lauantai 9. elokuuta 2014

Bibimguksua koreasti kokaten



Etsiessäni lämpimille ilmoille sopivia ruokia netistä törmäsin mielestäni hauskaan korealaiseen ruokaan nimeltä bibimguksu. Se on mausteinen kylmä nuudeliruoka, joka on Koreassa erittäin suosittu erityisesti lämpimillä kesäilmoilla. Sen kylmyys ja mausteisuus miellyttää korealaisia ja ajattelin sen sopivan meillekin näille harvinaisille kesäviikoille. Bibimguksu on valmistettu somen –nuudeleista ja sen mausteinen kastike perustuu satoja vuosia käytettyyn korealaiseen Gochujang –kastikkeeseen. Sitä käytetään pohjana useisiin erilaisiin korealaisen keittiön ruokiin. Bibimguksu voidaan nauttia sellaisenaan esimerkiksi lounaaksi, mutta sen kanssa tarjotaan usein vaikkapa kimchiä tai bulgogia. Koska proteiinin puute perus –bibimguksussa hieman ihmetytti Tuplaespressoa, laitoin lisukkeeksi aterian hengen mukaisesti wokattuja naudanfileesuikaleita.

Bibimguksu -resepteissä kerrotaan, että jos ruoka tuntuu liian tuliselta, kannattaa jo etukäteen ottaa pöytään valmiiksi lasillinen maitoa.


Bibimguksu
(annos kahdelle)

n. 100 g         somen-nuudeleita (1 nippu)
Gochujang-kastike
3 rkl               gochujang maustekastiketta (Helsingissä Vii Voan oli paikka, josta sitä löytyi)
1 rkl               glukoosisiirappia (voi käyttää myös tomusokeria, mutta määrä tarvinnee tuplata)
1 rkl               sherryviinietikkaa
1 rkl               soijakastiketta
1 rkl               seesamiöljyä
2 tl                 seesaminsiemeniä
Wokkiliha
200 g             naudan ulkofileetä
1                    valkosipulinkynsi
                      edellisen kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 rkl               soijakastiketta
1 rkl               rypsiöljyä
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä
                      rypsiöljyä paistamiseen
Lisukkeeksi ja koristeeksi
                      salaattia revittynä
                      suikaleiksi leikattua kurkkua siemenet poistettuna
                      mustia seesaminsiemeniä
2                    kovaksi keitettyä kananmunaa lohkoina

Suikaloi filee pitkiksi suikaleiksi ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Valmista marinadi lihalle. Raasta valkosipuli ja inkivääri kulhoon ja sekoita joukkoon soijakastike ja rypsiöljy. Sekoita lihasuikaleet joukkoon ja siirrä odottamaan.

Sekoita Gochujang-maustekastikkeeseen muut ainekset ja siirrä sivuun.

Kuumenna wokki tai paistinpannu kuumaksi, laita sille rypsiöljyä ja ruskista lihasuikaleet.

Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi ja laita nuudelit joukkoon. Kun vesi kiehuu uudelleen ja vaahtoaa, niin lisää joukkoon kahvikupillinen kylmää vettä, sekoita nuudelit irti toisistaan ja kiehauta uudelleen. Kun vesi kiehuu, kaada nuudelit lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä samalla sekoitellen kädellä niin, että nuudelit jäähtyvät tasaisesti. Laita siivilä tai lävikkö nuudeleineen kulhoon, jossa on kylmää vettä ja anna jäähtyä kunnolla. Nosta siivilä pois vedestä, valuta ja kaada nuudelit tyhjään kulhoon. Lisää gochujang-kastiketta niille vähän kerrallaan, ja maista, että sitä ei mene liikaa. Se on todella vahvaa. Sekoita niin, että kastiketta on tasaisesti joka puolella.

Laita annoskulhon pohjalle riivittyä salaattia ja nosta sen päälle maustetut nuudelit ja aseta lihasuikaleet viereen. Laita päälle ja/tai viereen kurkkusuikaleet ja kananmunanlohkot ja ripottele päälle vielä mustia seesaminsiemeniä. Mausteinen helleruoka on valmis.


Ei kommentteja: