keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Tiikeriraputacot grillistä


Pakasteessa oli iso pussillinen aasialaisesta kaupasta ostettuja isoja tiikerirapuja ja kun niistä mietittiin jotain hyvää ruokaa, päätös oli: tacoja. Noiden pakasterapujen hinta aasialaisessa kaupassa on noin kympin kilo. Ei sillä hinnalla saa minkäänlaisia rapuja mistään muusta kaupasta, mistä syystä niitä aina kannattaakin olla pakkasessa varalla. Ravut ovat raakoja, mutta niistä on katkaistu päät ja selkään tehty viilto, jota kautta on poistettu suoli ennen rapujen pakastamista. Tämä selkäviilto helpottaa kummasti rapujen kuorimista.

Ravut marinoitiin ja grillattiin, ja ne käärittiin tortilloihin mangosalsan, avokado-chilikastikkeen sekä punakaalin kanssa. Tällaiset tacot ovat helppoa vierasruokaa, sillä kaikki esivalmistelut, rapujen marinointi sekä salsat voi tehdä hyvissä ajoin. Sitten vaan tortillat ja ravut nopeasti grillin kautta tarjolle, jolloin ruoanlaitto ei vie liikaa aikaa muulta yhdessäololta. Ohjeen määristä riittää vähintään neljälle nälkäiselle. Kuvan kätevät hodari/tacotelineet löysin Ikean talousosastolta.


Jättiraputacot


12 kpl  medium –kokoista vehnätortillaa
pieni pala punakaalia
24 kpl  jättitiikerirapuja
* rapujen marinadi:
2 rkl  oliiviöljyä
1 tl  valkosipulijauhetta
1 tl  sipulijauhetta
1 tl  jauhettua juustokuminaa (jeeraa)
0,5 tl  chilijauhetta
1 tl  hienoa merisuolaa
1  limetin mehu
* mangosalsa:
1  mango pieninä kuutioina
puolikas punasipuli pieninä kuutioina
1  avomaan kurkku pieninä kuutioina
1  iso tomaatti kuutioina
puolikas pieni jalapeño ihan pieninä kuutioina
0,5 dl  tuoreita korianterinlehtiä hienonnettuna
1  limetin mehu
2 tl  oliiviöljyä
1 tl  hunajaa
suolaa, mustapippuria, chilihiutaleita
* avokadosalsa(kastike):
2  avokadoa
1 dl  kreikkalaista jogurttia
1  limetin mehu
1  valkosipulinkynsi
puolikas pieni jalapeño
0,5 dl  tuoreita korianterinlehtiä
suolaa, mustapippuria, tarvittaessa kylmää vettä


Valmista ravuille marinadi (ja sulata ravut). Kuori ravut ja laita ne muovipussiin marinadin kanssa. Laita jääkaappiin maustumaan muutamiksi tunneiksi ennen grillaamista. Laita samalla puiset grillitikut likoamaan kylmään veteen. Puutikkujen täytyy olla vedessä useamman tunnin ajan etteivät ne pala grillissä. Ravut pujotetaan puutikkuihin, jotta ne pysyvät suorina grillatessa.

Leikkaa punakaalista ohuita suikaleita ja laita ne kulhoon pienen suola- ja sokeriripauksen kanssa. Sekoita ja jätä kaalisuikaleet huoneenlämpöön odottelemaan ja mehustumaan.

Mangosalsaa varten sekoita keskenään mango, punasipuli, kurkku, tomaatti, jalapeño sekä korianterinlehdet. Sekoita toisessa astiassa limettimehu, oliiviöljy, hunaja, suola, mustapippuri sekä pieni määrä chilihiutaleita. Sekoita ainekset kastikkeeksi ja kaada se kasviskuutioiden joukkoon. Anna mangosalsan makuuntua vähän aikaa. Juuri ennen käyttöä se kannattaa vielä valuttaa siivilässä, niin tortillan sisältä ei valu lientä niin paljoa.

Valmista avokadosalsa. Kuori avokadot, poista siemenet ja laita avokadot, jogurtti, limettimehu, valkosipulinynsi, jalapeñon puolikas sekä korianterinlehdet blenderin (tai sauvasekoittimen) kannuun ja pyöräytä aineksista kastike. Mausta lopuksi suolalla sekä mustapippurilla ja jos kastike on kovin paksua, ohenna sitä kylmällä vedellä.

Kun on aika valmistaa ruoka, laita kaikki valmiiksi esille jotta jokainen voi kasata omat taconsa. Pujota marinoidut ravut liotettuihin, puisiin grillitikkuihin ja kypsennä ne grillissä. Myös tortillat voi lämmittää grillissä tai planchatasolla, mikäli sellainen on käytettävissä.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ei hullumpi hinta:) Helsingissä ostin usein ViiVoanin kaupasta pakastettuja äyriäisiä, aasialaisissa hinnat tosiaankin edullisempia. Herkullisen näköiset tacot:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Ovat edullisempia, eikä laadussakaan yhtään häviä sille mitä meikäläiset K tai S myyvät.