Pakastimessa
oli vielä muutama riistalintu. Paketin päällä luki ”riekko 2 kpl” ja se
otettiin jääkaappiin sulamaan hyvissä ajoin edellisenä aamuna. Viimeksi
valmistimme riekosta ruokaa Eero Mäkelän reseptillä Palacen tapaan. Nyt piti
keksiä, minkälainen resepti tällä kertaa otetaan käyttöön, millaisten muiden makujen
kanssa riekko toimisi samalla lautasella. Riekkoa Wellington? Ei,
mutta jos koivet kypsentää erikseen ja tarjoilee ne taikinakuoressa jonkinlaisena
pasteijana, se voisi toimia. Peruna? Liian tavallista. Riisi? Ei, ei, ei!
Palsternakka? Mmmmh… voisi toimia, uunikypsennettynä ja aurajuustolla gratinoituna.
Kastikkeeksi riekon rangoista keitettyyn liemeen valmistettua mustatorvisienikastiketta.
Jos tämä yhdistelmä toimii, sitä voisi jalostaa eteenpäin seuraavaksi kerraksi
kun taas jostain saadaan riekkoa. Lopulta kokeilu onnistuikin niin hyvin, että
ei tarvita pientä hienosäätöä kummempaa, jos toisenkin kerran haluaa valmistaa
riekkoa tällä reseptillä. M toimi riekkovastaavana, minä tein muut.
Ensin M irrotti riekoista rintalihat eli täkkälihat sekä koivet erikseen ja paloitteli rangat pienemmiksi paloiksi. Koivista tuli uunissa kypsennetty confit, joka käytettiin piiraiden täytteeseen. Rangoista valmistui riekkoliemi, joka antoi makua mustatorvisienikastikkeelle. Viimeksi M paistoi rintalihat pannulla yksinkertaisesti suolalla ja pippurilla maustettuna.
Ensin M irrotti riekoista rintalihat eli täkkälihat sekä koivet erikseen ja paloitteli rangat pienemmiksi paloiksi. Koivista tuli uunissa kypsennetty confit, joka käytettiin piiraiden täytteeseen. Rangoista valmistui riekkoliemi, joka antoi makua mustatorvisienikastikkeelle. Viimeksi M paistoi rintalihat pannulla yksinkertaisesti suolalla ja pippurilla maustettuna.
Riekonkoipipiiraat
confit
2 riekon koivet
suolaa
mustapippuria myllystä
1 laakerinlehti
1 valkosipulin kynsi
viipaloituna
ankanrasvaa tai rypsiöljyä
Mausta
koivet suolalla ja pippurilla. Asettele ne sopivan kokoisen uuninkestävän vuoan
pohjalle, laita päälle valkosipuli ja laakerinlehdet ja kaada päälle 100-asteiseksi kuumennettua
ankanrasvaa tai öljyä niin, että koivet kunnolla peittyvät. (Meillä parin
viikon takaisesta päivällisestä jäänyt eli ankanrinnoista sulatettu ankanrasva
ei ihan riittänyt, joten jatkoin ruokaöljyllä.) Vuoka 100-asteiseen uuniin 2
tunniksi. Nosta vuoka ulos uunista ja anna koipien levätä siellä kunnes ehdit
puhdistamaan niistä lihat. Riekon koivissa on useita teräviä neulanohuita luupiikkejä,
joten puhdistamisessa tulee olla enemmän kuin tarkkana!!!
Piirakkatäyte
2
dl koipilihaa eli
confitoidut koipilihat luista irrotettuina ja pieniksi pilkottuina
1/2 sipuli hienonnettuna ja
kuullotettuna
1
dl rikottuja keitettyjä ohrasuurimoita
2
tl mustaherukkahyytelöä
2
tl Aura-juustoa
mustapippuria myllystä
(suolaa tarvittaessa)
Aineet
sekoitetaan keskenään.
Riekkopiiraat
(4 kpl)
piirakkataikinaa
täytettä
muna voiteluun
Vuoraa
muffinivuoat taikinalla. Jaa täyte vuokiin ja tee taikinasta niille kansi.
Voitele munalla ja paista uunissa 200˚, 20 – 30 minuuttia. Jälkiviisaana voi
sanoa, että piiraat olisivat onnistuneet varmaankin paremmin ilman
muffinivuokaa, ihan sellaisenaan täyte taikinaan kääräistynä ja uunipellillä
paistettuina. No ensi kerralla sitten.
Riekkoliemi
2 riekon rangat ja siivet
paloiteltuna
½ sipulia hienonnettuna
5
dl kanalientä
5
cl konjakkia
1/3
ruukku timjaminoksia
2 laakerinlehteä
Ruskista
rangan palat pannulla. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja kuullota se. Kaada
pannulle konjakki (ja halutessasi liekitä. Muista sammuttaa liesituuletin jos
liekittelet.) Lisää kanaliemi, timjamin oksat ja laakerinlehdet. Keittele vajaa
puoli tuntia kunnes nesteestä on jäljellä kolmannes. Siivilöi liemi talteen.
Mustatorvisienikastike
1½
- 2 dl eli edellä keitelty
riekkoliemi
10
g kuivattuja mustia
torvisieniä
2
dl vettä
2 sipuli
hienonnettuna
1
rkl ruokaöljyä
2
rkl sienten liotuslientä
1
dl kermaa
1
tl mustaherukkahyytelöä
1
tl Aurajuustoa
(suolaa)
(mustapippuria myllystä)
Murskaa
sormin kuivatut torvisienet veteen likoamaan ja anna liota tunnin tai pari.
Valuta sienet ja säästä liotusliemi. Kuullota sipulit pannulla, lisää liotetut
sienet ja sekoittele näitä parin minuutin ajan. Kaada joukkoon 0,5 dl sienten
liotuslientä sekä riekkoliemi ja keittele kastiketta parin minuutin ajan
kohtalaisen matalalla lämmöllä. Murustele joukkoon sinihomejuusto ja sekoita
myös mustaherukkahyytelö kastikkeen joukkoon. Lisää lopuksi kerma ja keitä
vielä hetki. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa mustapippuria ja suolaa.
Aurajuustogratinoidut palsternakat
palsternakkaa
(sopiva määrä)
ruokaöljyä
suolaa
mustapippuria
aurajuustomuruja
(maun mukaan)
Kuori
palsternakat ja leikkaa ne noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Sivele
uunivuokaan hiukan ruokaöljyä, levitä palsternakkaviipaleet siihen, vielä
päälle hiukan ruokaöljyä sekä varovasti suolaa ja mustapippuria. Kypsennä
uunissa 220 asteessa noin 10 minuuttia, minkä jälkeen ripottele viipaleille
aurajuustomurut ja paista vielä noin 15 minuuttia kunnes aurajuusto on sulanut.
Paistetut riekonrinnat
2 riekon rintalihat
suolaa
mustapippuria myllystä
voita
öljyä
Anna
lihojen olla huoneenlämmössä tunnin verran ennen paistamista. Paista kuumalla
pannulla voin ja öljyn sekoituksessa ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna
vetäytyä foliolla peitettynä.
Ai niin, tuo tumma, kiiltävä juttu riekonrinnan ja piiraan välissä on mustaherukkahyytelöä.
Ai niin, tuo tumma, kiiltävä juttu riekonrinnan ja piiraan välissä on mustaherukkahyytelöä.
6 kommenttia:
Hellou miten herkullisen näköinen annos! Piirakat etenkin nostattivat kovan nälän.
Herkulta näytti ja maistuikin. Piirakoissa oli niin iso askartelu, että niiden oli syytäkin maistua hyvältä ;)
Wow! No on kyllä upea ruoka-annos! Miksei minun pakastimessa ole riekko 2 kpl... :(
Siihen ne loppui meiltäkin. Nyt vaan pitää toivoa, että kun Wanhan kauppahallin remontti valmistuu, Markkasen lintumyymälä muuttaa sinne takaisin. Muuten tästä riistalinnuttomuudesta saattaa tulla pysyvä olotila...
Kylläpäs vain näytti mahtavalta lautaselta, tuostahan saisi useammankin ruokalajin menun aikaiseksi, mutta näin näyttää kyllä sopivan överiltä. :)
Onneksi on vielä melko monta riekkoloista pakkasessa tuhottavana ennen uuden kauden alkua.
Monta riekkoa pakkasessa? No nyt iski kateus ;)
Riekkopiiraista saa hyvän alkuruoan ja rinnat sooseineen ja muine lisäkkeineen pääruoaksi.
Nyt kun Helsingin Wanha Kauppahalli on taas avattu ison ja pitkäaikaisen remontin jälkeen, Markkanen ei enää palannut kauppiaaksi. Elämme kuitenkin toivossa että uuden polven kauppias, Annan Villiliha, jatkaa perinnettä ja saa luotua hyvät suhteet metsästäjiin ympäri Suomea, jotta muutama pupu ja tipunen joskus matkaisi tännekin päin Suomea.
Lähetä kommentti