sunnuntai 31. elokuuta 2014

Toscapäärynät, helppoa, nopeaa ja herkullista



Toscakakku on pohjoismainen resepti todennäköisesti jostain 1960-luvulta. Rapea ja makea mantelipinta antaa ihan tavalliselle kuivakakulle melko juhlallisen ulkonäön. Mutta ei tarvitse leipoa kakkua voidakseen nauttia toscakuorrutuksesta. Sellainen sopii yhtä hyvin omenoiden tai päärynöiden kanssa. Omppujen sesonki on kohta parhaimmillaan. Nästä tuli päärynätoscaa ihan vaan siksi, että meillä sattui olemaan hedelmävadilla pari kypsää päärynää. Jälkiruoan kanssa sopii vaniljajäätelö tai vaniljakastike, joka sekin on tosi helppo tehdä itse.


Toscapäärynät kahdelle

päärynät
2 kypsää päärynää
ripaus kanelia, kardemummaa ja jauhettua vaniljaa
kuorrutus
40 g voita
1 dl mantelilastuja
1 dl fariinisokeria
1 rkl vehnäjauhoa
2 rkl kermaa
viimeistely
vaniljajäätelöä

Kuori päärynät, poista siemenkodat, leikkaa päärynälohkot sormenpäänkokoisiksi paloiksi ja jaa ne kahteen matalaan uuninkestävään jälkiruokakulhoon. Ripottele päälle ihan vaan aavistus mausteita.

Kaada kattilaan kaikki kuorrutuksen ainekset, kiehauta ja kaada vuokiin päärynänpalojen päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Anna toscapäärynöiden hiukan jäähtyä ja tarjoile vaniljajäätelön kanssa.

Kuuma sokeri kuumassa vuoassa on sitten aika kuumaa...


2 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Toscakakkua ei tule leivottua juuri koskaan, mutta näitä edes joskus. Minusta melkein kakkua parempaa, koska omenat ja päärynät ovat niin hyviä ja jotenkin keventävät tuhdin kokonaisuuden.

Tuplaespresso kirjoitti...

Taitaapi se edellinen minunkin leipomani toscakakku olla jostain 90-luvulta... Mutta hedelmien kanssa tosca on vähän juhlallisempaa kuin kauramuru :)