maanantai 27. toukokuuta 2019

Parmesaani-kanakeitto vie kielen mennessään


Parmesaanikana on näin kesäisin aika raskasta syötävää, mutta parmesaani-kanakeitto yllättävän kevyttä ja todella maukasta. Keitossa on periaatteessa suunnilleen samat ainekset, mutta sen sijaan että kana paneroitaisiin parmesaani-korppujauholla, parmesaani ja korppujauhot (=leipä) ovatkin vain keiton lisukkeita. Makua on kuitenkin vähintään riittävästi. Satuin löytämään Delicious –lehdestä sopivan reseptin. Pienensin hiukan ainesmääriä ja tämä resepti on neljälle ruokailijalle.

Olen maininnut muutamia käyttämiäni aineksia siksi, että pidän niitä hyvinä tuotteina. Tämä ei siis ole kaupallinen yhteistyöpostaus. Erityisesti pitää alleviivata mozzarellan laatua. Tavallinen, usein melko mauton ja joskus jopa vähän sitkeäkin lehmänmaitomozzarella toimii ihan hyvin pizzan päällä tai muualla, missä se sulautuu muihin aineksiin. Jos sen sijaan mozzarella esiintyy ruoassa omana itsenään ja makunaan, sen pitää ehdottomasti olla Mozzarella Bufalaa (tai vaikka Burrataa). Tämä ei ole edes hienostelua. Jos et usko, tee testi. Osta paketti kumpaakin, maistele ja vertaa.


Zuppa di pollo alla parmigiana eli
parmesaani-kanakeitto

2 + 2 rkl oliiviöljyä
500 g broilerin paistileikkeitä
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
1 pieni sipuli
1 pieni fenkoli
1 valkosipulinkynsi
1 tl fenkolinsiemeniä
1 laakerinlehti
1 tölkki (400 g) Mutti San Marzano tomaatteja
1 litra kanalientä
1 tl kuivattua oreganoa
pari kourallista tuoreita basilikanlehtiä
0,5 dl parmesaaniraastetta
puolikaan sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 isoa mozzarellapalloa (Mozzarella di Bufala Campana!)
muutama viipale kuivahtanutta leipää (meillä: Rosten Crusta)



Kuori sipuli ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi. Leikkaa fenkoli pieniksi kuutioiksi ja hienonna valkosipulinkynsi. Säästä fenkolin töyhdöt krutonkien maustamiseen. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä kattilassa ja ruskista siinä broilerin paistileikkeet. Nosta lihat lautaselle ja mausta ne suolalla sekä mustapippurilla molemmin puolin ja jätä odottamaan hetkeksi.

Lisää kattilaan sipulikuutiot, fenkolikuutiot sekä hienonnettu valkosipuli ja kuullota ne pehmeiksi miedolla lämmöllä. Lisää sitten fenkolinsiemenet sekä laakerinlehti ja keitä sekoitellen parin minuutin ajan. Lisää sitten tölkkitomaatit sekä kanaliemi, nosta lämpöä ja kuumenna kiehuvaksi. Kun liemi kiehuu, lisää ruskistetut broilerin paistileikkeet, yksi kourallinen hienonnettua basilikaa sekä oregano. Laske lämpö hiukan matalammaksi ja keittele välillä sekoitellen tunnin ajan kunnes liemi hiukan sakenee ja reisipaistit kypsyvät kokonaan.

Valmista leipäkrutongit sillä välin kun keitto kypsyy liedellä. Revi leipä peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja laita pieniin kulhoihin valmiiksi sitruunankuoriraaste, hienonnetut fenkolintöyhdöt sekä raastettu parmesaani. Kuumenna paistinpannulla 2 rkl oliiviöljyä ja lisää joukkoon leipäpalat. Kääntele leipäpaloja kuumassa öljyssä kunnes ne ruskistuvat ja rapeutuvat. Kaada kuumat krutongit kulhoon ja ripottele heti niiden päälle sitruunankuoriraaste, fenkolintöyhdöt, parmesaani sekä hiukan suolaa. Sekoittele krutonkeja niin että ne saavat ylleen tasaisen maustekerroksen.

Kun keitto tunnin kuluttua on lähes valmista, ota reisipaistit pois liemestä, leikkele ne suupalan kokoisiksi paloiksi ja palauta takaisin keiton joukkoon. Liha leikellään vasta tässä vaiheessa siksi, että pienemmät palat voivat kuivua ja muhjuuntua liikaa kypsennyksen aikana. Lisää sitten keiton joukkoon sitruunamehu, sekoita hyvin, kuumenna kiehuvaksi ja tarkista vielä kerran maku. Lisää suolaa ja/tai mustapippuria jos on tarpeen.

Tarjottaessa laita keiton pinnalle maustettuja krutonkeja, revittyä Mozzarella Bufalaa sekä tuoretta basilikaa.

Ei kommentteja: