Pihvi
maistuu aina, varsinkin suppilovahverokastikkeen kanssa, mutta lisukkeiden
kanssa on ongelma. Jos ne iänikuiset perunat, riisi tai pasta eivät maistu, tai
niiden kanssa haluaa tarjota jotain vähän erilaista, tässä muutama
ajankohtainen kasvis pihvilautaselle.
Pikkelöity
fenkolisalaatti
1 isompi
tai 2 pientä fenkolia
1 keltasipuli
2 dl hienoa
sokeria
2 dl valkoviinietikkaa
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl kokonaisia
mustapippureita
rucolaa
Kuumenna kattilassa vesi, viinietikka ja sokeri
mausteiden kera niin, että sokeri ja suola ovat sulaneet. Siirrä sivuun
jäähtymään huoneenlämpöiseksi.
Poista fenkolista ”sarvet” ja halkaise se
pystysuunnassa. Poista kova kannan keskiosa ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi.
Tämä käy näppärästi mandoliinilla, mutta hyvä terävä veitsikin toimii. Varo
sormiasi mandoliinin kanssa, sanoo nimimerkki ”kokemusta on”. Kuori ja halkaise
myös sipuli ja viipaloi se samalla tavalla. Laita viipaleet kulhoon ja sekoita
ne ja irrota samalla fenkolin ja sipulin kerrokset toisistaan.
Kun liemi on jäähtynyt niin kaada se kulhoon
viipaleiden päälle niin, että kaikki viipaleet peittyvät. Laita kulho
jääkaappiin ja anna sen olla siellä tarjoiluun asti. Voit tehdä tämän jo vaikka
edellisenä päivänä. Suljetussa porkissa pikkeli säilyy useita vuorokausia
jääkaapissa. Kun on aika tarjoilla fenkoli, niin kaada se siivilään valumaan
niin, että kaikki ylimääräinen neste poistuu. Voit vähän painella viipaleita
tai puristaa nyrkissä niistä liian nesteen pois.
Juuri ennen tarjoilua sekoita keskenään sopiva määrä
pikkelöityä fenkolia ja rucolaa. Mitään salaattikastiketta ei tarvita, sillä
fenkoli antaa sopivasti makua ja kosteutta.
Harissaporkkanat
6-7 porkkanaa (tässä käytetty eri värisiä valkoisesta purppuraan)
1 rkl harissatahnaa
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl vaahterasiirappia
ripaus suolaa
fetakuutioita
Leikkaa porkkanat viipaleiksi. Sekoita keskenään
harissa, rypsiöljy sekä vaahterasiirappi ja kääntele porkkanat siinä niin että
ne ovat kauttaaltaan harissaseoksen peitossa. Levitä porkkanat uunipellille,
ripottele pinnalle hiukan suolaa ja kypsennä uunissa 200 asteessa 35-45
minuuttia tai kunnes porkkanaviipaleet ovat pehmenneet. Jäähdytä haaleiksi ja tarjoile
fetakuutoiden kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti