keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Makea fenkolipiiras - fenkoli soveltuu myös jälkiruoaksi



Fenkoli on yksi lempikasviksistani. Sen lempeän aniksinen vivahde sopii lähes mihin tahansa ruokaan. Ja vaikka tämä kuulostaa todella merkilliseltä, fenkoli sopii myös makeisiin ruokiin.

Satuin löytämään legendaarisen ravintola ”The Ivy”n makean fenkolipiiraan reseptin. The Ivy sijaitsee Lontoon sydämessä Sohon ja Covent Gardenin välimaastossa ja se on kuuluisa erityisesti taiteilija-asiakkaistaan sekä suosittuna ruokapaikkana ennen tai jälkeen teatteriesityksen. En tiedä, onko tämä resepti se aito ja alkuperäinen, mutta maun perusteella voisin kuvitella, että juuri tällaista suussa sulavaa fenkolipiirasta The Ivyssä aikoinaan olisivat voineet nauttia vaikkapa Vivien Leigh, Lauren Olivier ja Marlene Dietrich. The Ivyn nykyinen omistaja ei tarjoile fenkolipiirasta, mutta onneksi resepti on tallella.



Makeat fenkolipiiraat

valmista pakastevoitaikinaa (2-3 levyä)
1 kg fenkoleita (mieluiten mahdollisimman pieniä)
300 g hienoa sokeria
2 tl fenkolinsiemeniä
vettä
tuoretta tilliä jos fenkoleissa ei ole vihreitä töyhtöjä
tomusokeria
200 g creme fraichea


Sulata voitaikina ja kauli levyt hiukan ohuemmiksi. Ota rengasmuotilla taikinasta 4-6 pyöreää palaa. Pistele palat haarukalla melko tiheään ja laita jääkaappiin odottamaan noin tunniksi.

Leikkaa fenkoleista varret pois. Ota vihreät töyhdöt talteen. Aseta fenkolit kattilaan, kaada päälle sokeri sekä fenkolinsiemenet ja vettä sen verran että fenkolit peittyvät kunnolla. Keitä fenkoleita sokeriliemessä niin kauan että ne ovat täysin pehmenneet (runsas puoli tuntia). Poimi fenkolit jäähtymään pois kattilasta ja siivilöi fenkolinsiemenet pois keitinliemestä. Mittaa 5 dl makeaa keitinlientä ja keitä sitä siirapiksi kunnes jäljellä on enää noin 1 dl. Jäähdytä siirappi, hienonna fenkolintöyhdöt (tai hiukan tilliä) ja sekoita ne siirapin joukkoon.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. (Näin sanoo englanninkielinen ohje, mutta suomalaisen voitaikinapaketin kyljessä lukee 225 astetta - valitse itse.)


Aseta taikinakiekot leivinpaperin päälle uunipellille ja peitä jäähdytysritilällä tai muulla sopivalla jotta taikina ei nousisi esipaiston aikana. Paista kiekkoja ensin noin 8 minuuttia, käännä, peitä ritilällä ja paista toiseltakin puolelta vielä noin 5 minuuttia. Jäähdytä hetki.


Leikkaa fenkolit pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet pyöreään muotoon esipaistettujen piiraspohjien päälle siten, että ne peittävät koko pinnan. Siivilöi piiraille tomusokeria ja paista 8-10 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Uunista riippuen aikaa voi kulua hiukan kauemminkin. Tarjottaessa lisää valmiille piiraille hiukan fenkolisiirappia ja viimeistele lusikallisella crème fraichea. Tästä tulee USKOMATTOMAN upean makuinen jälkiruoka! Tätä maistettuani leijun vieläkin seitsemännessä ruokataivaassa.


2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Kuulostaa todella erikoiselta ohjeelta. Fenkolifriikin on pakko kokeilla tätä :-)

Tuplaespresso kirjoitti...

Kannattaa kokeilla. Tyrmistyttävän hyvää!