maanantai 11. tammikuuta 2021

Crumpets (vai English muffins ?)


Crumpet on omalaatuinen kakkunen, jonka olemusta on jokseenkin hankala selittää lyhyesti. Englanniksi se on griddle cake, mutta en keksi tälle ilmaisulle sujuvaa käännöstä. Ehkä joku muu keksii? Jonkun lähteen mukaan crumpet on sama kuin english muffin, kun taas toinen lähde sanoo että ei todellakaan ole ja luettelee lukuisia reseptien eroavaisuuksia.

Crumpet on ohuempi kuin skonssi, mutta paljon paksumpi kuin pikkulettu. Se näyttää vähän paksulta bliniltä, mutta jauho josta se valmistetaan on pelkkää vehnäjauhoa ja purutuntumakin on erilainen kuin blinissä. Taikinan joukossa on hiivaa, joten se kohotetaan ennen paistoa. Loppuvaiheessa taikinaan lisätään ruokasoodaakin. Viskositeetti on jotain kakkutaikinan ja lettutaikinan väliltä.


Crumpetit (kuten myös english muffinit) paistetaan rengasmuoteissa jotta ne pysyvät muodossaan. Jos taikina on liian ohutta, se valuu rengasmuotin alta paistinpannulle. Jos se on liian paksua, kakkuseen ei muodostu crumpetille tyypillisiä reikiä. Syötäessä english muffin ja skonssi yleensä halkaistaan, mutta ei crumpetia. Joka tapauksessa crumpetin tulee olla pyöreä, paksuhko ja täynnä reikiä. Mielenkiintoinen tapaus...

Minulla ei ole varsinaisia ”english muffin” –paistorenkaita, mutta on sarja eri kokoisia rengasmuotteja. Ei niiden crumpettien tarvitse kaikkien olla saman kokoisia, joten käytin Ø 7, 8 ja 9 cm rengasmuottia joihin kauhoin taikinaa ja paistoin. Olen nähnyt sellaisenkin youtubevideon, jossa crumpet –taikina kaadettiin paistinpannulle ja tehtiin yksi jättikokoinen crumpet. Sellaistakin voisi joskus kokeilla.


Nautimme nämä crumpetit sekä suolaisten että makeiden lisukkeiden kanssa. Suolaiseksi välipalaksi valmistin meille Crumpets Benedict (crumpet, avokadoviipaleita, keittokinkkua, uppomuna, hollandaisekastike, hienonnettua kevätsipulia ja ripaus cayennea). Makeaan annokseen laitoin crumpetin seuraksi kotitekoista vadelmahilloa ja vaniljajäätelöä.

 

Crumpets

2,5 dl  maitoa

1 tl  sokeria
1 rkl  kuivahiivaa (noin 10 g)
5 dl  vehnäjauhoa
1 t  suolaa
2,5 dl  vettä
0,5 tl  ruokasoodaa

paistamiseen ruokaöljyä


Lämmitä maito hiukan yli kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon sokeri. Ripottele hiiva maidon pinnalle ja anna hiivan heräillä noin 15 minuuttia.

Mittaa jauho kulhoon ja sekoita joukkoon suola. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada maito+hiiva siihen. Alusta aineksista taikina. Helpoin tapa on käyttää sähkövatkainta, johon on liitetty taikinakoukut. Kohtalaisella nopeudella vaivattuna taikina on muutamassa minuutissa valmis ensimmäiseen nostatukseen. Peitä kulho kostealla pyyhkeellä ja anna taikinan kohota 1-1,5 tuntia lämpimässä paikassa.

Sekoita ruokasooda huolella kädenlämpöiseen veteen ja tämä edelleen kohonneen taikinan joukkoon. Sekoita minuutin tai pari kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet. Anna taikinan kohota vielä 30-45 minuuttia, minkä jälkeen taikinaa ei enää sekoiteta ja crumpetit voi paistaa.

Öljyä rengasmuotit kevyesti ja kaada tilkka öljyä paistinpannulle. Aseta muotit kuumalle pannulle ja kauho jokaiseen taikinaa runsaan sentin paksuudelta. Pinnalle alkaa heti muodostua pieniä kuplia ja taikina paistuessaan kohoaa vielä hiukan.

Paista crumpettteja kohtalaisen matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia, jolloin niiden pitäisi olla jo pinnaltaankin kuivat ja täynnä pieniä reikiä jotka menevät koko kakkusen läpi. Tarkkaile pohjan väriä ettei alapuoli pääse ruskistumaan liikaa. Crumpetit voi halutessaan kääntää ja ruskistaa niitä 30-60 sekuntia vielä toiseltakin puolelta, mutta se ei ole välttämätöntä mikäli paisto on muuten onnistunut ja crumpetit ovat täyin kypsiä.

Jatka samoin seuraavalla pannullisella jne kunnes taikina on käytetty. Taikinasta pitäisi tulla noin 10 crumpettia. Tarjoiltaessa crumpetit voi lämmittää leivänpaahtimessa.

4 kommenttia:

Helzu kirjoitti...

Mielenkiintoinen ohje. En ole ennen kuullut Crumpeteista.

Tuplaespresso kirjoitti...

Ensimmäisen kerran törmäsin tähän ruokaan monta vuotta sitten jossain ihan alkuaikojen Australian masterchefissä. Vaikutti kovasti mielenkiintoiselta. Crumpets jäi jostain syystä kuitenkin odottelemaan to-do-listalle - kunnes nyt ollaan kaivettu kaikenlaisia ulkomaanreseptejä esille ja tänä vuonna tehdään ruokamatkaa lautasella mahdollisimman moneen maahan. Nyt ollaan Britanniassa vielä parin postauksen ajan :)

Eini kirjoitti...

Käytin ohjeeseen puolet vähemmän hiivaa, mutta taikina kohosi silti tosi hyvin.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Eini
Kiitos viestistä. Pahoittelen että vastaus on viipynyt. Tarkistan viestit ilmeisesti liian harvoin.

Kuten varmaan huomasit, taikinassa oli kahta eri nostatusainetta.

Hiiva paitsi nostattaa, myös tuottaa taikinaan aromiaineita ja pehmentää taikinaa, jolloin sen käsittelyominaisuudet paranevat. Ensimmäisen nostatuksen aikana hiiva käyttää ravinnokseen taikinaan lisättyä sokeria ja pilkkoo entsymaattisesti glukoosia jauhojen tärkkelyksestä, jolloin taikinaan muodostuu hiilidioksidia sekä etanolia ja taikina alkaa hapantua.

Myöhemmässä vaiheessa ennen toista nostatusta crumpettaikinaan lisättiin vielä ruokasoodaa eli natriumbikarbonaattia, joka on pelkkä kemiallinen kohotusaine. Ruokasooda aktivoituu kohottamaan eli tuottamaan hiilidioksidia kypsennysvaiheessa uunissa, tai tässä tapauksessa pannulla.

Hiivan ja ruokasoodan/leivinjauheen ero tulee selvimmin esille, kun vertaa hiivalla kohotetun pullataikinan ja jonkin leivinjauheella kohotetun kakkutaikinan lopputulosta. En ole kokeillut reseptiä pienemmällä hiivamäärällä, mutta on mahdollista että vaikka crumpetit kohosivatkin hyvin, taikinan koostumus saattoi olla erilainen kuin käytettäessä reseptin mukaisia ainesmääriä.