torstai 2. tammikuuta 2020

Osterit "Rockefeller" oli uudenvuodenaaton alkuruoka



Jos osterit olisivat halvempia (paljon halvempia!), voisin syödä niitä vaikka päivittäin. Nyt ne ovat vain juhlapyhien herkkua, ja todella harvoin silloinkin. Monet sanovat etteivät pidä ostereista, koska ne ovat niljakkaita ja maistuvat merivedeltä. Mutta hyvänen aika, eihän niitä ole pakko syödä suoraan kuoresta! Useimmat meistä paistavat lihankin eivätkä syö pihviään raakana. Ostereille on lukuisia hyviä reseptiä ja tässä yksi parhaista, klassikko ” Oysters Rockefeller ”. Vihreän, maltillisesti maustetun yrttiseoksen alle gratinoidut osterit saavat ennakkoluuloisimman rakastamaan ostereita. Itse asiassa näistä tuli niin hyviä, että vaikka itse kehunkin, tämän reseptin perusteella myönnän epätrendikkäälle keittiölle suoraan kaksi Michelin-tähteä ;)

Kannattaa kokeilla! Reseptin kuorrutteesta riittää tusinalle osterille.


Monessa rockefeller-reseptissä neuvotaan käyttämään yhtenä raaka-aineena pinaattia. Gratinointiseoksessa se alkuperäinen vihreä ainesosa ei kuitenkaan ole pinaatti, vaan persilja, joten meilläkään tähän reseptiin ei kuulu pinaatti. Lisäksi teimme gratiinista suhteellisen tasaista massaa, mistä syystä ainesten maut ovat paremmin tasaantuneet ja ostereita on muutenkin miellyttävämpi syödä. Jotkut paistavat näitä ostereita jopa 10 minuuttia, mutta kun tehdään pelkkä gratinointi, osteri ei ehdi kypsymään ja sen maku pysyy (meidän mielestämme) parempana.




Osterit Rockefeller

12 osteria
suolaa patjaksi ostereiden alle


60 g voita
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattuja tai 1 rkl tuoreita sellerinlehtiä hienonnettuna
puolikas (noin 150 g) fenkolia
2 kevätsipulia varsineen
ripaus suolaa


1,5 rkl Pernod’ia tai jotain muuta anisviinaa
1 rkl hienonnettua tuoretta ranskalaista rakuunaa
4 dl hienonnettua tavallista persiljaa
valkopippuria myllystä
2 tl tuoretta sitruunan mehua

noin 1 dl Panko -korppujauhoja tai 2 kuivattua paahtoleipäviipaletta

situunaviipale jokaiselle ruokailijalle



Kuori sipuli ja hienonna se pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Irrota fenkolista vihreät töyhdöt persiljan joukkoon. Halkaise fenkoli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä sipuli, valkosipuli, fenkoli sekä kevätsipulit keskenään samaan kulhoon.

Hienonna rakuuna, persilja sekä fenkolin töyhdöt keskenään samaan kulhoon.

Jos käytettävissä ei ole panko -korppujauhoa, leikkaa reunat pois paahtoleipäviipaleista. Leikkaa leivät sitten parin millin kuutioiksi pieneen kulhoon.

Sulata voi kasarissa ja lisää sipulifenkoliseos. Hauduta aineksia noin 10-15 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää suola ja sekoita. Jäähdytä seosta hetki ja kaada se sitten monitoimikoneen (kutterin) kulhoon ja silppua ainekset kohtalaisen tasaiseksi massaksi. Lisää Pernod sekä vihersilppu ja käynnistä kone hetkeksi uudelleen. Mausta seos sitruunamehulla sekä valkopippurilla ja tarkista suolan riittävyys, mutta muista että ostereissa itsessäänkin on suolaa merivedestä.


Laita uuni lämpiämään suurimmalle grillivastusteholle. Avaa osterinkuoret, leikkaa poikki ”jalka” jolla osteri on kiinnittynyt kuoreensa ja nosta osterit kuorissaan uunivuokaan suolapedille (ei maustamisen takia, vaan sillä tavalla ne pysyvät suorassa ja liemi tallessa). Sekoita leipämurut vihreään gratiiniseokseen ja jaa seos tasan ostereiden päälle. Gratinoi ostereita uunin (toiseksi) ylimmällä tasolla muutaman (3-5) minuutin ajan kunnes gratiini on hiukan ruskistunut.

Tarjoile osterit heti sitruunaviipaleen kanssa. Osterit syödään osterihaarukalla ja liemi ryystetään suoraan kuoresta. Koska me(kään) emme omista osterihaarukoita, pieni teelusikka käy ruokailuvälineeksi ihan yhtä hyvin.

Jos nyt kokeilet varovasti valmistaa 1-3 ”rockefellerosteria” ruokailijaa kohden, voi olla että ensi kerralla varaat kokonaisen tusinan kahdelle vain todetaksesi, että sekin oli ihan liian vähän…


2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Pelkästään jo kuvien perusteella voi Michelin-tähdet myöntää :-)

Oma ensikosketukseni ostereihin oli lontoolaisessa Michelin-tähditetyssä intialaisravintolassa, jossa osterit olivat saaneet kookos-yrttikuorrutteen. Hyvää!

Tuplaespresso kirjoitti...

:D :D :D
Hyvä idea tuokin. Täytyypä kehitellä jokin sopiva kookos-yrttikuorrute. Chili, basilika ja korianteri voisivat toimia kookoksen kanssa? Täytyykin miettiä :)