tiistai 16. heinäkuuta 2019

Grillikasvissalaattia ja grillattua flank steakia

Kesäruokaan kuuluu varhaiskaali ja nimenomaan grillattu varhaiskaali. Toki sen voi ”grillata” uunissakin jos ulkona sataa ja tuiskuaa. Nythän on ihan virallisesti todistettu, että Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen: Kilpisjärvellä satoi lunta kesä-heinäkuun vaihteessa ja muutama päivä sen jälkeen mm Lappeenrannassa tuli rakeita taivaan täydeltä. Onneksi täällä etelämpänä lämpötilat ovat pysyneet enimmäkseen plussan puolella, mitä nyt vettä on tullut taivaalta milloin enemmän, milloin vähemmän, mutta ei se mitään. Ulos grillaamaan, siis, jos sattuu tauko sateeseen. Varhaiskaalin lisäksi grillasimme muitakin kasviksia salaatiksi, jonka nautimme grillatun flank steakin kanssa.

Tämä oli harvinaisen hyvin (8 viikkoa) riippunut lihanpala, jonka näki siitä että kun sitä painoi sormella, sormenjälki pysyi kuopalla eikä ponnahtanut ylös. Grillaamisen jälkeen liha sai vetäytyä foliossa kymmenisen minuuttia ja folion pohjalle valunut neste toimi aivan ihanasti lihan kastikkeena. Flankin kypsentäminen ei ole mikään ”ameriikan temppu” ja siitä meillä on reseptiä jo ennestään esimerkiksi täällä ja täällä, joten pysytään nyt vaan heinäkuun teemassa ja grillikasvissalaatissa, joka nautittiin sinihomejuustokastikkeen kera. Salaatin ainekset grillattiin ensin ja vasta niiden jälkeen liha.
Grillikasvissalaatti

1  pieni varhaiskaali
2  uutta sipulia
pari terttua pieniä terttutomaatteja
1  kesäkurpitsa
neljännes cantaloupemelonia

2 rkl  ruokaöljyä
1 rkl  valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

kastikkeeseen
1 dl  vispikermaa
100 g  hyvää sinihomejuustoa
hiukan suolaa, mustapippuria ja pari tippaa hunajaa


Valmista ensin kastike jotta se ehtii jäähtyä. Kuumenna kerma ja sulata siihen sinihomejuusto pieninä paloina. Ei se kokonaan sula kermaan, mutta onpahan vähän enemmän kastikkeen näköistä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja tosi varovasti hunajalla. Laita kastike jääkaappiin jäähtymään.

Leikkaa kaali noin 10-12 lohkoksi siten että lohkot ovat kiinni kaalin kannassa. Halkaise sipulit pitkittäin. Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin neljään osaan ja leikkaa pois siemenet. Viipaloi cantaloupemeloni parin sentin viipaleiksi. Sekoita keskenään öljy sekä viinietikka ja sivele sillä kaikki kasvikset molemmin puolin. Ripottele sitten kasviksille suolaa sekä mustapippuria.

Asettele grillin ritilälle ensin sipulinpuolikkaat sekä kaalinlohkot ja grillaa niihin tummat raidat molemmin puolin. Vaihda sitten grillille kesäkurpitsat, tomaatit ja cantaloupeviipaleet. Ota tomaatit pois heti kun ne näyttävät alkavan halkeilla. Muussa tapauksessa ne pehmenevät ihan tohjoksi. Cantaloupe on niin mehukas että siihen ei muodostu kunnollisia grilliraitoja, mutta kyllä sekin hiukan grillissä paahtuu. Kesäkurpitsa on valmista kun siinä on tummat raidat.

Irrota tomaatit kannoistaan, poista cantaloupen kuori ja leikkele kasvikset pienemmiksi paloiksi ja tee niistä salaatti suoraan lautasille. Viimeistele sinihomejuustokastikkeella ja lisää suolaa sekä mustapippuria jos tarvitsee.

Ei kommentteja: