torstai 14. tammikuuta 2021

Chicken Tikka Masala eli "CTM"


Intialaishenkisestä nimestään huolimatta kermainen, oranssinvärinen chicken tikka masala, tuttavallisemmin ”CTM”, on kuulemma – yllätysyllätys – täysin brittiläinen ruoka. Tähän lumipyryyn ja pakkaseen sopiikin erinomaisesti ihana, lämmittävä curry. Mausteluettelo on kovin pitkä, myönnän sen, mutta ei pidä säikähtää. Jos tätä tekisi vaikka kolminkertaisen annoksen ja laittaisi loput pakastimeen, jonain toisenakin pakkaspäivänä voisi helposti nauttia ihanaa chicken tikka masalaa. Ja jos on joskus sattunut ostamaan monenlaisia intialaistyyppisiä mausteita, tähän niitä todellakin saa upotetuksi aika paljon. Meinaan, ettei niiden tarvitse väljähtyä purkissa liian pitkään.

Chicken tikka masala lienee kehittynyt butter chickenistä, mutta reseptejä on lukemattomia. Kana (lue: broilerin reisipaistit) marinoidaan ensin mausteisessa jogurtissa yön yli. Joidenkin mielestä marinointiin riittää pari tuntia, mutta kyllä vuorokauden marinointi antaa paljon syvemmän maun. Sitten kananpalat paistetaan, valmistetaan mausteinen, tomaattinen, kermainen kastike ja tarjoillaan se basmatiriisin sekä tuoreen korianterin kanssa. Yksinkertaista ja hyvää. Tästä saattaa jopa tulla koko perheen uusi suosikkiruoka.


 

Chicken tikka masala

marinadiin:

600 g  broilerin reisipaisteja (luuttomia ja nahattomia)
2 rkl  sitruunamehua
2  valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl  raastettua tuoretta inkivääriä
0,5 tl  suolaa
200 g  paksua maustamatonta jogurttia (ei kevyt!)
2 tl  garam masalaa
1 tl  kurkumaa
1 tl  rouhittua mustapippuria
1 tl  juustokuminaa
1 tl  jauhettua korianteria
1 tl  paprikajauhetta

Leikkaa reisipaistit pienemmiksi, tasakokoisiksi paloiksi. Sekoita kulhossa sitruunamehu, valkosipuli, inkivääri sekä suola ja lisää kanapalat. Sekoita huolella. Mittaa yhteen astiaan muut mausteet ja lisää jogurtti. Sekoita huolella ja lopuksi yhdistä kaikki ainekset keskenään. Laita kana marinadeineen tiiviiseen astiaan ja jääkaappiin marinoitumaan seuraavaan päivään.

2 rkl ruokaöljyä

Ennen kastikkeen valmistusta pyyhi marinadi kananpaloista ja ruskista palat nopeasti paistinpannulla ruokaöljyssä. Laita palat odottamaan kunnes kastike on melkein valmista.

kastike:

2 rkl  voita
1  iso sipuli
2  valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl  raastettua tuoretta inkivääriä
2 tl  jauhettua korianteria
1 tl  garam masalaa
1 tl  paprikajauhetta
1 tl  kurkumaa
1 tl  juustokuminaa
0,5 tl  hienoksi jauhettua kardemummaa
0,5 tl  cayennea
1 tölkki (400 g)  tomaattimurskaa / passata
1 tl  suolaa
2 tl  ruskeaa sokeria
1 rkl  sitruunamehua
3 dl  kuohukermaa (tai rasvaista jogurttia)
pinnalle: tuoretta korianteria

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna voi samalla (pesemättömällä) pannulla jossa paistoit kananpalat. Lisää sipuli, valkosipuli sekä inkivääri ja kuullota niitä voissa kunnes sipuli alkaa pehmitä. Lisää kuivamausteseos: korianteri, garam masala, paprikajauhe, kurkuma, juustokumina, kardemumma sekä cayenne ja sekoittele mausteita pannulla muiden ainesten kanssa puolisen minuuttia.

Lisää tomaattimurska, suola sekä sokeri, sekoita ja anna kastikkeen kiehua 10-15 minuuttia ihan pienellä lämmöllä välillä sekoitellen kunnes tomaattimurska alkaa saostua. Lisää sitruunamehu, kuohukerma/jogurtti sekä kypsennetyt kananpalat, sekoita ja anna kiehua vielä muutaman minuutin ajan.

Tarjoile keitetyn basmatiriisin kanssa ja viimeistele ruoka hienonnetulla tuoreella korianterilla.


 

Ei kommentteja: