tiistai 17. helmikuuta 2015

Kauriinpaisti

Sattuipa Turussa käydessäni silmiini Kauppahallissa Poronlihan erikoismyymälän tiskissä tuoretta kotimaista kauriin lihaa. On sen verran harvinaista herkkua, että en ole koskaan ennen itse sitä laittanut, vaikka syönyt olenkin. Pakkohan oli ostaa takakoiven paistilihat, jotka olivat vielä luun ympärillä, eikä niitä oltu vielä irrotettu erillisiksi paloiksi. Hyvä niin, sillä kauriin kankku ei niin kovin suuri ole, ja erilliset palat olisivat olleet kovin pieniä, kuten silakat joulukaloiksi vanhan kansansanonnan mukaan. Kokonaispaino oli noin 1kg 200g.


Kauriinpaisti uunissa

1,2 kg            kauriinpaistia kokonaisena
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä
                      öljyä ruskistamiseen

Melkoisen vaatimaton aineslista. Näin herkkää ja harvinaista raaka-ainetta vaan tulee kunnioittaa, ja pyrkiä säilyttämään sen oma maku lautaselle hautaamatta sitä mausteiden alle. Ei tässä nyt vielä ihan kaikki ollut.
Vielä tarvitaan
1                    iso porkkana
1                    kookas palsternakka
200 g             juuriselleriä
1                    suurikokoinen punasipuli
3 dl                hyvää lihalientä +
2dl                 kastikkeeseen
2                    rosmariininoksaa

ja kastikkeeseen
1 rkl               pihlajanmarjahyytelöä

Kuori ja kuutioi juurekset parin sentin kuutioiksi ja lohko sipuli kuuteen lohkoon.
Taputtele kauriinpaisti kuivaksi ja hiero sen pintaan suola ja rouhittu mustapippuri. Ruskista kuumalla pannulla sille kaunis pinta. Nosta liha hetkeksi sivuun. Ruskista hetki juureksia pannulla. Kaada juureskuutiot uunivuokaan, lisää sipuli ja nosta kauriinpaisti niiden päälle. Lisää liemi pannulle ja laita pannu 120 ˚C uuniin noin kahdeksi tunniksi. Itse otin lihan ulos uunista, kun sen sisälämpötila oli 60 ˚C. Jos haluat vähemmän roseeta, niin voit antaa olla 64˚C saakka. Nosta liha alumiinifoliolle ja kääri se folioon ja foliopaketti vielä vaikka kylpypyyhkeeseen vetäytymään.

Ruskista jo käyttämälläsi paistinpannulla juureskuutioita ja sipuleita vielä hetki, lisää lihaliemi  ja hauduta ne liemessä kypsiksi. Siirrä juurekset ja sipulit sivuun. Voit suurustaa kastiketta tai lisätä siihen kermaa ja keittää kokoon. Tarkista maku. Vispaa lopuksi 1 rkl pihlajanmarjahyytelöä kastikkeeseen. Tarjoa paisti juuresten, keitettyjen puikulaperunoiden ja kastikkeen kanssa.


Ei kommentteja: