keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Äitienpäivän pääruoka, hauki-jokirapupihvejä ja vihreää parsaa


Äitienpäivän pääruokana on jauhetusta hauesta ja jokiravuista paistetut maukkaat kalapihvit, jotka tarjoillaan vihreän parsan, limettimajoneesin, viiriäisenmunien sekä rouheiden perunalastujen kanssa. Ei kuitenkaan liian täyttävää, sillä tämän jälkeen pitää jaksaa nauttia vielä jälkiruoka. Annoksen valmistus on optimoitu siten, että suurin työ on kalapihveissä, joka sekään ei oikeastaan ole työ eikä mikään. Limettimajoneesin voi tehdä etukäteen. Parsat ja viiriäisenmunat voi kypsentää samassa kattilassa kun vaan muistaa nostaa munat kylmään veteen jäähtymään parin minuutin kiehumisen jälkeen, ja perunalisäke ravistetaan lautaselle suoraan kaupan sipsipussista. Resepti on kuudelle.


Limettimajoneesi

3 dl  hyvää majoneesia (Hellmann’s Real tai itse tehty)
3 rkl  limettimehua
1 tl  juoksevaa hunajaa
1 tl  erittäin hienoksi leikattua tuoretta tilliä
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Sekoita ainekset keskenään ja anna makuuntua hetken aikaa jääkaapissa. Maista sitten kastiketta ja jos siltä tuntuu, lisää suolaa/hunajaa/limettiä kunnes maku on ”suunmukainen”.


Hauki-jokirapupihvit

300-350 g  nahatonta haukifileetä
200 g  jokiravunpyrstöjä tilliliemessä
1 dl  kermaa
0,5 dl  korppujauhoa
1 tl  raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl  sitruunapippuria
0,5 tl  suolaa
hiukan mustapippuria myllystä
hiukan valkopippuria myllystä
1 rkl  sweet chili –kastiketta
1  kananmuna (koko L)
paistamiseen voita

Valuta jokiravunpyrstöt siivilässä. Jauha hauki sekä jokiravunpyrstöt joko lihamyllyssä tai kutterissa niin, että hauen ruodot hienontuvat olemattomiin. Sekoita keskenään kerma, korppujauhot, inkivääri, sitruunapippuri, suola, musta- ja valkopippuri sekä sweet chili –kastike. Kun korppujauhot ovat turvonneet, sekoita ne kala-rapumassan joukkoon yhdessä kevyesti vatkatun kanamunan kanssa. Punnitse massa ja jaa se kuuteen tai kahteentoista keskenään samankokoiseen kasaan. Taputtele kasoista litteitä ”jauhelihapihvejä”. Kun kastelet kätesi kylmällä vedellä, massaa on helpompi käsitellä eikä se takerru sormiin.

Paista kalapihvit pannulla voissa molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi. Tarkista ensimmäiseen pihviin tarvittava paistoaika ja kypsyys, jolloin osaat arvioida loppujen pihvien paistoajan.

Viimeistele annokset limettiviipaleella ja tillillä.

Ei kommentteja: