sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Chebureki airfryerissä ja perinteisesti öljyssä pannulla


Chebureki on puolikuun muotoinen, uppopaistettu lihapiirakka, jonka alkukodista taistelevat niin Venäjä, Ukraina, Uzbekistan kuin moni muukin entinen neuvostotasavalta. Useimmat lähteet kuitenkin liittävät cheburekin Krimin tataareihin ja Ukrainaan, joten siihen on uskominen. Chebureki on sikäläistä street foodia. Sillä ilmansuunnalla on toki monta muutakin samantapaista perinteistä lihapiirakkaa.

Cheburekin taikina on suunnilleen samanlainen kuin tortillataikina. Ei hiivaa, ei kananmunaa. Täyte leivotaan taikinan sisään raakana ja sen kuuluu kypsyä taikinan kanssa samanaikaisesti. Yhdessäkään reseptissä ei kuitenkaan määritellä paistoöljyn lämpötilaa, vaan kaikki ohjeet ovat kuin vanhassa ”Keittotaito” –kirjassa: paistetaan kypsäksi sopivassa lämpötilassa. Tämä aiheuttaa kokille omat haasteensa, sillä jauhelihan pitää ehtiä kypsymään taikinan kanssa samassa tahdissa. Uppopaistossa taikina jää ikävän öljyiseksi jos paistoöljy on liian kylmää. Jos taas liian kuumaa, taikina kärvähtää ennen kuin täyte on ehtinyt kypsyä. Piti vaan luottaa jonkinlaiseen näppituntumaan. Ihan hatusta vetäen sanoisin, että öljy pannulla oli ehkä jotain 170 -asteista, plusmiinus. Suunnilleen. Ish...


Chebureki

(8 piirakkaa)

taikina

6,5 dl (n. 420 g)  vehnäjauhoa
3/4  tl  suolaa
2 dl  kuumaa vettä
3 rkl  ruokaöljyä
(1 rkl  vodkaa, valinnainen)

töyte

400 g  nauta-sika-jauhelihaa
1  isohko sipuli hienoksi silputtuna
1 tl  suolaa
0,5 tl  jauhettua mustapippuria
1 dl  vettä
0,5 dl  maitoa
1 dl  hienonnettua tuoretta persiljaa

paistamiseen

5-6 dl  rapsiöljyä

Valmista ensin taikina. Mittaa vehnäjauho sekoituskulhoon ja tee keskelle kuoppa. Kuumenna vesi ja lisää joukkoon suola sekä öljy. Sekoita voimakkaasti ja samalla kaada seos jauhoille. Lisää vodka jos haluat, mutta ei ole pakko. Alusta aineksista tiivis, mutta joustava taikina. Yleiskoneessa tähän menee aikaa noin 10 minuuttia, käsin hiukan kauemmin. Kääri valmis taikina muoviin ja anna levätä puolisen tuntia ennen käyttöä.


Sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi massaksi.

Ota taikina pois muovikääreestä ja nipistä taikinasta pieni pala paistoöljyn lämpötilan testaukseen. Jaa taikina kahdeksaan samankokoiseen osaan. Jos taikina tuntuu kovin kuivalta, pyöritä osista pallot kostutetuin käsin ja laita pallot vielä muutamaksi minuutiksi muovikääreeseen. Viimeistään silloin taikina on sopivaa kaulittavaksi.


Kauli taikinapallo ohueksi, suunnilleen lasagnelevyn paksuiseksi ja noin 20 cm halkaisijaltaan pyöreäksi, tortillaa muistuttavaksi kiekoksi. Ota muutama ruokalusikallinen täytettä ja levitä se tasaisesti ja ohuelti taikinakiekon puolikkaalle. 


Käännä taikinalevyn toinen puoli täytteen yli, kostuta reuna ja paina puolikkaat yhteen. Viimeistele haarukalla painelemalla ja lopuksi leikkaa reuna siistiksi taikinapyörällä. Tee toinen samoin, laita ne vierekkäin lautaselle ja peitä voipaperilla ettteivät kuivu. Tee kaikki kahdeksan cheburekia valmiiksi ja mittaa öljy korkealaitaiseen paistinpannuun niin että sitä on suunnilleen parin sentin paksuudelta.


Kuumenna öljy ja testaa öljyn lämpötila tiputtamalla öljyyn pieni pala erikseen ottamaasi taikinaa. Jos taikinapala alkaa kypsyä, öljy on sopivaa.


Nosta öljyyn kaksi cheburekia kerrallaan ja paista ensin yhdeltä puolelta noin 3 minuuttia, käännä ja paista toinen puoli samoin noin 3 minuuttia. Tarkkaile piirakan alapuolta ettei se ruskistu liian nopeasti, nosta nurkkaa sen verran että näet alapuolen värin. Jos ruskistuminen tapahtuu liian nopeasti, vähennä lämpöä. Kun Cheburekit on paistettu molemmin puolin, nosta ne talouspaperille jotta ylimääräinen öljy imeytyisi pois. Jatka kunnes kaikki on paistettu.

Airfryerissä paistettu - ei ihan paras mahdollinen tällaiselle taikinalle

Tein ensimmäiset neljä perinteisellä tavalla öljyssä paistinpannulla ja seuraaviin kahteen kokeilin airfryeriä. Ilmeisesti kuitenkaan tällainen taikina ei ole paras mahdollinen kiertoilmakypsentimeen, sillä täyte kyllä kypsyi ihan kelvolliseksi, mutta ohut taikina kuivui liikaa eikä siltikään saanut kunnollista väriä pintaansa. Jos joku kokeilee näitä airfryerissä, kuulisin mielelläni tuloksista, lämpötilasta ja kypsennysajoista. Viimeiset kaksi paistoin taas öljyssä.

Tarjoile cheburekit lämpiminä hapankermadipin kanssa.

Uppopaistetusta tuli parempi ja mehevämpi

 

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hienot cheburekit:) Olen täällä nähnyt joissain paikoissa tuollaisia mutta en ole niitä maistanut sillä yleensä tosiaankin lihainen täyte niissä.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Jael
Nämä on todella maukkaita, mutta tietysti jos punainen liha on nounou, niin... Voisihan näistä kehitellä vaikka kasvisversion, ohraa, sipulia, porkkanaa, tomaattia...