tiistai 26. tammikuuta 2021

Kiinalaiset kanapyörykät "Kou Shui Ji" 口水鸡


Joskus kannattaa tehdä makumatka omaan keittiöönkin ja katsoa tarkasti mitä kaikkea sieltä mahtaa löytyä. On ehkä tullut kokeiltua jotain reseptiä ja siitä on jäänyt yli vähän harvinaisempaa maustetta. On ajateltu joskus kokeilla jotakin, joka on jo ostettukin, mutta kokeilu jäänyt tekemättä. On lahjaksi saatuja juttuja, tarjouksesta hankittuja asioita ja niin edelleen. Sitten tulee vaikkapa internetin ihmeellisestä maailmasta vastaan ruokalaji ja voilà – meillähän on valmiina kaikki muut ainekset, paitsi kana, jotta reseptiä pääsee soveltamaan. Kanapaketinkin sai lähikaupasta.


Kou Shui Ji kanapyörykät

450 g             luuttomia broilerin reisipaisteja

2 rkl              Shaoxhing viiniä (Alkon tilausvalikoima)
5 cm pala      tuoretta inkivääriä raastettuna
2-3 tl             seesamiöljyä
2 tl                kalakastiketta
1 tl                rouhittua valkopippuria
                      öljyä paistoon
                      hienonnettua setsuaninpippuria tarjoiluun

Paloittele jääkaappikylmät reisipaistit pienemmiksi paloiksi ja hienonna ne saman tien monitoimikoneessa. Lisää viini ja mausteet koneeseen ja sekoita. Muotoile massasta pyöryköitä, me saimme aikaan 12 kpl. Pyörykät voi paistaa öljyssä pannulla pyöritellenkin, mutta me käytimme valurautaista skandinaavista munkkipannua, jota olemme aiemmin käyttäneet mm takoyakin tekemiseen. Laita öljyä pannun koloihin ja kuumenna sopivaksi. Liian kuuma öljy polttaa pinnan ja sisus ei kypsy. Pyörittele siinä kanapalleroa kunnes pinta on kauniin värinen ja kana kypsää sisältäkin.

Siirrä kanapallerot tarjoiluastiaan ja valuta niiden päälle seesamikastiketta. Laita myös chiliöljyä lautaselle. Mausta hienonnetulla setsuaninpippurilla ja ripottele korianteria ja kevätsipulia päälle. Voit laittaa myös erillisiin astioihin chiliöljyä ja seesamikastiketta, joihin pyöryköitä voi dipata. Maistuvat basmatiriisin kanssa erinomaisen hyviltä.


 

Sichuanilaisen chiliöljyn resepti löytyy täältä.

 

Seesamikastike

1,5 dl             tahinia

2 kpl              solo valkosipulia raastettuna
1 ½ rkl          soijakastiketta
1 rkl              seesamiöljyä
2 tl                balsamiviinietikkaa
                      Hienonnettua korianteria ja kevätsipulinvartta, josta puolet
     sekoitetaan seesamikastikkeeseen ja loput säästetään tarjoiluun.
                      Jääkylmää vettä

Mittaa tahini, valkosipuli, soijakastike, seesamiöljy sekä balsamiviinietikka sauvasekoittimen kannuun, lisää 1 dl jääkylmää vettä ja aja kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää vettä niin että kastike on sopivan valuvaa, ei liian paksua tai ohutta. Sekoita lopuksi joukkoon tuoretta korianteria ja hienonnettua kevätsipulinvartta.

3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Vitsit, hieno idea paistaa lihapullat tuollaisella pannulla, minulla on ebelskiverpannu, se sopii tähän mainiosti! Kiitos.

M kirjoitti...

Me ollaan tehty sillä aebbleskiverien lisäksi muun muassa norjan munkkeja ja japanilaisia takoyakeja. Kiva kapistus kun halutaan mahdollisimman pyöreitä palloja.

Jael kirjoitti...

Tuo pannu näyttää tosi kivalta, samoin kaikki nuo mausteet kuten chiliöljy, johon minulla on ihan pakkomielle, tungen joka paikkaan.