keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Täydellisen salaatin jäljillä


Joskus ruoanlaitto ei kertakaikkiaan huvita ja silloin tekee mieli suoriutua hommasta niin helpolla kuin mahdollista, vaikka tekemällä jonkun ruokaisan salaatin jääkaapin aineksista. Mutta sitten taas herää kysymys, mitä siihen salaattiin oikein laittaisi ettei se ole vain "kunhannytjotain" sekalaisia kasviksia sekaisin, vaan että kaikki maut oikeasti toimivat keskenään. Jotkut raaka-aineet kun nyt vaan sopivat keskenään paremmin kuin jotkut toiset.

Jääkaappi-inventaario kertoi, että meillä on pekonia ja herkkusieniä, erilaisia käyttökelpoisia salaattivihreitä, kaurarieskoja, sitruuna ja tietysti kevätsipulia, jota ilman meillä ei pärjätä ollenkaan. Ihan kivat ja keskenään sopivat aineet, mutta jotain puuttui. Kävin sitten kaupassa ja ostin vielä broilerin reisipaisteja, fenkolia ja retiisejä.

Näistä aineksista tulee tosi hyvä ja ruokaisa salaatti neljälle.


"Lähes täydellinen" salaatti broilerista, pekonista ja herkkusienistä

salaatti
1 paketti pekonia
250 g herkkusieniä
450-600 g broilerin reisipaisteja (riippuu siitä kuinka iso nälkä on...)
hiukan mietoa oliiviöljyä ja voita
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
1 iso fenkoli
1 nippu retiisiä
1 kerä friseesalaattia
1 kerä cosmopolitan -salaattia
50 g rucolaa
muutama paksu kevätsipulinvarsi

sitruunavinaigrette
1 sitruunan mehu
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl mietoa oliiviöljyä
2 tl juoksevaa hunajaa
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

paahdettua kaurarieskaa

Erottele pekoniviipaleet jokainen erikseen ja paista pannulla rapeiksi. Jätä pekonista irronnut rasva pannulle. Leikkaa herkkusienet paksuiksi viipaleiksi ja kypsennä ne pekoninrasvassa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna sitten pannulla ruokaöljyä ja voita, ja ruskista siinä pienemmiksi paloiksi leikatut broilerin reisipaistit. Paista paloja niin kauan että ne ovat kauttaaltaan kypsät ja mausta ne suolalla sekä mustapippurilla. Laita kaikki ainekset omiin pieniin kulhoihinsa odottamaan salaatin kokoamista.

Viipaloi fenkoli sekä retiisit mandoliinilla noin 1-1,5 mm paksuisiksi viipaleiksi. Huuhtele salaatit, valuta ne ja revi pienemmiksi paloiksi. Leikkaa kevätsipulin varret parin millin viipaleiksi.

Sekoita salaatinkastikkeen eli sitruunavinaigretten ainekset huolella keskenään ja lisää hunajaa/suolaa/pippuria/ tms jos tarvitsee. Jätä seos maustumaan huoneenlämpöön.

Paahda kaurarieskat ja viipaloi ne pienemmiksi.

Rakenna aineksista salaatit suoraan lautasille, vihreitä salaatteja pohjalle, muita aineksia päällimmäiseksi ja viimeksi sitruunavinaigrettea. Lisää rieskaviipaleet ja tarjoile.

Ei kommentteja: