaleina
tuoretta korianteria
keitettyä basmatiriisiä

 

Sulata kalafileet, taputtele ne talouspaperilla kuiviksi ja mausta suolalla. Kuumenna paistinpannulla 2 rkl öljyä ja ruskista kalat molemmin puolin. Nosta fileet lautaselle odottamaan.

Lisää pannulle ruokaöljyä ja kuullota siinä sipuli. Kun sipuli alkaa pehmetä, lisää valkosipuli sekä inkivääri ja kuullota ne pehmeiksi. Lisää pannulle hiukan vettä jos sipulit alkavat tarttua pannuun. Lisää kurkuma, korianteri, juustokumina, chilijauhe, tomaattipyree sekä miniluumutomaatit ja sekoittele niitä sipulien joukossa minuutin tai pari. Lisää kiehuva vesi sekä sokeri ja anna kastikkeen poreilla hiljalleen noin 15 minuuttia kunnes liemi on redusoitunut noin puoleen.

Leikkaa ruskistetut kalanpalat puoliksi, nosta ne takaisin paistinpannulle ja anna kypsyä valmiiksi kastikkeen joukossa noin 5-10 minuutin ajan.

Viimeistele kalacurry tuoteella korianterilla. tarjoile keitetyn basmatiriisin sekä kevätsipulin, chilin ja korianterin kanssa.


Ei kommentteja: