maanantai 2. maaliskuuta 2020

Itämainen sieni-nuudelikeitto uppomunalla

Tämä resepti syntyi siitä, kun taas kerran minun alkoi tehdä mieli ruokaa, jossa olisi uppomuna. Mietiskelin kaikkia perinteisiä uppomunaa sisältäviä reseptejä ja sitten mieleeni juolahti ajatus sellaisen käyttämisestä keiton ”suurustajana”. Sellaista sopivaa keittoa ei sitten netistä löytynytkään, joten päädyin kehittelemään ihan oman. Japani, Thaimaa ja Kiina mielessäni päädyin tekemään kuningasosterivinokkaista ja shimeji-sienistä keiton. Lisäksi keitossa on riisinuudeleita ja Shanghai mini -paksoita eli Shanghai greens. Ja tietenkin se uppomuna.


Kuningasosterivinokas - ja shimeji -sienikeitto, Shanghai green paksoita ja riisinuudeleita uppomunalla
(neljälle)

2 l                  kanalientä
2 rkl              oliiviöljyä
3                    salottisipulia
1 nippu          kevätsipulia
4                    valkosipulin kynttä
2rkl               raastettua tuoretta inkivääriä
3 rkl              soijakastiketta
250 g             kuningasosterivinokkaita
250 g             valkoista shimejiä
400 g             mini paksoita (6-7 kpl)
180 g             riisinuudeleita

1 kpl              uppomuna/annos
                      paahdettuja seesaminsiemeniä
                      chilihiutaleita halutessasi


Kiehauta yhdessä kattilassa kanaliemi valmiiksi. Keiton maku on sitä parempi mitä parempaa kanalientä sinulla on käytettävissäsi – omatekoista ei mikään voita. Käytin tässä ihan vaan liemiammeista valmistettua.

Hienonna salottisipuli. Ota kevätsipulin valkoiset osat erilleen ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Raasta inkivääri ja valkosipulin kynnet. Viipaloi kevätsipulin vihreät osat käytettäväksi lopuksi lautasilla keiton päällä. Leikkaa kuningasosterit pituussuunnassa 4 osaan. Irrota shimejit kannastaan lisättäväksi keittoon myöhemmin. Irrota samoin paksoit kannastaan ja huuhtele ne. Murskaa hiukan nuudelilevyjä jotta keitto on helpompi syödä.

Kuullottele riittävän kokoisessa kattilassa oliiviöljyssä salottisilppua. Lisää myös kuningasosterit ja pyörittele niitä öljyn ja sipulien kanssa. Sekoita myös inkivääri ja valkosipuli joukkoon. Kaada sitten mukaan kanaliemi ja anna kiehua 10 minuuttia. Lisää shimejit ja nuudelit, sekoita ja laita lopuksi päällimmäisiksi paksoit. Anna kiehua hiljaa vielä n. 8 minuuttia.

Uppomunat

Sillä aikaa kun keitto porisee voit valmistaa uppomunat. Kuumenna kattilassa vettä kiehuvaksi. Lisää joukkoon tavallista etikkaa n. 2 rkl/ litra vettä. Riko munat valmiiksi kukin omaan kahvikuppiin tai juomalasiin niin, että keltuainen pysyy ehjänä. Kun vesi on kiehunut, niin  pienennä levyä niin, että vesi tuskin poreilee. Pyöräytä kerran lusikalla niin, että veteen tulee pieni pyörre – ei pyörremyrsky! Kaada muna rauhallisesti kattilan keskelle ja anna sen kypsyä 3 minuuttia. Nosta sitten reikäkauhalla varovasti lautaselle, jolle olet sivellyt ohuen ohuelti oliiviöljyä, jotta muna ei tartu siihen kiinni. Kun laitat munat yksi kerrallaan sinun on helpompi valvoa niitä. Pyöräytä vettä aina ennen uuden munan laittoa.

Annostele keitto lautasille, laita uppomuna keskelle ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja hienonnettua kevätsipulinvartta. Jos kaipaat lisää potkua keittoosi, voit lisätä vielä chilihiutaleita.



2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tuosta kyllä tykkäisin:)

M kirjoitti...

Uskonpa että et pettyisi :)