lauantai 9. tammikuuta 2021

Shepherd's pie eli paimenen piiras


Tämä jauheliha-perunasosevuoka on tunnetuimpia brittiläisen keittiön luomuksia ja lohturuokaa parhaimmillaan. Vaikka muuten en erityisemmin pidä jauheliha-perunasoselaatikosta, niin resepteissä ON eroja. Tätä ei voi olla rakastamatta. Shepherd’s pie:ssa lampaan jauhelihasta ja kasviksista haudutettu maukas muhennos yhdistyy täyteläiseen perunasoseeseen ja mikä parasta, tämän voi tehdä uunivalmiiksi jääkaappiin odottamaan vaikka jo pari päivää ennen tarjoilua. Mielenkiintoinen yksityiskohta reseptissä on se, että vaikka britit vaikuttavat tunkevan sitä minttuaan jokaiseen lammasruokaan, shepherd's pie annokseen se ei kuulu.

Jos lähikaupassa ei ole karitsan jauhelihaa, tavallinen naudan jauheliha soveltuu ihan yhtä hyvin.


Shepherd’s pie 

perunasose

800 g  perunaa (jauhoinen muusiperunalaatu)
ripaus suolaa
40 g  voita
tilkka täysmaitoa tai kermaa

liha-kasvismuhennos

400 g  karitsan jauhelihaa (tai pääsiäisestä yli jäänyttä lampaanpotkaa)
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä
1 rkl  ruokaöljyä
1 iso  porkkana
1  sipuli
2  valkosipulinkynttä
1  sellerinvarsi
2 rkl  tomaattipyreetä
1,5 dl  punaviiniä
3 dl  kanalientä
5 oksaa  tuoretta timjamia
2  laakerinlehteä
1 tl  worcestershirekastiketta
1 rkl  vehnäjauhoa
100 g  pakasteherneitä

pinnalle

1 dl  raastettua parmesaania
(hienonnettua persiljaa)


Kuori perunat ja leikkaa ne enintään pienen kananmunan kokoisiksi paloiksi. Laita keitinvesi kiehumaan ja mausta se ripauksella suolaa. Kun vesi kiehuu, lisää perunat.

Kuori ja paloittele porkkana ihan pieniksi paloiksi. Kuori sipuli ja hienonna se. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ihan pieniksi paloiksi. Leikkaa sellerinvarsi ihan pieniksi paloiksi.

Kuumenna paistinpannu, lisää öljy ja ruskista karitsan jauheliha (tai ihan hienoksi leikattu kypsä karitsan potkaliha). Mausta suolalla sekä mustapippurilla ja siirrä liha lautaselle odottelemaan. Jatka samalla paistinpannulla ja kuullota leikkaamasi kasvikset pannulle jääneessä rasvassa. Kun porkkananpalat alkavat olla pehmeitä, lisää tomaattipyree sekä punaviini, sekoita ja keitä matalahkolla lämmöllä kunnes neste on lähes haihtunut. Lisää sitten kypsä jauheliha, timjami, laakerinlehdet sekä worcestershirekastike ja sekoita. Ripottele jauho tasaisesti paistoksen pinnalle ja sekoita huolella. (Tässä vaiheessa kunnon britannialainen kotikokki lisäisi mausteeksi hiukan Marmitea, mutta me emme sellaista käytä.) Lisää kanaliemi ja keitä ihan pienellä lämmöllä välillä sekoitellen noin 20 minuuttia kunnes seos on muuttunut kastikkeesta muhennokseksi. Lisää joukkoon herneet suoraan pakasteesta ja kun ne ovat lämmenneet, tarkista suolan ja pippurin riittävyys.

Sillä välin kun muhennos hautuu, laita uuni lämpiämään 220 asteeseen, keitä perunat hiukan ylikypsiksi, kaada vesi pois ja sekoita voi perunoiden joukkoon. Soseuta perunat ja lisää täysmaitoa/kermaa sen verran että sose notkistuu sopivasti levitettäväksi lihamuhennoksen päälle.

Levitä karitsanjauhelihamuhennos tasaisesti uunivuoan pohjalle niin että sitä on enintään kolmannes vuoan korkeudesta. Levitä lihan päälle perunasose niin että sitä on suunnilleen yhtä paksu kerros kuin lihamuhennosta. Tasoita perunasose haarukalla ja ripottele pinnalle parmesaaniraaste. Näin vuoka ei tule liian täyteen eikä vahingossa kiehu yli laitojen.

Laita vuoka 220 -asteiseen uuniin keskitasolle noin 20 minuutiksi tai kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Anna vetäytyä 5-10 minuuttia, viimeistele persijalla ja tarjoile.

Ei kommentteja: