Fenkoli
on yksi lempikasviksistani. Sen lempeän aniksinen vivahde sopii lähes mihin
tahansa ruokaan. Ja vaikka tämä kuulostaa todella merkilliseltä, fenkoli sopii
myös makeisiin ruokiin.
Satuin
löytämään legendaarisen ravintola ”The Ivy”n makean fenkolipiiraan reseptin. The Ivy sijaitsee Lontoon sydämessä Sohon ja Covent Gardenin välimaastossa ja se on
kuuluisa erityisesti taiteilija-asiakkaistaan sekä suosittuna ruokapaikkana
ennen tai jälkeen teatteriesityksen. En tiedä, onko tämä resepti se aito ja
alkuperäinen, mutta maun perusteella voisin kuvitella, että juuri tällaista suussa
sulavaa fenkolipiirasta The Ivyssä aikoinaan olisivat voineet nauttia vaikkapa Vivien
Leigh, Lauren Olivier ja Marlene Dietrich. The Ivyn nykyinen omistaja ei tarjoile fenkolipiirasta, mutta onneksi resepti on tallella.
Makeat
fenkolipiiraat
valmista pakastevoitaikinaa (2-3 levyä)
1 kg fenkoleita (mieluiten mahdollisimman pieniä)
300 g hienoa sokeria
2 tl fenkolinsiemeniä
vettä
tuoretta tilliä jos fenkoleissa ei ole vihreitä
töyhtöjä
tomusokeria
200 g creme fraichea
Sulata voitaikina ja kauli levyt hiukan ohuemmiksi.
Ota rengasmuotilla taikinasta 4-6 pyöreää palaa. Pistele palat haarukalla melko
tiheään ja laita jääkaappiin odottamaan noin tunniksi.
Leikkaa fenkoleista varret pois. Ota vihreät töyhdöt
talteen. Aseta fenkolit kattilaan, kaada päälle sokeri sekä fenkolinsiemenet ja
vettä sen verran että fenkolit peittyvät kunnolla. Keitä fenkoleita
sokeriliemessä niin kauan että ne ovat täysin pehmenneet (runsas puoli tuntia).
Poimi fenkolit jäähtymään pois kattilasta ja siivilöi fenkolinsiemenet pois
keitinliemestä. Mittaa 5 dl makeaa
keitinlientä ja keitä sitä siirapiksi kunnes jäljellä on enää noin 1 dl.
Jäähdytä siirappi, hienonna fenkolintöyhdöt (tai hiukan tilliä) ja sekoita ne
siirapin joukkoon.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. (Näin sanoo englanninkielinen ohje, mutta suomalaisen voitaikinapaketin kyljessä lukee 225 astetta - valitse itse.)
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. (Näin sanoo englanninkielinen ohje, mutta suomalaisen voitaikinapaketin kyljessä lukee 225 astetta - valitse itse.)
Aseta taikinakiekot leivinpaperin päälle uunipellille
ja peitä jäähdytysritilällä tai muulla sopivalla jotta taikina ei nousisi
esipaiston aikana. Paista kiekkoja ensin noin 8 minuuttia, käännä, peitä
ritilällä ja paista toiseltakin puolelta vielä noin 5 minuuttia. Jäähdytä
hetki.
Leikkaa fenkolit pitkittäin noin puolen sentin
paksuisiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet pyöreään muotoon esipaistettujen
piiraspohjien päälle siten, että ne peittävät koko pinnan. Siivilöi piiraille
tomusokeria ja paista 8-10 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Uunista riippuen aikaa voi kulua hiukan kauemminkin. Tarjottaessa lisää
valmiille piiraille hiukan fenkolisiirappia ja viimeistele lusikallisella crème
fraichea. Tästä tulee USKOMATTOMAN upean makuinen jälkiruoka! Tätä maistettuani leijun vieläkin seitsemännessä ruokataivaassa.
2 kommenttia:
Kuulostaa todella erikoiselta ohjeelta. Fenkolifriikin on pakko kokeilla tätä :-)
Kannattaa kokeilla. Tyrmistyttävän hyvää!
Lähetä kommentti