perjantai 22. tammikuuta 2021

Îles flottantes / Œufs à la neige / marenkipalloja vaniljakastikkeessa


Kelluvat saaret, lumimunat, koskakohan tämä ranskalainen jälkiruokaklassikko on viimeksi mahtanut olla ”muodissa”? Varmaan joskus kymmenisen vuotta sitten? Jos silloinkaan? Toisaalta tämä on kuulemma ”kaikkien ranskalaisten lapsuuden jälkiruoka”. Siispä on aika kaivaa tämäkin resepti taas esille.

”Kelluvat saaret” on erinomainen esimerkki siitä, että jälkiruokaan ei tarvita kymmeniä eri aineksia ja mausteita. Vain maitoa, munia, sokeria, vähän vaniljaa ja ripaus maissitärkkelystä – siinä kaikki. Valkuaisvaahto kypsennetään kuumassa maidossa, maidosta, sokerista ja keltuaisista keitetään vaniljakastike ja annos kruunataan sulatetulla sokerilla.

 

Kelluvat saaret / marenkia ja vaniljakastiketta

5 dl maitoa

1 vaniljatangon siemenet
4 munankeltuaista
4 munanvalkuaista
70 + 70 + 70 g sokeria
1 tl maissitärkkelystä

Kaada maito korkealaitaiselle paistinpannulle ja kuumenna lähes kiehuvaksi, mutta ei vielä kuplivaksi. Lisää vaniljatangon sisus ja sekoita.


Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi 70 g sokerin kanssa ja kun se on valmista, sekoita joukkoon maissitärkkelys. Nosta vaahdosta kahden lusikan avulla marenkipalloja kypsymään kuumaan (ei kiehuvaan!) maitoon. Kypsennä 2-2,5 minuuttia kummaltakin puolelta, minkä jälkeen nosta marenkipallot reikäkauhalla lautaselle jäähtymään. Jäähdytä marengit jääkaappikylmiksi. Anna marenkipallojen olla jääkaapissa vähintään tunti ennen tarjoilua, jolloin niiden koostumus on kauttaaltaan tasaantunut.


Toinen tapa kypsentää marengit on laittaa ne mikrouuniin. Kyllä, luit aivan oikein, mikrouuniin. Itse asiassa mikrossa marenkiin tulee (minun mielestäni) paljon parempi ja napakampi koostumus kun maidossa keittämällä, ja näin makukin on parempi. Mikrossa marengit kypsennetään niin, että ensin muotoilet leipälautaselle kaksi marenki”munaa”, lisäät lautaselle marenkien ympärille 1-2 rkl vettä ja laitat lautasen marenkeineen kypsymään mikroon täysteholla 30 sekunniksi. Minulla täysteho on 900 W, joten pienemmällä teholla täytyy kokeilla montako sekuntia kypsymiseen lisätään. Kun marenki on puolen minuutin kuluttua valmis, se on kauniisti pullahtanut ja jääkaappikylmäksi jäähdyttämistä vaille valmis. Kahta marenkipalloa enempää ei mikrossa kannata kypsentää kerralla.


Siivilöi maito ja lisää maitoa tarvittaessa jotta sitä on taas 5 dl. Sekoita yhdessä kulhossa keltuaiset ja 70 g sokeria, kuumenna maito ja kaada se kulhoon keltuaisten päälle koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja keitä matalahkolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen kunnes keltuaiset saostavat kastikkeen. Ota kattila pois lämmöltä ja jäähdytä heti kun se alkaa saostua, etteivät keltuaiset muutu munakokkeliksi. Kaada kastike lasikulhoon, peitä tuorekelmulla ja jäähdytä jääkaappikylmäksi.


Tarjoiltaessa lusikoi vaniljakastiketta lautaselle, nosta siihen pari marenkipalloa ja ryhdy kuumentamaan sokeria. Kaada kattilan (tai pienen paistinpannun) pohjalle tilkka vettä ja sen päälle 70 g sokeria. Kun sokeri on kauttaaltaan kosteaa, kuumenna hitaasti matalalla lämmöllä kunnes sokeri alkaa sulaa. Kun kupliminen lakkaa, sokeri alkaa ruskistua. Älä sekoittele sokeria ettei se ala kiteytymään! Jos sokeria täytyy sekoittaa, tee se kallistelemalla kattilaa. Kun sokeri alkaa olla vaaleanruskeaa, ota kattila pois liedeltä. Sokeri ruskistuu siitä edelleen. Ota sokeria lusikalla ja valuttele sillä raitoja annosten päälle. Ja muista, että sula sokeri on 160-asteista, joten ei kannata työntää sormia sinne joukkoon.

Tarjoile jälkiruoka heti kun olet valuttanut sokerin sen pinnalle.

2 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Tämä on aivan ihana jälkkäri!!! Meilläkin on lumimunia valmistettu, mutta hirveän harvoin tämä tulee missään vastaan muuten. Otan seuraavalla kerralla testiin tuon mikrokypsennysvinkin, kiitos siitä!

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Päivi/Kokkeillaan
Monet ihan turhaan vierastaa mikrouunia. Se sopii paljon moneen muuhunkin kuin valmisruokien lämmittämiseen. Nuo marengit tulee ihan oikeasti paljon paremmiksi mikrossa kuin kuumassa maidossa.