torstai 11. kesäkuuta 2020

Kiinalaiset kevätsipulipannukakut - 葱油饼 - Chinese scallion pancakes


Kiinalaiset kevätsipulipannukakut (CongYouBing tai jotain sinnepäin) ovat kevätsipulilla maustettuja leipäsiä, eräänlaisia rieskoja. Hienonnetut vihreät sipulinvarret on kerrostamalla leivottu taikinan sisään ja kun leivät on paistettu, ne ovat rapeita, keveitä, lehteviä ja keskeltä aavistuksen sitkeitä. Kun perinteinen croissant- tai voitaikina tehdään kaulimalla ja kääntämällä ja kaulimalla ja kääntämällä ja..., niin tämän taikinan lehtevyys saadaan aikaan huomattavasti yksinkertaisemmin.

Nautimme nämä kevätsipulirieskat aamiaiseksi. Pikkusipaisu voita lämpimän ”pannukakun” pintaan, palanpainikkeeksi kuppi teetä ja aamun sanomalehti avoimeksi, niin ei siinä muuta tarvittukaan. Kevätsipuli maistui juuri sopivasti maustaakseen aamiaisleipää. Valmistettuna kiinalaisen ruoan lisukkeeksi leivät voi tarvittaessa maustaa vielä voimakkaammin.Kiinalaiset kevätsipulipannukakut (kevätsipulirieskat)

5 dl  vehnäjauhoa
2 dl  kiehuvan kuumaa vettä

0,5 tl  suolaa
2 tl seesamiöljyä + 2 tl rypsiöljyä
2-3  kevätsipulia hienonnettuna

(kiinalaista viismaustetta tai sechuaninpippuria, chilihiutaleita)
paistamiseen rypsiöljyä
Kaada jauho taikinakulhoon ja sekoita joukkoon vettä puoli desiä kerrallaan kunnes seos alkaa muuttua taikinaksi. Alusta taikinaa kunnes siitä muodostuu joustava pallo, joka ei takerru sormiin. Anna taikinapallon levätä peitettynä vartin verran.


Kauli taikina jauhotetulla pöydällä isoksi, ohueksi suorakaiteeksi. Mitä isompi ja ohuempi, sitä parempi. Ripottele suola taikinan pinnalle ympäriinsä ja sen jälkeen levitä seesami-rypsiöljyn sekoitusta hiertäen kauttaaltaan taikinan pinnalle. (Jos haluat leipääsi runsaasti lisämakua, sekoita öljyyn ensin viismausteseosta tai hienonnettua sechuaninpippuria ja vasta sitten hierrä se taikinaan.)Lopuksi ripottele hienonnettu kevätsipuli tasaisesti taikinan pinnalle. (Tässä vaiheessa voi ripotella myös varovasti niitä chilihiutaleita, mutta ilmankin pärjää oikein hyvin.)
Rullaa taikinan molemmat pitkät sivut keskiosaa kohden ja lopuksi leikkaa taikina poikki kahdeksi samanpituiseksi pätkäksi. Käsittele pätkä kerrallaan.Venytä rullattua taikinaa vielä pidemmäksi ja samalla rullaa päitä kiepiksi keskiosaa kohti. Lopuksi nosta toinen kieppi toisen päälle ja litistä taikina pyöreäksi kiekoksi.
 

Tee toinen osa samoin. Painele tai kauli kiekot hiukan matalammiksi, vajaan sentin paksuisiksi levyiksi. (Minä innostuin kaulimaan vähän liikaa ja nämä olisivat saaneet olla hippusen paksumpia paistuakseen vielä lehtevämmiksi.)
 


Anna leipien levätä 5-10 minuuttia ennen paistamista.
Kuumenna paistinpannulla noin ruokalusikallisen verran rypsiöljyä ja aseta pannukakku paistumaan. Aloita melko kuumalla pannulla ja vähennä keskilämmölle paistamisen loppua kohden.


Noin viiden minuutin kuluttua käännä leipä, lisää pikkutilkka öljyä ja paista samalla tavalla myös toiselta puolelta. Tarjoile lämpimänä. Jos paistettavana on monta kevätsipulirieskaa, ne voi laittaa pellille 70-80 -asteiseen uuniin odottelemaan että kaikki on paistettu.

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Voi miten mielenkiintoinen ohje! Tätä pitää kokeilla.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Campasimpukka
:) Minunkin täytyy kokeilla näitä uudelleen ja sitten sellaisina hitusen paksumpina. Ovat varmaan vielä tätäkin parempia jonkun kiinalaisen ruoan kanssa.

Jael kirjoitti...

Onpa hyvät ohjeet.Olen kerran yrittänyt tehdä tuollaisia, mutta omani jäivät hieman raaoiksi sisältä .Pitääkin yrittää uudelleen tällä ohjeella.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Jael
Saattaa jäädäkin raaoiksi jos pannu on liian kuumalla. Itse tein sen virheen ensimmäisen kohdalla.