perjantai 17. toukokuuta 2019

Murotuulihattuja kevään juhlapöytään (murotaikinapintaiset makeat tuulihatut)


Tuulihatutko vanhanaikaisia? Ei suinkaan. Television ruokaohjelmissa on ajoittain leivottu hiukan erilaisia, murotaikinapintaisia tuulihattuja, mutta resepti on yleensä ärsyttävästi jätetty enemmän katsojan arvailun varaan. Pienellä googlauksella löysin kuitenkin sopivia ulkomaisia ohjeita ( crumble choux buns tai crack bun ) ja ihan pakkohan oli kokeilla näiden tekemistä. Lopputulos oli yllättävän paljon parempi kuin perinteinen tuulihattu, maukkaampi, pulleampi ja sisällä enemmän tilaa täytteelle. Lisäksi tuulihatun pinnalle paistettavan makean murotaikinan voi tarvittaessa maustaa haluamallaan tavalla, jolloin leivonnaisen maku ei jää pelkän täytteen varaan. 

Monin eri tavoin maustettavissa olevista makeista murotuulihatuista voisi tulla kova kilpailija donitseille, muffineille, kuppikakuille ja macaronseille. Minä maustoin puolet vadelma-valkosuklaalla ja toisen puolen Irish coffeella.

Täytettyjen tuulihattujen kannattaa antaa odotella jääkaapissa muutamia tunteja ennen tarjoilua, jotta maut ja kosteus ehtivät tasaantua. Muutoin tuulihatut säilyvät viileässä pari päivää elleivät tule syödyksi ennen sitä.

Niin, ja jos/kun jättää pois sen makean murotaikinahatun, tuulihattujen sisään voi tietenkin pursottaa jonkin perinteisen suolaisen täytteen. Nyt kuitenkin tehdään makeita murotuulihattuja.



Murotaikina (Crumble)

150 g kylmää voita pieninä kuutioina    
180 g fariinisokeria    
180 g vehnäjauhoa     
ripaus suolaa

Nypi ainekset ryynimäiseksi seokseksi, minkä jälkeen taputtele aineksista pallo ja kauli se leivinpaperille pari milliä ohueksi levyksi. Kaulimisen voi tehdä joko kahden leivinpaperin välissä tai tupsuttamalla hiukan tomusokeria taikinan pinnalle ettei kaulin tartu kiinni.

Laita kaulittu taikina tasaisena levynä pakastimeen tai jääkaapin kylmimpään osaan jähmettymään.

Leivottaessa ota pyöreällä muotilla ohuesta taikinalevystä noin 10% pienempiä kiekkoja kuin mitä on pursottamasi tuulihatun halkaisija. Aseta murotaikinakiekko vielä paistamattoman tuulihatun päälle vaakasuoraan ja paista kuten normaali tuulihattu.


Koska leivoin kahta eri makua, tein kaksi puolikasta annosta murotaikinaa.
* Vadelma-valkosuklaatuulihattuja varten korvasin puolet murotaikinan sokerista vadelma-valkosuklaa-makutomusokerilla. Lisäksi laitoin jokaisen tuulihatun täytteen joukkoon yhden kokonaisen vadelman.
* Irish coffeen makuisten tuulihattujen murotaikinan maustoin parilla teelusikallisella Nescafe espresso-pikakahvijauhetta.


Maustamiseen voi halutessaan käyttää myös kaakaojauhetta, matchaa, lakritsijauhetta tms ja täyte tietysti sen mukaan.




Tuulihattutaikina (Pâte à Choux)
(tästä tulee yhteensä noin 100-120 tuulihattua)

320 g maitoa
320 g vettä
320 g voita
1 tl suolaa
4 tl hienoa sokeria

380 g vehnäjauhoa
640 g kananmunaa

Laita kattilaan maito, vesi, voi, suola sekä sokeri ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. Nosta kattila liedeltä ja lisää vehnäjauho voimakkaasti sekoittaen kunnes taikina on tasaista. Laita kattila takaisin liedelle ja kuumenna koko ajan (puulastalla) sekoittaen kunnes taikina alkaa irrota kattilan reunoilta ja pohjasta. Tähän menee muutama minuutti. Siirrä kiinteytynyt taikina hetkeksi jäähtymään yleiskoneen kulhoon. Jäähdytys on tärkeää, sillä jos munia taikinaan vatkatessa taikina on liian kuumaa, munat kypsyvät ennen aikojaan ja tuulihatut jäävät ihan lättänöiksi. Kun taikina on hiukan jäähtynyt, laita kulho koneeseen ja sekoittimeksi lapavatkain. Keskinopeudella vatkaamalla lisää taikinaan yksi muna kerrallaan kunnes jäljellä on enää yksi. Kaavi kaikki taikina kulhon reunoilta ja tarkista taikinan koostumus. Sen pitäisi olla helposti pursotettavissa, mutta kuitenkin tarpeeksi jähmeää ja pitää muotonsa pursotettuna uunipellille. Jos taikina on liian kovaa pursotettavaksi, vatkaa joukkoon se viimeinenkin muna.

Uuniin menossa

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (ei kiertoilma!). Siirrä taikina pursotinpussiin, jossa on kohtalaisen kokoinen, tavallinen pyöreäreikäinen tylla. Pursota taikinasta leivinpaperoidulle uunipellille melko väljästi pieniä kekoja. Aseta jokaisen keon päälle murotaikinasta leikkaamasi pyöreä kiekko. Juuri ennen paistoa roiskaise uunin pohjalle tilkka vettä ja sulje luukku hetkeksi jolloin vesi höyrystyy. Laita sitten pelti uuniin ja paista murotuulihattuja noin 30 minuuttia. Jäähdytä ennen täyttämistä. 

Täyttämättömät tuulihatut voi pakastaa.

Uunista tulossa


Täytetyt tuulihatut säilytetään jääkaapissa tarjoiluun asti.

Runsaasti tilaa täytteelle




Vadelma-valkosuklaatäyte / ganache

150 g valkosuklaata
1 dl kuohukermaa
0,5 dl vadelmasosetta (ilman siemeniä)
2 rkl creme fraichea
tuoreita vadelmia

Sulata valkosuklaa kerman joukkoon, lisää vadelmasose sekä creme fraiche ja sekoita. Laita seos jääkaappiin muutamiksi tunneiksi.

Kun seos on kylmä ja hiukan jähmettynyt, vatkaa se sähkövatkaimella vaahdoksi. Siirrä täyte pursotinpussiin ja pursota täytettä tuulihattujen sisään. Aseta täytteen päälle vielä yksi tuore vadelma ja laita ”kansi kiinni”.



Irish coffee marenki-voivaahtotäyte / kreemi

100 g munanvalkuaista (noin 3 munaa koko L)
200 g erikoishienoa sokeria
250 g huoneenlämpöistä voita
5 cl irlantilaista viskiä
1 rkl fariinisokeria
2 tl Nescafe espresso pikakahvijauhetta

Vatkaa vispilällä valkuaisia ja sokeria ensin vesihauteessa kunnes sokeri sulaa ja seoksen lämpö nousee 71 asteeseen. Ota kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista sähkövatkaimella kunnes seos paksuuntuu paksuhkoksi marengiksi. Lisää sitten huoneenlämpöinen voi ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa kunnes voi on täydellisesti sekoittunut marenkiin. Sekoita keskenään viski, sokeri sekä kahvijauhe ja lisää se marenki-voivaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Siirrä maustettu täyte pursotinpussiin ja pursota täytettä tuulihattujen sisään. 

Marenkikreemiä voi käyttää myös täytekakkujen päällystämiseen.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Näyttävät hurjan hyviltä:) Kiitos ohjeesta:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Olivat todella hyviä, eikä yhtään liian makeita. Täytyy joskus kokeilla vielä jollain muilla makuaineilla.