Törmäsin
mielenkiintoiseen reseptiin etsiessäni ohjetta johonkin keväiseen, appelsiinin
makuiseen kakkuun. Appelsiini-rosmariini-polentakakku löytyi vanhoista
Delicious –lehden arkistoista. Enpä ole ennen kokeillut polentajauhoja kakussa,
eikä reseptiin kuulunut myöskään minkäänlaista nostatusainetta, ei
leivinjauhetta eikä soodaa. Rosmariini ja appelsiini toimivat toki hyvin
keskenään, mutta kakussa? Kannatti kokeilla, sillä lopputulos oli tosi
herkullinen. Sitrushedelmistä kuivaamani koristeet eivät kuulu alkuperäiseen
reseptiin.
Kuivatut
sitrusviipaleet
erilaisia pienehköjä sitrushedelmiä
2 dl vettä
2 dl sokeria
Kiehauta vesi ja sokeri makeaksi liemeksi ja jäähdytä
hiukan ennen kuin käytät sitä. Pese hedelmät ja leikkaa ne mahdollisimman
ohuiksi viipaleiksi. Kasta kaikki viipaleet sokeriliemessä, kuivaa pinta ja
laita viipaleet vierekkäin kasvikuivurin tasoille. Kuivaa 57 asteessa 3 tuntia,
minkä jälkeen käännä viipaleet ja kuivaa vielä toiset 3 tuntia tai kunnes
sitrukset ovat lähes kuivia. Jätä kuivurin luukku raolleen ja anna viipaleiden
jäähtyä. Käytä kakkujen, jäätelön, jälkiruokien tms koristeena.
Appelsiini-rosmariini-polentakakku
2 isoa appelsiinia
6 munaa (koko L)
150 g mantelijauhoa
150 g polentajauhoa
250 g sokeria
1 tl tuoreita rosmariininlehtiä hienoksi leikattuna
1 tl ruokokidesokeria
voita vuoan voitelemiseen
appelsiinisiirappi
1 dl vettä
100 g sokeria
0,5 dl appelsiinilikööriä (tai vahvaa appelsiinimehua)
1 tl tuoreita rosmariininlehtiä hienoksi leikattuna
yhden appelsiinin raastettu kuori
Laita appelsiinit kattilaan, peitä vedellä ja keitä
niitä noin tunnin ajan. Kaada vesi pois ja jäähdytä appelsiinit. Leikkaa
hedelmät halki, poista siemenet ja soseuta appelsiinit kuorineen.
Voitele kakkuvuoka (halk. 24 cm) ja laita uuni
lämpiämään 180 asteeseen. Vatkaa appelsiinisoseen joukkoon kananmunat,
mantelijauho, polentajauho, sokeri sekä rosmariini. Kaada taikina vuokaan, ripottele ruokokidesokeri taikinan pinnalle,
vuoka uuniin ja paista kakkua uunin keskitasolla 50-55 minuuttia kunnes kakku
on kohonnut ja kullankeltainen.
Valmista siirappi. Laita kattilaan vesi sekä sokeri ja
keitä noin 5 minuuttia. Jäähdytä seos ja lisää loput ainekset. Anna makuuntua
vähän aikaa ennen käyttöä.
Jäähdytä kakku vuoassaan. Nosta kakku tarjoiluvadille
ja valele appelsiinisiirapilla. Kakusta tulee vielä entistäkin parempi, jos
kakun kosteus saa tasaantua seuraavaan päivään.
p.s. Voisin kuvitella, että nokare kookoskermavaahtoa tekisi tästä vielä tätäkin paremman kakun
EDIT
Nyt tälle kakulle löytyi täydellinen makupari:
JYMY 1917, männynneulasuutteella maustettu jäätelö (ei ole maksettu mainos) .
p.s. Voisin kuvitella, että nokare kookoskermavaahtoa tekisi tästä vielä tätäkin paremman kakun
EDIT
Nyt tälle kakulle löytyi täydellinen makupari:
JYMY 1917, männynneulasuutteella maustettu jäätelö (ei ole maksettu mainos) .
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti