maanantai 9. helmikuuta 2015

Texmex munakasrulla ja guacamolemousse



Voiko jauhelihaan kyllästyä? Kyllä varmaan voi, jos käyttää aina samaa reseptiä. Entä voiko munakkaaseen kyllästyä? No varmaan siihenkin voi…  Onneksi jauhelihasta voi eri tavoin maustamalla saada aikaan lukemattomia erilaisia ruokia ja kun texmexmaustettu jauhelihamuhennos kääräistään munakkaan sisään, lopputulos on aika hyvä. Jotta tästä tuli ihan oikea ateria, tein lisäksi avokadosta guacamolemoussen ja viimeistelin texmexin maut poimimalla tölkistä kyytipojaksi muutaman chilin, sopivan miedon pepperonin. Tässä oli vähän samoja aineksia kuin fajitasateriassa, mutta paljon kevyempänä kokonaisuutena.


Guacamolemousse

1 avokado
1 rkl sitruunamehua
100 g creme fraichea
0,5 dl vettä
5 tippaa tabascoa
1 raastettu valkosipulinkynsi
1 rkl hunajaa
1/4 tl suolaa
3 liivatetta + 0,5 dl vettä

Halkaise avokado ja poista siemen. Lusikoi avokado sauvasekoittimen kulhoon, lisää sitruunamehu,  creme fraiche, vesi, tabasco, valkosipuli, hunaja sekä suola ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Pehmitä liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuutin ajan, minkä jälkeen liuota ne kiehuvan kuumaan veteen. Sekoita liivateliuos huolella avokadososeen joukkoon ja jätä guacamolemousse jääkaappiin hyytymään.


tee suraavaksi texmexmauste:
yksi teelusikallinen jokaista maustetta
- chilijauhetta
- jeeraa
- korianteria
- savupaprikaa
- mustapippuria
- oreganoa


Munakasrulla

6 munaa
5 dl maitoa
1 tl suolaa
1 dl jauhoja

Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito sekä muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Kumoa kypsä munakas toiselle leivinpaperille hieman jäähtymään.
Levitä täyte munakkaalle ja kääri munakas rullalle leivinpaperin avulla. Jätä sauma pohjaan.
Munakasrulla saa vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai seuraavaan päivään.
Ennen tarjoilua ripottele munakasrullan päälle silputtuja tuoreita yrttejä (tässä lehtipersiljaa).
Munakasrulla voidaan tarjoilla kylmänä tai lämmitettynä.


Jauhelihamuhennos munakasrullan sisään

400 g jauhelihaa
1 rkl voita
1 pieni purjo
2 kevätsipulia
2 raastettua valkosipulinkynttä
150 g herkkusieniä
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl vehnäjauhoa
1-2 dl vettä
2 rkl lihafondia
1 tl suolaa
texmexmaustetta
75 g cheddar juustoraastetta
kourallinen lehtipersiljaa silputtuna
2 kevätsipulia ohuina viipaleina

Kuumenna paistinpannulla voi ja ruskista siinä jauheliha. Lisää hienoksi silputut purjo, kevätsipuli, valkosipulinkynsi sekä viipaloidut herkkusienet ja sekoittele kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää tomaattipyree sekä soijakastike ja keitä seosta hetken aikaa. Ripottele seuraavaksi vehnäjauho ja anna sen kypsyä muutaman minuutin ajan jatkuvasti sekoitellen. Lisää 1 dl vettä ja keitä kunnes muhennos hiukan sakeutuu. Toisen desilitran vettä voi lisätä myöhemmin jos on tarpeen. Mausta jauhelihamuhennos lihafondilla, suolalla sekä texmexmausteella maun mukaan. Sekoita joukkoon cheddar juustoraaste ja sekoittele kunnes juusto on sulanut. Mausta muhennos lopuksi lehtipersiljalla sekä kevätsipulilla ja sekoita, mutta älä enää keitä. Tarjoile munakasrullan lisänä guacamolemoussea sekä pepperoneja.


2 kommenttia:

Lapastaivas kirjoitti...

Mielettömän herkullisia ohjeita. Loppuviikon ruokalistani onkin valmiina rapucurrua ja texmex munakasrullaa. Kiitos

Tuplaespresso kirjoitti...

Mukavaa, jos ollaan voitu auttaa ruokalistan suunnittelussa :)