torstai 21. elokuuta 2014

Crêpes soufflé, ihana lettujälkiruoka (alkuperäinen ohje: Monica Galetti)



Uusi härveli, uudet kujeet. Testasin meidän uuden paistolevyn ja tein sillä kasan crepsejä. Britannian Masterchef professionalissa Monica Galetti teetti kilpailevilla ammattikokeilla jälkiruoan nimeltä crêpes soufflé ja se oli niin hyvän näköistä, että valikoitui meillä paistolevyllä tehtyjen kreppien ensimmäiseksi kokeiluksi. Tämän jälkiruoan ohuet letut voi tosin tehdä myös liedellä ihan tavallisella lettupannulla. Lettuja, vaniljakiisselistä tehtyä kohokasmassaa ja vadelmia, mitä muuta ihminen voisi kaivata…

Ensin tehdään vaniljakiisseli eli crème patisserie ja sitten sekoitetaan lettutaikina odottamaan. Puolen tunnin kuluttua paistetaan letut. Sitten vatkataan munanvalkuaiset sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi ja sekoitetaan tämä crème patisserien joukkoon, täytetään letut kohokasmassalla ja laitetaan uuniin 7 minuutiksi. Viimeistellään tomusokerilla ja vadelmilla. Pienellä rahalla ja vähän isommalla vaivalla tästä tuli todella upea jälkiruoka.

Lettutaikinan ja kreppitaikinan suurin ero on jauhojen määrä. Lettutaikinaan lisätään jauhoja yleensä puolet maidon määrästä eli 5 dl maitoa tarvitsee 2,5 dl jauhoja. Crepestaikinaan laitetaan jopa tuplasti enemmän jauhoja, siis 5 dl jauhoja 5 dl:aan maitoa. Taikinasta tulee 10 ohutta lettua ja tämän reseptin mukaista täytettä riittää niihin kaikkiin. Sen verran makeaa tämä kuitenkin on, että kahdeksan ruokailijaa saa sokeritarpeensa tyydytetyksi (ensimmäinen ja viimeinen lettu menevät kuitenkin aina paistettaessa pilalle). Vadelmien happamuus toimii hyvin tasapainottamaan muuten melko makeaa kokonaisuutta.






Crêpes soufflé



* crème patisserie
6 munankeltuaista
125 g sokeria
40 g vehnäjauhoa
5 dl maitoa
1 halkaistu vaniljatanko
hiukan tomusokeria
* kreppitaikina
5 dl vehnäjauhoa
pikkuripaus suolaa
1/4  tl ruokasoodaa
1/4  tl leivinjauhetta
2 munaa
5 dl maitoa
2 rkl voisulaa
* kohokastäyte
5 munanvalkuaista
60 g sokeria
1 annos crème patisseriea
   
* viimeistelyyn
tomusokeria
vadelmia tai hillottuja luumuja tai appelsiininlohkoja

Valmista ensin crème patisserie. Vatkaa keltuaiset ja 1/3  sokerista vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita paksupohjaisessa kasarissa loput sokerista, vehnäjauho, maito sekä halkaistu vaniljatanko, sekoita hyvin ja kuumenna kunnes seos pulpahtaa pari kertaa. Kaada kolmannes seoksesta munavaahdon joukkoon voimakkaasti vatkaten. Kaada nyt munavaahto takaisin kattilaan maitoseokseen, kuumenna kiehuvaksi ja koko ajan vatkaten keitä seosta miedolla lämmöllä parin minuutin ajan kunnes kiisseli sakenee, mutta ei vielä muutu munakokkeliksi. 

Ota kattila pois liedeltä, ripottele kiisselin päälle ohut kerros tomusokeria ja jätä jäähtymään. Tomusokeri estää kuoren muodostumisen kiisseliin.

Vatkaa kreppitaikinan kaikki ainekset hyvin sekaisin ja anna taikinan levätä puolisen tuntia ennen paistamista. Paista taikinasta 10 ohutta kreppiä, paistoaika hiukan yli minuutin ajan kummaltakin puolelta. Lado valmiit krepit päällekkäin ja pidä pinon päällä leivinpaperi, etteivät krepit pääse kuivumaan liikaa.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi siten, että lisäät joukkoon sokeria vähän kerrallaan. Sekoita crème patisserie hyvin sekaisin ja lisää joukkoon huolella sekoittaen (älä vatkaa!) ensin kolmannes valkuaisvaahdosta. Lisää toinen kolmannes varovasti sekoittaen ja vielä loput siten että seos pysyy mahdollisimman kuohkeana.

Levitä täytettä krepin puolikkaalle, taita kreppi puolikuun muotoon ja käännä lopuksi kummatkin reunat keskelle siten että krepistä tulee tasasivuinen kolmio. Laita täytetyt krepit leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja kypsennä uunissa 190 asteessa noin 7 minuuttia kunnes krepin pinta rapeutuu ja täyte hiukan kohoaa. Asettele krepit lautasille, siivilöi tomusokeria päälle ja viimeistele marjoilla tai hedelmillä. Tarjoile heti.


 

4 kommenttia:

Sanja Alisic kirjoitti...

OMG, mitä herkku :p

Tuplaespresso kirjoitti...

Niin hyvää, ettei...
Kannattaa kokeilla Sokerivaltakunnassakin :)

kati kirjoitti...

ihanan ranskalaista! toivottavasti nämä onnistuu vähän vanhemmallakin paistolevyllä ;)

Tuplaespresso kirjoitti...

Tuplasti ranskalaista...
Onnistuu vanhemmalla paistolevyllä varmaan vielä paremmin kuin uudella. Tässä on edelleen vähän hakusessa oikeat säädöt ja lämpötilat, mutta hiljalleen, hiljalleen, kunhan tästä tutustutaan toisiimme paremmin... :)