lauantai 26. tammikuuta 2019

Scones eli skonssit


Luin vastikään jostain, että Britanniassa kahvinjuonti on viimeisten kymmenen vuoden aikana lisääntynyt lähes 40 prosentilla ja uhkaa kohta syrjäyttää teen brittien suosituimpana juomana. Kahvia juodaan siellä jo yli 95 miljoonaa kupillista päivässä. Johan sitä nyt vähemmästäkin yhteiskuntarauha alkaa järkkyä? Ei siis ihme, että saarivaltiossa halutaan riuhtaista itsensä irti muiden eurooppalaisten turmiollisesta vaikutuksesta? Ovatko fish & chips ja skonssit viimeisiä brittiläisen imperiumin koossapitäviä voimia?

Noh, leikki sikseen. Siinä missä suomalainen nauttii kahvinsa kanssa pullaa, britti ja irlantilainen ottaa mielellään teensä kanssa skonsseja. Reseptejä on yhtä monta kuin leipojaakin. Makuprofiili ei rajoitu pelkästään makeaan, vaan taikinaan voi lisätä erilaisia suolaisia aineksia pekonista ja juustoraasteesta sipuliin ja kesäkurpitsaan, ihan mitä vain mielikuvitus keksii. Atlantin takana nämä tunnetaan paremmin nimellä "self rising biscuits" tai "shortcakes" . Ehkä parasta skonsseissa on niiden leipomisen helppous ja nopeus. Jo noin puolessa tunnissa taikina on tehty, leivottu ja laitettu tarjolle. Huonoin puoli on se, että ihanan rapeapintaiset skonssit ovat parhaimmillaan vain samana päivänä (joidenkin mielestä vain muutamia tunteja) leipomisen jälkeen.

Skonssit nostatetaan leivinjauheella ja nautitaan kohta uunista ottamisen jälkeen. Hyvin kohonnut leivonnainen halkeaa käsin repäisemällä helposti, lähes itsekseen, ylä- ja alapuoleksi ja sitten sen voi voidella vaikka kermavaahdolla ja hillolla. Jos oikean pullan leipominen rasittaa liikaa, skonsseja voi leipoa vaikka laskiaisena (laskiaisskonssit?) ja maustaa taikinan ripauksella kardemummaa.





Scones eli skonssit
(8-10 kpl)

300 g  vehnäjauhoa + hiukan taikinan alustamiseen
3 tl  leivinjauhetta
0,5 tl  suolaa
1 rkl  sokeria
80 g  kylmää voita pieninä kuutioina
1  muna
2 dl  maitoa
hilloa ja kermavaahtoa



Säädä uuni lämpiämään 220 asteeseen.

Laita yleiskoneen kutterin kulhoon jauho, leivinjauhe, suola sekä sokeri ja pyöräytä pari kertaa niin että ainekset menevät sekaisin. Lisää kylmä voi pieninä kuutioina ja pyöritä teriä niin kauan että ainekset muodostavat kulhoon tasaisen muruseoksen. (Tai tee taikina käsin nyppimällä.) Kaada sitten seos leivontakulhoon ja tee keskelle kuoppa muna-maitoseosta varten.


Vatkaa muna sekä maito keskenään ja kaada siitä noin kolme neljännestä tai vähän enemmän kulhoon muruseoksen joukkoon. Kosteahko taikina kohoaa paremmin kuin liian kuiva. Sekoita ainekset tasaiseksi ja varo vaivaamasta liikaa. Ripottele työtasolle hiukan jauhoja ja keikauta taikina siihen. Alusta kevyesti muutamalla, enintään kymmenellä kädenliikkeellä.

Kauli taikina 2-2,5 cm paksuiseksi ja ota siitä paloja pyöreällä 5-7 cm halkaisijaltaan muotilla / juomalasin avulla. Paina muotti taikinaan, mutta älä pyöräytä sitä, vaan nosta pois suoraan ylös. Tällaiset palat kohoavat uunissa kauniimmin. Nosta taikinapalat uunipellille leivinpaperin tai silikonimaton päälle ja voitele jäljelle jääneellä munamaidolla. 

Kypsennä skonssit 220 asteessa 13-15 minuuttia ja tarjoile lämpiminä.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...


Kuvat houkuttelevat skonssien leivontaan.
Täällä on kaikki herkut, kiva blogi jota käyn aika- ajoin lukemassa.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Skonssit ovat ihania! Meillä on töissä iltapäivisin teehetki nykyään, saamme työpisteeseen kupillisen haudutettua teetä, jos työtilanne sallii ja joku kerta teen kyllä skonsseja, jos sattuu hiljainen tilanne ja ehtii leipoa. :)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Anonyymi
Kiitos kommentista. Kiva että tykkäät. Herkkuja on todellakin laidasta laitaan :)

@ Sari - CampaSimpukka
Luin juuri jostain, että skonssit voisi tehdä paistovalmiiksi ja pakastaa. Sitten vaan laittaa uuniin paistumaan. Silloin ei tarvitse edes leipoa, vaan ottaa kotona pakkasesta ja laittaa töissä uuniin vähän ennen teetaukoa :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Onpa hyvä idea tuo pakastus. Pitääkin seuraavalla kerralla tehdä tuplataikina ja pakastaa osa.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ sauvajyvänen
Luulisin sen toimivan, vaikka olen vain lukenut, en itse kokeillut. Jos pakastat, kerro toimiko pakasteesta yhtä hyvin kuin tuoreeltaan.

Tuplaespresso kirjoitti...

Lisäys edelliseen kommenttiini: kyllä ne voi pakastaa ja paistaa jäisinä suoraan pakkasesta. Kokeilin tätä kesän mansikkaskonssien kanssa
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.com/2020/07/mansikkaskonssit-sunnuntaibrunssille.html